O lovitură dură pentru guvernul Macron: Agenţia S&P retrogradează ratingul de credit al Franţei

Autor: Alexandru Nanu Postat la 01 iunie 2024 73 afişări

O lovitură dură pentru guvernul Macron: Agenţia S&P retrogradează ratingul de credit al Franţei

Franţa a fost retrogradată de agenţia de rating S&P Global, ceea ce reprezintă o lovitură dată credibilităţii lui Emmanuel Macron ca administrator al economiei, cândva punctul luminos al preşedinţiei sale, informează Financial Times.

Agenţia de rating de credit a modificat ratingul de emitent pe termen lung al Franţei de la AA la AA-, cu perspectivă stabilă, invocând îngrijorarea că traiectoria datoriei publice ca pondere în produsul intern brut va creşte până în 2027 şi nu va scădea, aşa cum se preconiza anterior.

De asemenea, S&P a precizat că un factor care a determinat această decizie a fost creşterea sub aşteptări a Franţei. Aceasta şi-a exprimat îngrijorarea că „fragmentarea politică” va face dificilă pentru guvernul lui Macron adoptarea de reforme pentru a stimula creşterea sau pentru a „aborda dezechilibrele bugetare”.

Retrogradarea riscă să precipite repercusiuni politice semnificative pentru Macron, dar impactul financiar va fi probabil limitat, aşa cum s-a întâmplat ultima dată când au avut loc retrogradări semnificative în urma crizei din zona euro, în urmă cu aproximativ un deceniu.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.