Oficial S&P: României ar putea deveni un „înger căzut”, ratingul ar putea intra în categoria „junk”

Autor: Dorin Oancea Postat la 08 octombrie 2020 37 afişări

Oficial S&P: României ar putea deveni un „înger căzut”, ratingul ar putea intra în categoria „junk”

Romînia şi Columbia se află, alături de alte peste 100 de firme, pe lista entităţilor care ar putea intra în categoria „îngerilor căzuţi”, cu ratinguri care au putea ajunge la categoria „junk”, a declarat Alexandra Dimitrijevic, Global Head of Research la agenţia de rating S&P. 

Reuters notează că 2020 este pe cale să devină un an record pentru „îngerii căzuţi” - companii sau ţări ale căror ratinguri sunt reduse de la „investment grade” la categoria „junk”.

Criza generată de pandemie a dus la retrogradări de ratinguri sau perspective pentru peste 2.000 de companii sau ţări, datorii de aproape 400 de miliarde de dolari intrînd în teritoriul „junk”.

Numărul „îngerilor căzuţi” a depăşit deja 25 în acest an, cu nume importante la nivel mondial precum Ford, Kraft Heinz, Renault, Occidental Petroleum, Delta Air Lines şi Macy's, fiind afectate datorii de 360 ​​miliarde dolari.

Cei 119 potenţiali îngeri căzuţi aflaţi în pericol, conform S&P Global, au obligaţiuni de 595 miliarde de dolari, iar pe listă se află şi două ţări, Columbia şi România.

Între 70% şi 85% din firmele de energie, transporturi, mass-media şi automobile au fost afectate de mişcări de rating, în timp ce marile firme de tehnologie abia au simţit impactul.

Agenţia de rating Standard & Poor's a menţinut în iunie ratingul de ţară al României, (BBB-/A-3), precum şi perspectiva negativă asupra economiei. „Am afirmat ratingul, având în vedere datoria publică şi datoria externă relativ scăzute ale României. Credem că România va avea capacitatea de a absorbi nivelul de deteriorare a economiei pe care îl aşteptăm pentru 2020. (…) Deşi credem că actuala politică fiscală ar putea încuraja deciziile politice de creştere a pensiilor publice în luna septembrie, vedem în continuare riscuri semnificative. Mai exact, peisajul politic şi alegerile din decembrie nu oferă vizibilitate asupra a ceea ce urmează să se întâmple în economie”, se arata în raportul S&P din acel moment.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
s&p,
rating,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.