Omicron nu este "aceeaşi boală" cu variantele anterioare ale Covid - cercetător

Autor: Dorin Oancea Postat la 29 decembrie 2021 354 afişări

Scenele oribile observate în valurile anterioare ale Covid-19 sunt "acum istorie", potrivit lui John Bell, profesor de medicină la Universitatea din Oxford şi consilier al guvernului britanic în domeniul ştiinţelor vieţii, citat de CNBC.

Omicron nu este "aceeaşi boală" cu variantele anterioare ale Covid - cercetător

Într-o intervenţie la BBC Radio 4, Bell a analizat datele din Marea Britanie, unde numărul cazurilor ating valori record, iar internările în spitale au atins cel mai ridicat nivel din martie. El a spus că numărul persoanelor din secţiile de terapie intensivă care sunt vaccinate rămâne "foarte, foarte scăzut".

"Incidenţa bolilor grave şi a deceselor cauzate de această boală practic nu s-a schimbat de când ne-am vaccinat cu toţii şi asta este foarte important de reţinut", a declarat el pentru BBC.

Discutând despre noua variantă omicron, el a adăugat: "Boala pare să fie mai puţin severă, iar mulţi oameni petrec un timp relativ scurt în spital. Nu au nevoie de oxigen cu debit mare, durata medie de şedere este aparent de trei zile, nu este aceeaşi boală pe care o vedeam acum un an."

Un studiu al guvernului britanic publicat joi a afirmat că este mult mai puţin probabil ca oamenii să fie internaţi în spital cu varianta Covid Omicron decât cu tulpina anterioară Delta.

Agenţia de Securitate Sanitară din Marea Britanie a declarat că se estimează că persoanele cu Omicron au între 31% şi 45% mai puţine şanse de a se prezenta la departamentele de urgenţă, comparativ cu cele cu Delta, şi cu 50% până la 70% mai puţine şanse de a necesita internarea într-un spital.

Analiza este "preliminară şi foarte incertă" din cauza numărului mic de cazuri Omicron care se află în prezent în spitale, dar se potriveşte cu constatările similare ale oamenilor de ştiinţă din Africa de Sud şi ale echipelor de cercetare de la Imperial College din Londra şi Universitatea din Edinburgh.

Deşi numărul de decese zilnice rămâne scăzut şi cercetările iniţiale sugerează că varianta Omicron nu este la fel de severă ca alte tulpini Covid, experţii în sănătate au avertizat în repetate rânduri că numărul mare de infecţii ar putea duce la creşterea numărului de decese şi la un sistem de asistenţă medicală copleşit.

Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College din Londra, a declarat săptămâna trecută prin e-mail pentru CNBC că, chiar dacă Omicron se dovedeşte a fi "mai blândă" decât alte tulpini, numărul potenţial de cazuri ar putea dubla sau tripla numărul de persoane care au nevoie de spitalizare în Marea Britanie, unde virusul este foarte răspândit - cu un risc deosebit pentru cei nevaccinaţi.

Liderul britanic Boris Johnson a amânat luni impunerea unor noi restricţii Covid-19 pentru Anglia, cel puţin până la sfârşitul acestui an.

Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord au impus deja noi restricţii pentru a limita răspândirea variantei omicron, dar Anglia a rămas la ordinele actuale de a sta acasă şi la creşterea purtării măştilor.

Marea Britanie a raportat peste 12,4 milioane de infecţii - la care se adaugă alte 129.471 marţi - şi cel puţin 148.488 de decese de la începutul pandemiei, la începutul anului 2020, potrivit datelor compilate de Universitatea Johns Hopkins.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
covid,
omicron,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.