OMV Petrom a raportat vânzări mai mici şi profit în scădere. Compania va modifica planurile de investiţii pentru 2015
Vânzările OMV Petrom au scăzut în perioada ianuarie-septembrie cu 11%, de la 18,1 miliarde de lei la 16,2 miliarde de lei, iar profitul net s-a redus cu 34% şi a ajuns la 2,4 miliarde lei. Compania a înregistrat în primele nouă luni ale anului trecut un profit net de 3,6 miliarde de lei.
Vânzările companiei au scăzut în perioada ianuarie-septembrie cu 11%, de la 18,1 miliarde de lei la 16,2 miliarde de lei. În primele nouă luni ale anului trecut OMV Petrom a avut un profit net de 3,6 miliarde de lei.
La nivel de grup, profitul înainte de dobânzi şi impozitare (EBIT) aferent primelor nouă luni ale anului curent a scăzut cu 24%, de la 4,5 miliarde de lei la 3,4 miliarde de lei.
În perioada analizată, producţia de hidrocarburi a companiei a scăzut cu 2%, de la 49,98 milioane barili echivalent petrol (bep) la 49,11 milioane bep.
Producţia zilnică de hidrocarburi a scăzut tot cu 2%, de la 183 bep la 180 bep.
Producţia de ţiţei a coborât cu 4%, de la 24,08 milioane barili la 23,2 milioane berili, însă producţia de gaze naturale a rămas constantă, la 3,97 miliarde metri cubi.
Costul mediu de producţie al companiei a crescut în intervalul ianuarie-septembrie cu 18%, de la 14,76 dolari/bep la 17,36 dolari/bep, în timp ce preţul mediu realizat la nivel de grup a scăzut cu 2%, de la 96,54 dolari/bep la 94,13 dolari/bep.
Vânzările de gaze naturale ale OMV Petrom au scăzut în primele nouă luni cu 15%, de la 3,6 miliarde metri cubi (39,13 TWh), la 3,08 miliarde metri cubi (33,39 TWh).
OMV Petrom a produs în intervalul analizat 0,78 TWh de electricitate, cu 57% mai puţin comparativ cu 1,83 TWh în primele nouă luni ale anului 2013. Compania produce electricitate în termocentrala de la Brazi şi într-un parc eolian amplasat în Dobrogea.
Vânzările totale de produse rafinate au coborât cu 10%, de la 3,91 milioane de tone la 3,5 milioane de tone.
OMV Petrom va modifica planurile de investiţii pentru 2015, după scăderea preţurilor la ţiţei
OMV Petrom (SNP) va modifica planurile de investiţii pentru 2015, din cauza condiţiilor mai puţin favorabile din piaţă şi cu volatilitate ridicată, precum scăderea preţurilor la ţiţei, a anunţat joi compania.
"Planurile de investiţii şi ţintele de producţie pentru anul 2014 ale OMV Petrom rămân în mare măsură neschimbate. În condiţiile scăderii recente a preţurilor la ţiţei, am început un proces de revizuire a proiectelor noastre de investiţii", se arată într-un comunicat al companiei transmis joi Bursei de Valori Bucureşti.
Noile planuri pentru 2015 vor fi anunţate în luna februarie.
OMV Petrom a alocat pentru 2014 un buget de investiţii de peste 1,3 miliarde de euro, din care aproximativ 85% dedicat proiectelor de explotare şi producţie a hidrocarburilor.
Potrivit companiei, creşterea accizei pe carburanţi, introdusă de Guvern la începutul acestui an, sporeşte presiunea asupra volumelor din activitatea de marketing din România. De asemenea, impozitul de construcţii speciale creează dificultăţi în privinţa investiţiilor din sectorul de ţiţei şi gaze.
"Anticipăm discuţii cu autorităţile române în vederea obţinerii unui cadru fiscal şi de reglementare stabil pe termen lung şi favorabil investiţiilor, discuţii care vor aborda sistemul de impozitare a hidrocarburilor şi taxele nou introduse", se mai arată în comunicat.
OMV Petrom este controlat de grupul austriac de petrol şi gaze OMV.
Cotaţiile petrolului au atins în noiembrie noi minime ale ultimilor ani.
Astfel, cotaţia petrolului Brent, de referinţă la Londra, a scăzut la cel mai redus nivel după octombrie 2010, iar cel al petrolului WTI, de referinţă la New York, la minimul ultimilor trei ani, după ce Arabia Saudită a modificat preţurile ţiţeiului livrat în SUA şi Asia.
OMV Petrom arată că în trimestrul al treilea al anului în curs preţul mediu Ural s-a plasat la 100,9 dolari pe baril, în scădere cu 9% comparativ cu aceeaşi perioadă din 2013, şi că preţul mediu realizat la ţiţei a scăzut, de asemenea, cu 8%, la 89,7 dolari pe baril.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro