Oresa Industra vrea să dubleze suprafaţa logistică pe care o are în Iaşi

Autor: Bogdan Alecu Postat la 18 august 2024 28 afişări

Oresa Industra are în prezent un portofoliu de 77.000 mp concentrat în două proiecte logistice, unul localizat în Iaşi, de 35.000 mp şi cel de-al doilea în Arad, de 42.000 mp.

Oresa Industra vrea să dubleze suprafaţa logistică pe care o are în Iaşi

Oresa Industra are în prezent un portofoliu de 77.000 mp concentrat în două proiecte logistice, unul localizat în Iaşi, de 35.000 mp şi cel de-al doilea în Arad, de 42.000 mp.

„În acest moment suntem concentraţi în extinderea parcului de la Iaşi, unde putem construi circa 40.000 mp de clădiri. În zona Capitalei deţinem un teren pentru dezvoltarea a 15.000 mp de spaţii industriale in Chiajna, jud. Ilfov. În perspectiva construcţiei autostrăzilor A7 şi A8, regiunea Moldovei de Vest rămâne interesantă pentru noi, mai ales pentru achiziţii de active deja operaţionale sau aflate in faze avansate de autorizare. De asemenea, ne uităam la diverse oportunităţi in alte oraşe relevante unde ne-am dori sa fim prezenţi“, a spus Dan Zaharia, reprezentant regional al Oresa Industra, divizia de real estate a fondului de investiţii Oresa.

Dezvoltarea infrastructurii rutiere în zona Moldovei, cea mai săracă regiune a ţării, va atrage după sine o serie de noi investitori care îşi vor reloca sau extinde aici capacităţile de producţie. Deja există interes din partea companiilor din auto, farma şi producţia de componente electronice.

„Credem că potenţialul este in continuare ridicat si anumiţi factori vor continua sa impulsioneze livrarea de stoc nou in următorii ani. Intrarea terestră în Schengen alături de stabilizarea costurilor de construire,  împreună cu relocarea unor fabrici din vest şi extinderea actualilor jucători din piaţă vor contribui la nevoia de spaţii de producţie şi depozitare. De altfel, observăm la actualii clienţi şi parteneri faptul că cerinţele devin mai sofisticate, cu nevoi care pot fi îndeplinite doar de către clădiri care îndeplinesc standarde înalte de calitate si toate normele in vigoare“, a subliniat Dan Zaharia.

Lorena Brehuescu, leasing şi investment manager în cadrul Oresa Industra, spune că un al doilea factor care ajută regiunea şi o face să fie atrăgătoare, dincolo de proiectele de infrastructură anunţate, este forţa de muncă. Iaşiul este oraş universitar, plus că atrage forţă de muncă şi din Republica Moldova, iar acum şi din Ucraina, dat fiind contextul.

Lorena Brehuescu mai spune că grupul a vrut să aibă două proiecte diferite şi în zone diferite, cu care să acopere cereri şi nevoi distincte.

La Iaşi, prin achiziţie, Oresa Industra a avut iniţial 25.000 mp. Apoi, anul trecut, a livrat 10.000 mp. „Mai vrem să mai construim încă aproximativ 40.000 mp în aceeaşi zonă, chiar lângă clădirea existentă. Prin apropiere va trece autostrada A8, aşa că avem poziţia perfectă. Vrem să dăm drumul acestui proiect anul acesta, dar data exactă depinde de ce discuţii se vor concretiza. Sperăm să-l demarăm în 2024 şi la anul să livrăm o nouă clădire“.

Până acum, compania a investit circa 15-20 mil. euro în oraşul-capitală a Moldovei.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.