Patriarhul rus se roagă pentru încetarea rapidă a conflictului din Ucraina, dar evită să îl critice
Liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, al cărui sprijin pentru "operaţiunea militară specială" a Moscovei în Ucraina i-a consternat pe mulţi creştini, a declarat sâmbătă că speră că aceasta se va încheia rapid, dar, din nou, nu a condamnat-o, relatează Reuters.
La o slujbă în aer liber la Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, în ajunul Paştelui ortodox, Patriarhul Kirill a stropit cu apă sfinţită pâini de Paşte cunoscute sub numele de kulichi, şi a spus că multe dintre ele vor fi trimise în regiunea Donbas din estul Ucrainei.
"Să dea Dumnezeu ca acest dar de Paşte să îi ajute pe cei care sunt implicaţi în acest conflict dificil să îşi liniştească inimile, minţile, sufletele, astfel încât luptele să se încheie cât mai curând posibil şi să domnească pacea mult aşteptată, iar odată cu ea să se întărească evlavia oamenilor şi credinţa", a spus el.
Patriarhul Kirill, un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a făcut anterior declaraţii de susţinere a intervenţiei militare a Moscovei în Ucraina, o poziţie care a divizat Biserica Ortodoxă mondială.
Deşi a vorbit sâmbătă despre necesitatea reconcilierii, el nu a pus sub semnul întrebării şi nu a criticat campania militară.
"Fie ca Domnul să reconcilieze în primul rând poporul nostru din Ucraina, din Donbas, unde încă se varsă sânge", a spus Kirill, care, la fel ca Putin, crede că ruşii şi ucrainenii sunt în esenţă un singur popor. "Fie ca Domnul să vindece rănile provocate oamenilor, familiilor care şi-au pierdut întreţinătorii, părinţilor care şi-au pierdut copiii şi copiilor care şi-au pierdut părinţii."
Sprijinul patriarhului pentru campania militară a Rusiei, în care au fost ucişi mii de soldaţi şi civili ucraineni, a provocat furia unora din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse, precum şi în bisericile din străinătate legate de Patriarhia Moscovei.
Rusia afirmă că desfăşoară o operaţiune militară specială în Ucraina, menită să demilitarizeze şi să "denazifice" ţara. Ucraina şi Occidentul resping acest lucru ca fiind un pretext nefondat.
Papa Francisc, şeful Bisericii Romano-Catolice, a renunţat la planurile de a se întâlni cu Kirill în iunie.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro