Pe cărări nebătătorite: pandemia a adus în prim-plan turismul intern, trecut cu vederea în anii anteriori în favoarea Occidentului
Sunt puţini oameni care să fi ajuns pe unde au călcat ei. Unii se tem să meargă şi doar cu gândul la peste 8.000 de metri altitudine.
City-break-urile în Occident, vacanţele exotice şi vacanţele la plajă în Grecia sau Turcia au fost înlocuite - cel puţin parţial - în 2020 de escapade în România în contextul în care libertatea de mişcare e limitată, iar regulile de călătorie se schimbă de la o săptămână la alta ca urmare a pandemiei de Covid-19.
Sunt puţini oameni care să fi ajuns pe unde au călcat ei. Unii se tem să meargă şi doar cu gândul la peste 8.000 de metri altitudine. Alţii visează să ajungă o dată în viaţă acolo unde muntele se apropie ameninţător de cer. Ei au făcut-o, chiar de mai multe ori, s-au aventurat pe „drumuri“ nebătătorite, au escaladat culmile cele mai înalte ale lumii şi şi-au dat întâlnire acolo sus cu ei înşişi.
Vlad Căpuşan, Horia Colibăşanu şi Alex Găvan sunt trei alpinişti români pentru care muntele nu e o destinaţie de bifat sau de cucerit, ci e mai degrabă o experienţă umană, o oportunitate de dezvoltare personală. Fiecare expediţie e o poveste despre întâlnire şi regăsire.
Acum, pandemia de Covid-19 i-a ţinut luni de zile pe toţi trei acasă. Le-a dat unele planuri peste cap, le-a redesenat altele şi i-a îndemnat să găsească noi surse de inspiraţie la mai mică altitudine. Dar au găsit-o, fie în propria grădină, fie în satele din România, fie în munţii pe care i-au descoperit în copilărie şi la care se întorc mereu cu drag, Carpaţii.
Tocmai pentru că sunt acasă şi tocmai pentru că vara e sezonul vacanţelor, i-am provocat pe cei trei să ne poarte fiecare în parte printr-o călătorie prin România lor de suflet, prin locuri mai puţin bătătorite, pe culmi mai puţin cunoscute şi spre destinaţii de suflet. Ce a ieşit? Trei hărţi pur subiective, nu foarte turistice, dar extrem de pitoreşti!
„Deşi nu e foarte mare, cred că puţini români îşi cunosc cu adevărat ţara, fiindcă multe dintre cele mai frumoase locuri nu se află în circuitul turistic şi sunt în general greu accesibile“, spune Vlad Căpuşan. El este alpinist profesionist, însă e totodată şi development manager în cadrul Trust Invest Holding, un grup ce se axează pe investiţii în turism, imobiliare şi industrie. Businessul dezvoltat de Nicolae Căpuşan, tatăl lui Vlad, are în portofoliu printre altele hotelurile SunGarden din Turda, SunGarden Therme din Dej şi complexul hotelier SunGarden Resort din Cluj.
Alpinistul Alex Găvan îi îndeamnă pe oameni să uite de orice recomandare de călătorie şi să vadă unde sunt în momentul respectiv. La o distanţă foarte mică de ei - cu bicicleta, pe jos sau după un drum scurt cu maşina - sigur sunt locuri extraordinare ce ţin de patrimoniul natural, istoric.
„I-aş sfătui să nu mai meargă a zecea oară în Santorini sau la castelul Bran, ci mai degrabă să caute ceva în proximitate. În jurul casei mele, am ajuns să ştiu fiecare potecă din pădure şi fiecare sit arheologic.“
Citiţi cele trei interviuri şi idei de vacanţă în România mai puţin cunoscută în ediţia actuală a revistei După Afaceri Premium, apărută vineri 7 august pe piaţă, şi pe www.da.zf.ro.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro