Piaţa criptomonedelor a pierdut peste 200 de miliarde de dolari într-o singură zi
Bitcoin a scăzut sub 26.000 de dolari pentru prima dată în ultimele 16 luni, pe fondul unei vânzări mai ample de criptomonede care a şters peste 200 de miliarde de dolari din întreaga piaţă într-o singură zi, relatează CNBC.
Preţul bitcoin a coborât până la 25.919,33 dolari joi dimineaţă, potrivit datelor Bitstamp. Aceasta este prima dată când criptomoneda a coborât sub nivelul de 27.000 de dolari din 26 decembrie 2020. De atunci, Bitcoin şi-a redus oarecum pierderile şi a fost tranzacţionat ultima dată la 28.291,48 dolari, în scădere cu 3% în ultimele 24 de ore.
Ether, a doua cea mai mare monedă digitală, a scăzut până la 1.719,73 dolari pe monedă. Este pentru prima dată când tokenul a scăzut sub pragul de 2.000 de dolari din iulie 2021. Ether a scăzut ultima dată cu 11%, la un preţ de 1.936,07 dolari.
Investitorii fug de criptomonede într-un moment în care pieţele bursiere s-au prăbuşit de la maximele atinse în timpul pandemiei de coronavirus, din cauza temerilor legate de creşterea preţurilor şi de deteriorarea perspectivelor economice. Datele privind inflaţia din SUA publicate miercuri au arătat că preţurile bunurilor şi serviciilor au urcat cu 8,3% în aprilie, peste aşteptările analiştilor şi aproape de cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani.
De asemenea, în mintea traderilor cântăreşte şi prăbuşirea protocolului stablecoin Terra, aflat în dificultate. TerraUSD, sau UST, ar trebui să reflecte valoarea dolarului. Dar s-a prăbuşit miercuri la mai puţin de 30 de cenţi, zdruncinând încrederea investitorilor în aşa-numitul spaţiu financiar descentralizat.
Stablecoins funcţionează ca nişte conturi bancare ale lumii criptografice abia reglementate. Investitorii în monede digitale apelează adesea la ele pentru siguranţă în perioadele de volatilitate pe pieţe. Dar UST, o stablecoin "algoritmică" care este susţinută de cod şi nu de numerar păstrat într-o rezervă, a avut dificultăţi în menţinerea unei valori stabile, deoarece deţinătorii au fugit în masă.
Începând de joi dimineaţă, UST se tranzacţiona la aproximativ 54 de cenţi, fiind încă mult sub nivelul de 1 dolar pe care urma să îl atingă. Luna, un alt token Terra care are un preţ variabil şi este menit să absoarbă şocurile de preţ ale UST, a pierdut 97% din valoarea sa în 24 de ore şi valora ultima dată doar 5 cenţi - chiar mai puţin decât UST.
Investitorii sunt speriaţi de implicaţiile pentru bitcoin. Luna Foundation Guard - un fond înfiinţat de creatorul Terra, Do Kwon - adunase o grămadă de bitcoin de mai multe miliarde de dolari pentru a ajuta la susţinerea UST în vremuri de criză. Teama este că Luna Foundation Guard vinde o mare parte din deţinerile sale de bitcoin pentru a-şi susţine stablecoin-ul aflat în dificultate. Acesta este un pariu riscant - nu în ultimul rând pentru că bitcoin este în sine un activ incredibil de volatil.
Consecinţele prăbuşirii Terra au dus la temeri privind o contagiune a pieţei. Tether, cel mai mare stablecoin din lume, a scăzut, de asemenea, sub nivelul de 1 dolar joi, ajungând la un moment dat la 95 de cenţi. Economiştii se tem de mult timp că Tether ar putea să nu dispună de cantitatea necesară de rezerve pentru a-şi susţine blocajul în dolari în cazul unor retrageri masive.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro