Pizza, ouăle, franzela: alimente-simbol cu conotaţii sociale, sub asediul inflaţiei

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 27 ianuarie 2023 50 afişări

Inflaţia scumpeşte pizza, un simbol al Italiei, ouăle, un aliment banal devenit un simbol al nivelului de trai, şi celebra baghetă franţuzească, un produs cu conotaţii sociale, scrie Ziarul Financiar.

Pizza, ouăle, franzela: alimente-simbol cu conotaţii sociale, sub asediul inflaţiei

Pentru a se bucura de un fel de mâncare clasic pentru ţara lor, italie­nii sunt nevoiţi să scoată mai mult din buzunar, informează Bloomberg. Costul me­diu al unei pizza Margherita a cres­­cut cu aproape 30% în decem­brie anul trecut în termeni anuali.

Acesta depăşeşte cu mult rata inflaţiei de luna trecută, de 12,3%, îm­pinsă în sus de scumpirea energiei şi alimentelor. Prin intermediul indi­ca­torului Pizza Margherita, Bloomberg încearcă să scoată la lumină şocul costurilor ridicate de trai resimţit de italieni prin evaluarea evoluţiei preţu­rilor ingredientelor celui mai cunoscut şi simplu fel de mâncare.

Inflaţia împinge în sus şi preţul pizzei din New York. Celebra felie de pizza la 1 dolar nu mai costă acum un dolar, notează Bloomberg.

Şi pre­ţul ouălor este în creştere la nivel mon­dial. De vină este în primul rând gripa aviară, dar inflaţia este un al factor major, crescând costurile nu­treţurilor şi al energiei. De aseme­nea, din ce în ce mai mulţi oameni consu­mă ouă în loc de alte surse de protei­ne din cauza crizei costurilor de trai.

În SUA, preţurile ridicate au dus la creşterea contrabandei cu ouă din Mexic în SUA, notează CNN.

Inflaţia ameninţă un alt aliment simbol: bagheta franţuzească, potri­vit The Wall Street Journal.

Autorităţile franceze se grăbesc să ajute brutăriile locale să facă faţă scumpirii dramatice a energiei pen­tru a produce în continuare acest aliment simbol.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a promis la începutul lunii că guvernul francez va veni cu susţinere suplimentară în condiţiile în care brutăriile se confruntă cu costuri în creştere la ingrediente şi energie.

„O baghetă nu înseamnă doar apă, drojdie, făină şi sare, ci şi foarte mult savoir-faire, o metodă ancestra­lă protejată“, a declarat Macron.

Premierul Elisabeth Borne a promis că brutarii îşi vor putea plăti facturile la electricitate pe perioada iernii în rate, cât şi amâna plata taxelor până către sfârşitul anului, când facturile la energie ar trebui să scadă.

Mobilizarea de către Macron a oficialilor de top francezi este un semnal al importanţei acordate atenuării îngrijorărilor privitoare la pâine în condiţiile în care guvernul său se confruntă cu ameninţarea unor greve prelungite având legătură cu planul de reformare a sistemului de pensii.

Brutarii locali se luptă să menţină preţurile baghetei constante deşi inflaţia din Franţa a urcat la maxime record, notează CNBC. În septembrie, preţurile pâinii din Franţa înregistrau cea mai redusă rată de creştere din UE, de 8%, comparativ cu media de 18% la nivelul blocului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pizza,
franzela,
inflaţie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.