Politica: Sub semnul alegerilor
„Campania electorala“ a fost sintagma definitorie pentru anul politic 2009.
Nevoita sa treaca prin doua campanii electorale importante - cea pentru europarlamentare, in iunie si cea pentru prezidentiale, in noiembrie - clasa politica a amanat abordarea frontala a crizei economice pentru a nu-si periclita procentele in alegeri. Iar experimentul a reusit, cel putin din punctul de vedere al calculului politic, pentru ca electoratul nu a taxat decat poate prin absenteism (circa 30% prezenta la vot la europarlamentare) partidele aflate la guvernare in 2009 (PSD si PD-L).
Principalul perdant in acest caz a fost PNL care, lipsit de parghiile guvernarii si in conditiile in care fiecare partid a mobilizat doar nucleul dur de votanti, a obtinut un scor mult inferior celui de la alegerile generale din 2008. Esecul relativ al noii conduceri in frunte cu Crin Antonescu a fost insa acoperit de rezultatul relativ bun obtinut de acelasi la alegerile prezidentiale, cand a reusit sa se apropie de procentul partidului din 2008, fara a mai beneficia de data aceasta de avantajul de a fi la guvernare.
De cealalta parte, PSD a trecut prin una dintre cele mai dificile perioade, inabusirea tensiunilor interne din partid datorandu-se exclusiv prezentei social-democratilor in ecuatia guvernamentala. Din momentul in care insa aceasta a incetat, si mai cu seama dupa esecul neasteptat inregistrat de Mircea Geoana la alegerile prezidentiale, vocile contestatare la adresa actualei echipe de conducere au inceput sa se auda tot mai clar, asa incat un congres de clarificare a mandatului liderilor actuali e aproape o certitudine pentru primele luni ale anului viitor.
In fine, castigatorii fara lauri ai acestui an politic au fost Traian Basescu si PD-L, care au reusit sa pastreze puterea, insa cu pretul scump al taierii puntilor de dialog cu orice potential partener pentru o majoritate solida in Parlament. Desi guvernul Emil Boc IV are toate sansele sa reziste cel putin cateva luni, mandatul sau va fi aproape obligatoriu unul de sacrificiu, cu consecinte pentru scorul electoral al democrat-liberalilor.
Cititi si:
Macroeconomie: Anul recesiunii
Banci: Anul in care banii au devenit mai scumpi
Asigurari si pensii: Fara pierderi
Bursa: Reteta banilor usori nu mai functioneaza
Consultanta: Anul paradoxurilor
Companiile energetice au pierdut din greutate
Petrol si carburanti: Minus 20%
Farma: Anul surprizelor neplacute
Industria alimentara: Consum redus
Agricultura: 2009, anul nefericirii
Retail si distributie: Comert cu surprize
Textile: Anul extremelor - unii s-au extins, altii au inchis
Resurse umane: Anul concedierilor
Internet si IT: "A fost cel mai greu an"
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro