Ponta: Finanţarea pe termen lung a armatei, un domeniu în care bătălia politică trebuie să înceteze
Finanţarea pe termen lung a cheltuielilor militare este un domeniu în care bătălia politică trebuie să înceteze, fiind absolută nevoie de consens politic şi predictibilitate, a declarat premierul Victor Ponta, cerând specialiştilor militari să asigure, alături de SRI şi SIE, securitatea cibernetică.
Prezent la bilanţul pe anul trecut al Ministerului Apărării, alături de preşedintele Klaus Iohannis, şeful Guvernului a salutat, din nou, iniţiativa acestuia de a avea un consens politic naţional pentru finanţarea pe termen mediu şi lung a Armatei, precizînd că nu face acest lucru din politeţe sau "calcule politice".
"Încă o dată o spun, şi nu doar din politeţe sau din calcule politice, salut iniţiativa preşedintelui Iohannis de a avea un consens naţional, un acord politic referitor la finanţarea pe termen lung a cheltuielilor militare, pentru că este un domeniu în care bătălia politică trebuie să înceteze, în care este absolută nevoie de consens politic şi mai ales de predictibilitate, de nu a depinde de fiecare dată de evenimente exterioare, de economie, de cum merg cheltuielile, de diverse politici care întotdeauna se pot schimba. E important pentru dumneavoastră să aveţi această stabilitate şi predictibilitate, mai ales că România trebuie - şi face foarte bine - să arate că înţelege în primul rând provocările crescute în regiune şi rolul pe care trebuie să-l avem", a spus Ponta.
Şeful Executivului a arătat că vecinii României, parteneri NATO, au o altă opţiune în ceea ce priveşte finanţarea armatei.
"Am văzut că Ungaria şi-a redus cheltuielile militare la 0,75% din PIB, Bulgaria, la fel. Faptul că România îşi asumă la nivelul întregii clase politice importanţa pe care o acordăm acestui domeniu fundamental este un semn de seriozitate, de stabilitate şi ne aduce foarte mult respect din partea partenerilor noştri. Esenţial este, cu siguranţă, să aveţi alocat 2% dintr-un produs intern brut care creşte, nu dintr-unul care scade şi aici sigur e sarcina Guvernului, a tuturor celor care ţin de zona economică, însă această stabilitate şi predictibilitate ne permit şi vă permit dumneavoastră să gândim pe termen mediu şi lung. În 2015, sper să păstrăm graficul stabilit", a spus premierul.
El le-a cerut totodată specialiştilor militari să participe, alături de cei ai seviciilor de informaţii, la securitatea cibernetică.
"Este important ca şi specialiştii Ministerului Apărării Naţionale, alături de cei ai Serviciului Român de Informaţii, ai Serviciului de Informaţii Externe, ai celorlalte servicii de specialitate, să participe în ceea ce este un alt domeniu în care România devine un lider regional şi anume «cyber security». Războaiele secolului 21 se poartă categoric în alt fel decât am fost în mod obişnuit învăţaţi şi securitatea cibernică reprezintă un domeniu de maxim pericol, dar în acelaşi timp de maximă performanţă şi vreau să vă încurajez să alocaţi resursele necesare - adică să le alocăm, Guvernul, pentru dumneavoastră - aşa încât, împreună cu celelalte servicii, să fim un lider regional extrem de important şi de respectat în cyber security", a mai spus Ponta.
În urmă cu două luni, preşedintele Klaus Iohannnis şi reprezentanţii partidelor parlamentare au semnat Acordul politic pe tema încheierii unui acord politic cu scopul asigurării, în 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apărării Naţionale.
Un alt obiectiv îl reprezintă menţinerea pentru următorii 10 ani, în perioada 2017‐2027, a unui nivel de finanţare a Armatei de cel puţin 2% din PIB, iar în situaţia în care resursele financiare o vor permite, creşterea acestui procent în funcţie de nevoile de securitate şi de obligaţiile pe care România şi le poate asuma.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro