Premierul Florin Cîţu: România are 700 de companii de stat care sunt în insolvenţă sub tot felul de forme şi trebuie să avem curajul să vedem care funcţionează şi care trebuie scoase din economie
România are 700 de companii de stat care sunt în insolvenţă sub tot felul de forme şi trebuie să avem curajul să vedem care funcţionează şi care trebuie scoase din economie, a declarat premierul Florin Cîţu, în cadrul dezbaterii Confidex, organizată de Impetum Group.
România are 700 de companii de stat care sunt în insolvenţă sub tot felul de forme şi trebuie să avem curajul să vedem care funcţionează şi care trebuie scoase din economie, a declarat premierul Florin Cîţu, în cadrul dezbaterii Confidex, organizată de Impetum Group.
”Vrem să schimbăm cultura în care ne raportăm la faliment. În prezent, antreprenorul investeşte greşit are o imagine negativă în economie, trăieşte o anumită stigmă. Cred că antreprenorii trebuie să primească încurajare să se dezvolte. Aceasta este cultura în care vrem să mergem. Văd falimentul ca pe un mecanism de curăţare a pieţei. Sunt 700 de companii de stat care sunt în insolvenţă sub tot felul de forme. Trebuie să avem curajul să vedem care funcţionează şi care trebuie scoase din economie”.
În ceea ce priveşte evoluţia salariilor din sectorul bugetar, Florin Cîţu a precizat că anvelopa salarială rămâne la nivelul anului trecut, creşte foarte puţin. În opinia lui, competiţia neloială în mediul de stat are loc nu doar la nivel de salarizare, ci şi la modul în care lucrează companiile de stat.
”Transformarea digitală a statului este metoda prin care să facem un stat suplu. Acum statul este o frână în dezvoltarea economiei. Am cerut reforme la companii de stat cu pierderi. Blocăm creşterea salariilor la stat, şi facem o nouă lege a salarizării. Cred că Tarom va fi al doilea exemplu de succes (n.red. după Romaero). Direcţia în care merge această companie este una corectă. Managerii companiilor de stat trebuie să spună clar dacă pot şi vor să restructureze, iar dacă nu, vor veni alţii care să o facă.”.
Premierul a adăugat că va exista o legătură între performanţă şi salarizare în sectorul public. În prezent, anvelopa cu salariile de la stat reprezintă 1,2% din PIB, aproape de media europeană, dar banii sunt prost distribuiţi.
„Sunt de părere că poţi măsura performanţa în sectorul public, de exemplu prin interacţiunea cu sectorul privat. Salarizarea s-a dublat, dar percepţia asupra interacţiunii cu mediul privat nu s-a schimbat”.
Cîţu a mai spus că reforma în sistemul de stat trebuie să înceapă cu trei măsuri mari: restructurarea companiilor cu pierderi, restructurarea salarizării şi digitalizarea.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro