Premierul Marcel Ciolacu: s-a finalizat selecţia proiectelor INVESTALIM. Sunt investiţii de 4,5 mld. lei, din care 2,7 mld. lei ajutor de stat

Autor: Mădălina Dediu Panaete Postat la 01 august 2024 30 afişări

Premierul Marcel Ciolacu: s-a finalizat selecţia proiectelor INVESTALIM. Sunt investiţii de 4,5 mld. lei, din care 2,7 mld. lei ajutor de stat

Prim-ministrul Marcel Ciolacu spune că s-a finalizat selecţia proiectelor din INVESTALIM, programul de finanţare a investiţiilor în sectorul alimentar derulat de Ministerul Agriculturii.

“Sunt investiţii de peste 4,5 miliarde de lei, din care ajutorul de stat este de aproape 2,7 miliarde de lei. Interesul major al antreprenorilor arată un parteneriat real între guvern şi mediul de afaceri pentru dezvoltarea producţiei locale. Asta înseamnă construirea unor noi fabrici sau dezvoltarea celor existente în procesarea cărnii, uleiului, a fructelor, a zahărului sau în morărit şi panificaţie. România îşi dezvoltă astfel capacitatea de a produce alimente din materia primă provenită de la fermierii noştri!”, a spus premierul astăzi.

INVESTALIM a atras în prima sesiune, finalizată în luna ianuarie, 49 de proiecte cu o valoare totală de peste 6 miliarde de lei (peste 1,2 mld. euro), companiile cerând în total o finanţare de peste 3 miliarde de lei (peste 600 mil. euro), în condiţiile în care aceasta este valoarea totală a finanţării pe care statul poate să o acorde pe toată perioada programului, care se derulează pe o perioadă de patru ani. Bugetul total al INVESTALIM este de circa 590 de milioane de euro (circa 2,9 miliarde de lei), adică aproape 148 mil. euro pe an, conform celor mai recente date. Nu este clar dacă Guvernul a majorat bugetul programului sau dacă programul se închide după prima sesiune. 

În această primă se­siune, s-au depus două proiecte care au solicitat un ajutor de stat de peste 47 de milioane de euro şi unul care solicită peste 45 de milioane de euro, practic aproape tot bugetul disponibil.

Cel mai mare proiect de investiţii a fost depus de VIVENDI FOOD S.R.L. , o companie din judeţul Olt, cu activitate în Intermedieri in comertul cu produse diverse  (cod CAEN 4619), cu afaceri de 64 de milioane de lei în 2022. Compania este controlată de Răzvan Mihai Ţigănilă, conform datelor de pe termene.ro. Vivendi Food SRL a depus un proiect de 406 milioane de lei pentru care a solicitat un ajutor de stat de 235 milioane de lei (circa 48 mil. euro). Următorul proiect depus ca şI valoare este al companiei BARRET FAMILY S.R.L. cu sediul în Vâlcea, care se ocupă de cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase . Compania a avut o cifră de afaceri de 111 milioane de lei în 2022 şI este controlată de Iancu Victor. Compania a depus un proiect de investiţii de 404 milioane de lei pentru care a solicitat un ajutor de stat de 234 de milioane de lei (circa 48 mil. euro), mai arată datele de pe site-ul AFIR.

Al treilea cel mai mare proiect depus a fost de către Cris-Tim Family Holding, companie controlată de familia Timiş, care a solicitat un ajutor de stat în valoare de 226 mil. lei (circa 45 mil. euro) pentru un proiect de investiţii de 378 mil. lei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
investalim,
investitii,
proiecte

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.