Presa din Grecia: PPC, cea mai mare companie de energie din Grecia, discută cu italienii achiziţia Enel România, într-o tranzacţie de 1,3 miliarde de euro. Actualul şef al PPC este fostul CEO de la Enel România, Georgos Stassis

Autor: Ştefan Stan Postat la 26 octombrie 2022 99 afişări

Presa din Grecia: PPC, cea mai mare companie de energie din Grecia, discută cu italienii achiziţia Enel România, într-o tranzacţie de 1,3 miliarde de euro. Actualul şef al PPC este fostul CEO de la Enel România, Georgos Stassis

Compania Publică de Electricitate a Greciei - PPC, cu o valoare de piaţă de 2,33 mld. euro, vrea să cumpere 70% din operaţiunile Enel din România, într-o tranzacţie de 1,3 miliarde de euro, scrie presa din Grecia.

La începutul lunii septembrie, Georgos Stassis, şeful PPC, a declarat că societatea continuă să studieze obiective de achiziţie în afara Greciei, iar în lunile următoare se aşteaptă să fie anunţată o mişcare majoră în România.

Înainte să preia poziţia de CEO la PPC, Stassis a fost CEO şi Country manager la Enel România, între februarie 2016 şi august 2019. 

Tranzacţia, dacă se va concretiza, ar plasa valoarea totală a Enel la 1,86 mld. de euro în România.

Acţiunile PPC se tranzacţionau la 6,06 euro. 

Enel S.p.A. a publicat rezultatele financiare S1 2022 pentru grupul global pe 28 iulie, raportând pentru segmentul infrastructură şi reţele (distribuţie) din România o pierdere de 51 milioane euro, de la plus 51 milioane euro înregistrate în aceeaşi perioadă a anului 2021. Pentru segmentul retail (aprovizionare), pierderile au fost de 115 mil. euro. 

În prima jumătate a anului 2022, cantitatea de energie electrică distribuită de filialele Enel a fost constantă, de 7,8 TWh, ajungând la 3,1 milioane de utilizatori finali în România, în creştere cu 3,3% faţă de nivelul din S1 2021.

România are în aplicare o schemă de sprijin pentru facturile la energie în perioada aprilie 2022-martie 2023, bazată pe un sistem de plafonare a preţului. Astfel, potrivit OUG 27/2022, consumatorii casnici nu pot plăti mai mult de 800 de lei/MWh, cu TVA inclusă, iar cei noncasnici au setat ca prag 1.000 lei/MWh, cu TVA inclusă.

Diferenţa dintre preţul de achiziţie al furnizorilor din piaţă şi aceste plafoane este plătită de furnizori, care urmează să îşi recupereze banii de la stat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
grecia,
romania

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.