Craciun fericit!

Preţurile petrolului au crescut cu peste 25% în 2019, însă acestea au rămas sub presiune, în contextului internaţional

Autor: Mihai Gongoroi Postat la 31 decembrie 2019 172 afişări

Preţurile petrolului au crescut cu peste 25% în 2019, însă acestea au rămas sub presiune, în contextului internaţional

Preţurile petrolului s-au majorat cu peste 25% în 2019, însă evoluţia cotaţiilor internaţionale a fost în general stabilă, fără ca petrolul să depăşească pentru multă vreme nivelul de 70 de dolari/baril în ciuda sancţiunilor aplicate Iranului şi Venezuelei şi tăierii producţiei OPEC, arată Reuters.

Primul trimestru din an a fost cel mai pozitiv pentru evoluţia cotaţiilor internaţionale ale ţiţeiului în 2019, deşi în restul anului au avut loc mai multe şocuri pe partea de ofertă care, în trecut, ar fi propulsat preţul ţiţeiului la peste 100 de dolari/baril.

Atacul din septembrie asupra infrastructurii petroliere a Arabiei Saudite a dus la o explozie a preţurilor la 72 de dolari, însă impactul a fost de scurtă durată - 10 zile -, în timp ce sancţiunile aplicate de Statele Unite, la începutul anului, asupra Iranului şi Venezuelei, doi mari producători de petrol, au susţinut preţurile la startul lui 2019.

De la finalul lunii martie încoace, avansul preţurilor la ţiţei s-a temperat, în condiţiile majorării producţiei Statelor Unite şi reluării temerilor privind încetinirea economiei globale ca urmare a războiului comercial cu China.

Cotaţiile ţiţeiului de tip Brent şi cel de sortiment WTI sunt prognozate de analişti să rămână sub presiune în 2020 într-un interval de preţ similar celui din 2019 - 50-70 de dolari/baril - în condiţiile în care producţia în creştere a Statelor Unite este aşteptată să contrabalanseze reducerile de producţie aplicate de către Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Producţia de ţiţei a Statelor Unite este aşteptată să crească în 2020 la 13,2 milioane de barili/zi, cu circa 1 milion de barili/zi mai mult decât producţia medie din 2019. În afara Statelor Unite, producţia este aşteptată să crească în Brazilia, Norvegia şi Guyana, ceea ce va majora oferta într-o perioadă în care cererea este pe o tendinţă de scădere.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
preţ petrol,
2020,
preţ benzină

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.