Preţurile petrolului la maximul mai multor luni, OPEC+ este aşteptat să menţină producţia

Autor: Dorin Oancea Postat la 04 ianuarie 2021 70 afişări

Preţurile petrolului au atins luni maximul mai multor luni, pe fondul aşteptărilor că OPEC şi aliaţii ar putea limita în februaarie producţia la nivelurile actuale, în condiţiile în care pandemia menţine îngrijorările legate de evoluţia cererii, relatează Reuters.

Preţurile petrolului la maximul mai multor luni, OPEC+ este aşteptat să menţină producţia

Preţurile au crescut în concordanţă cu pieţele financiare, preţul futures pentru petrolul Brent ajungând la 53,17 dolari pe baril, cel mai mare din martie 2020. Petrolul american WTI a atins 49,71 dolari pe baril, cel mai mare din februarie 2020.

Tendinţele macroeconomice, incluzând un dolar mai slab şi poziţionarea investitorilor pentru o redresare în sectorul petrolier în acest an, ar putea sprijini preţurile petrolului, a declarat analistul Energy Aspects Virendra Chauhan.

Mohammad Barkindo, secretar general al Organizaţiei ţărilor exportatoare de petrol (OPEC), a declarat duminică că, deşi se aşteaptă ca cererea de ţiţei să crească cu 5,9 milioane de barili pe zi (bpd) la 95,9 milioane bpd în acest an, grupul vede o mulţime de riscuri în prima jumătate a anului 2021.

"Abia începem să ieşim dintr-un an de tăieri investiţionale profunde, de pierderi uriaşe de locuri de muncă şi cea mai gravă scădere a cererii de ţiţei înregistrată", a spus el.

Preţurile au închis anul 2020 cu aproximativ 20% sub media anului 2019.

OPEC şi producătorii aliaţi, inclusiv Rusia, un grup cunoscut sub numele de OPEC +, au decis luna trecută să crească producţia cu 500.000 de barili pe zi în ianuarie, anticipând o creştere a cererii şi au convenit să se întâlnească în fiecare lună pentru a revizui producţia.

Analiştii de la Energy Aspects şi RBC Capital au declarat că OPEC + va menţine probabil nivelurile de producţie din ianuarie şi în februarie.

În Statele Unite, producţia de ţiţei a rămas sub presiunea preţurilor mici şi a cererii temperate, în scădere cu peste 2 milioane de barili pe zi (bpd) în octombrie faţă de începutul anului 2020, a arătat un raport guvernamental.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
petrol,
preţ,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.