Primăria Capitalei investeşte 300 de milioane de lei în 2021 pentru a reabilita 53 de km din reţeaua de termoficare a Bucureştiului

Autor: Dorin Oancea Postat la 09 februarie 2021 60 afişări

Primăria Capitalei investeşte 300 de milioane de lei în 2021 pentru a reabilita 53 de km din reţeaua de termoficare a Bucureştiului

Cinci tronsoane cu o lungime totală de 53 de km din reţeaua de termoficare vor fi reabilitate în acest an, valoarea lucrărilor fiind de 300 de milioane de lei, de la bugetul local, a anunţat marţi primarul general al Capitalei Nicuşor Dan. 

Marţi au început lucrările la un tronson de 13 km din zona Ferentari. Celelalte tronsoane sunt în zona Pantelimon 12 km, în zona Colentina 9 km, în zona Victoriei 11 şi în zona Berceni 8 km.

Tronsonul din zona Ferentari deserveşte cartierele din jur – Rahova, Ferentari, Sebastian – dar este important pentru că este în zona de influenţă a centralelor Progresu şi Grozăveşti. „Dacă acest tronson este bun, este posibil ca prin intermediul lui, în momente de avarii, să duci agentul termic de la una din centrale în cartiere. În momentul ăsta, asta nu e posibil”, a precizat Nicuşor Dan.

„Zonele sunt esenţiale pentru ceea ce vrem să facem începând de anul viitor, zonele pe care le vedeţi cu roşu şi pentru care avem finanţare europeană de 300 de milioane. Pentru că nu poţi să opreşti serviciul două termoficare, pentru că oamenii au nevoie firesc de apă caldă şi căldură, atunci trebuie să respecţi un calendar şi pentru ca să putem să începem lucrările pentru care avem alocaţi bani europeni este necesar, aşa au stabilit specialiştii, să facem aceste zone cu albastru. Vă mai aduc aminte că pe partea financiară am obţinut cei 300 de milioane, am semnat contractul pentru cei 300 de milioane de euro bani europeni. Avem promisiunea Guvernului pentru încă 200 de milioane de euro, bani din PNRR, şi Guvernul ne-a mai dat 320 de milioane de lei la sfârşitul lui decembrie”, a adăugat primarul.

Lucrările din acest an reprezintă 5% din reţeaua de termoficare de 1.000 de km. Pe fonduri europene este prevăzută reabilitarea a 210 km, 21% din reţea. „Un lucru pe care vrem să-l facem în vara asta, în parteneriat cu ELCEN, sau în situaţia cea mai fericită în care ELCEN-ul va fi deja la noi, este ca pe locaţia fostei centrale Titan să mai punem o centrală provizorie, lucru pe care putem să-l facem în trei luni. Şi atunci din nou în iarna viitoare calitatea serviciului pentru toată zona asta va fi îmbunătăţită semnificativ”, a adăugat Nicuşor Dan.

La începutul săptămânii viitoare PMB va lansa în dezbatere publică caietul de sarcini pentru celelalte 4 tronsoane, care vor fi scoase la licitaţie.

Nicuşor Dan a avansat ca dată de preluare a ELCEN de către PMB perioada mai-iunie, în condiţiile în care acţiunea depinde de Consiliul Concurenţei, de creditorii ELCEN, de Ministerul Energiei. ELCEN va fi preluat de Termoenergetica, iar datoria istorică pe care Municipalitatea, prin RADET, o are către Ministerul Economiei, prin ELCEN, va rămâne o chestiune juridică de tranşat între Municipalitate şi Guvern, adică Ministerul Energiei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
termoficare,
reabilitare,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.