Primul unicorn în lei din IT de la Bursa de la Bucureşti: compania de software Arobs Transilvania sparge pragul de 1 mld. lei capitalizare după un raliu de 10% în doar o săptămână. Un IT-ist din Cluj, la o avere de 130 mil. euro, plus 20 mil. euro în doar o lună

Autor: Liviu Popescu Postat la 07 ianuarie 2022 79 afişări

Primul unicorn în lei din IT de la Bursa de la Bucureşti: compania de software Arobs Transilvania sparge pragul de 1 mld. lei capitalizare după un raliu de 10% în doar o săptămână. Un IT-ist din Cluj, la o avere de 130 mil. euro, plus 20 mil. euro în doar o lună

Pe parcurul şedinţei de tranzacţionare de vineri, 7 ianuarie 2022, compania din IT Arobs Transilvania (AROBS), care dezvoltă aplicaţii software pentru diverse ramuri economice, a spart pragul de 1 miliard de lei capitalizare, potrivit datelor agregate de ZF. Arobs devine astfel primul emitent din sectorul IT de la Bursa de la Bucureşti care atinge statusul de unicorn în lei.

La ora redactării acestei ştiri, acţiunile AROBS se tranzacţionează la 2,2 lei, plus 5,8% faţă de şedinţa precedentă, echivalentul unei valori de piaţă de puţin peste 1 mld. lei. Este pentru prima oară de la listarea din 6 decembrie 2021 când Arobs atinge această valoare. Spre comparaţie prima şedinţă de tranzacţionare a fost încheiată la 884 mil. lei.

Aşadar de la listare încoace evaluarea AROBS a urcat cu 116 mil. lei, adică 13%. În prima săptămână din 2022 acţiunile AROBS au urcat cu 10% pe tranzacţii de circa 3,5 mil. lei.

Odată cu listarea din decembrie, antreprenorul clujean Voicu Oprean a intrat în clasamentul celor mai mari deţinători de acţiuni la Bursa de la Bucureşti, cu un portofoliu de aproximativ 110 de milioane de euro. La preţurile din prezent, investiţia lui Oprean la Arobs este de circa 130 mil. euro, aşdar plus 20 mil. euro în doar o lună.

Absolvent al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, cu o licenţă în Automatizări Calculatoare, precum şi un Masterat în Administrarea Afacerilor absolvit la Universitatea Babeş Bolyai,  Voicu Oprean, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi CEO, este acţionarul majoritar la Arobs Software, companie pe care a înfiinţat-o în anul 1998 şi la care astăzi are un pachet de 63,3%.

Voicu Oprean a absolvit şi un EMBA de la Wu Wien, în 2008, precum şi cursurile London Executive Business School în 2018 şi President's Program in Leadership YPO la Harvard Business School în 2021.

“În anul 2020, valoarea veniturilor din exploatare raportate a fost de 157.004.448 lei. Profitul net înregistrat de companie a avut o evoluţie ascendentă, ajungând în anul 2020 la valoarea de 40.391.242 lei, în creştere cu 28% comparativ cu anul 2019 când valoarea profitului net a fost de 31.670.892 lei. Marja profitului net a este de peste 25% în anul 2020, în creştere faţă de nivelul înregistrat în anul 2018, de 17%. În primul semestru al anului 2021 valoarea profitului a fost de 23.726.768 lei”, potrivit documentului de listare.

Compania a vândut în cadrul unui plasament privat derulat în octombrie 2021 un număr de 54.697.494 acţiuni noi nominative, ordinare, dematerializate.

În cadrul plasamentului au participat 149 investitori de retail, 38 profesionali şi 9 investitori instituţionali care au subscris acţiuni la un preţ de 1,357 lei per acţiune.

Compania a reuşit să atragă de la investitorii din piaţa de capital suma de 74,2 milioane de lei. Plasamentul privat şi listarea acţiunilor AROBS au fost realizate cu sprijinul BRK Financial Group.

Compania are ca obiect de activitate dezvoltarea de software la comandă cu expertiză înaltă în automotive, IoT, travel & hospitality, life sciences, enterprise solutions, FinTech, dar şi crearea de soluţii şi produse software – pentru care AROBS deţine proprietatea intelectuală - pentru management de flotă şi monitorizare GPS, optimizarea afacerilor (SFA, WMS, CRM, plăţi mobile contactless şi altele), managementul resurselor umane şi payroll, channel management pentru industria hotelieră şi multe altele.

 ​

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bucuresti,
it,
companie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.