Putin va discuta săptămâna viitoare cu Erdogan despre acordul privind cerealele
Kremlinul a anunţat vineri că se aşteaptă ca preşedintele Vladimir Putin şi omologul său turc Tayyip Erdogan să discute despre punerea în aplicare a acordului privind exporturile de cereale ucrainene, pe care ambii l-au criticat, atunci când se vor întâlni săptămâna viitoare în Uzbekistan.
Putin a declarat miercuri că Rusia şi ţările în curs de dezvoltare au fost "înşelate" şi că va încerca să obţină amendamente la termenii acordului, care expiră în noiembrie, înainte de a fi prelungit, scrie Reuters.
"O conversaţie între Putin şi Erdogan este posibilă şi necesară. Ne aşteptăm ca aceasta să aibă loc la Samarkand", a declarat Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al prreşedinţiei ruse, referindu-se la summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai de săptămâna viitoare din Uzbekistan.
Acordul din iulie pentru deblocarea exporturilor de cereale ucrainene din porturile sale de la Marea Neagră a fost mediat de Turcia şi de Naţiunile Unite. Acesta rămâne singurul progres diplomatic semnificativ în conflictul de şase luni.
Peskov a repetat vineri afirmaţiile lui Putin potrivit cărora acordul privind cerealele a fost nedrept faţă de ţările cele mai sărace, deoarece majoritatea transporturilor au fost trimise în Europa şi în alte ţări bogate.
"Acordurile sunt puse în aplicare, dar modul în care sunt puse în aplicare nu oferă niciun beneficiu specific ţărilor sărace", a declarat Peskov.
Un purtător de cuvânt al ONU pentru Iniţiativa pentru Cereale la Marea Neagră a declarat miercuri că 30% din grânele şi alte produse alimentare care au părăsit Ucraina au ajuns în ţările cu venituri mici şi medii inferioare. Dar Naţiunile Unite au mai spus că acordul de export este o operaţiune comercială - nu umanitară - determinată de piaţă.
Multe dintre cele aproximativ 100 de nave care au părăsit Ucraina au fost blocate timp de luni de zile, neputând să-şi transporte încărcăturile contractate. Cele mai multe erau încărcate cu porumb şi rezervate de ţările dezvoltate pentru a fi folosite pentru hrana animalelor sau pentru biocombustibili.
Peskov a mai spus că trebuie luate măsuri suplimentare pentru a ajuta Rusia să îşi exporte propriile produse agricole.
Occidentul nu a impus sancţiuni asupra produselor alimentare sau a îngrăşămintelor ruseşti, dar Moscova spune că sancţiunile logistice şi restricţiile impuse navelor ruseşti de a intra în porturile occidentale sau de a obţine o asigurare restricţionează accesul Rusiei la pieţele mondiale.
Moscova spune că relaxarea acestor restricţii a fost o parte esenţială a acordului privind Marea Neagră. "Această problemă nu a fost rezolvată. Ea va fi subiectul unei conversaţii specifice", a declarat Peskov.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro