PUZ-ul proiectului Casa Radio nu include locuinţe. Plaza Centers vrea să schimbe contractul cu statul
Plaza Centers vrea să modifice mai mulţi termeni din parteneriatul public privat încheiat cu statul român pentru proiectul imobiliar Casa Radio, care prevede construcţia inclusiv a unei zone rezidenţiale, componentă care însă nu se regăseşte în planul urbanistic zonal (PUZ) obţinut deja.
"Contractul pe care l-am încheiat cu statul român prevede construcţia, pe lângă birouri, spaţii de retail şi hoteliere şi a unei zone rezidenţiale. Pe de altă parte PUZ-ul nu prevede şi zonă rezidenţială pentru că nu mai cumpără nimeni locuinţe. Vrem să modificăm prevederile contractulului, conform PUZ-ului, şi să construim doar birouri, retail şi spaţii hoteliere. Termenii comerciali vor rămâne neschimbaţi", a declarat pentru MEDIAFAX Hanan Schraiter, marketing & business development manager în cadrul Plaza România.
Plaza Centers, care a intrat în reorganizare judiciară în acest an, deţine o participaţie de 75% din proiectul Casa Radio, într-un parteneriat semnat în 2006 cu Ministerul Dezvoltării. Proiectul ar urma să aibă o suprafaţă netă construită de 550.000 metri pătraţi, cu un centru comercial cu o suprafaţă închiriabilă de 76.000 metri pătraţi, dar şi spaţii de birouri, hotel, apart-hotel şi un centru de conferinţe. Potrivit raportului financiar al companiei, proiectul are PUD (plan urbanistic de detaliu) şi PUZ, iar finalizarea primei faze este programată pentru 2016-2017.
Compania a realizat o serie de demolări şi lucrări preliminare la acest proiect, dar a oprit investiţiile complet în 2009, după începerea crizei.
"Din cauza crizei financiare şi pentru a asigura un proces de construcţie conform condiţiilor actuale ale pieţei, Plaza Centers a început discuţiile preliminare cu autorităţile române cu privire la dezvoltarea viitoare a proiectului. Compania a anunţat autorităţile române în mod oficial că se încearcă redefinirea unor termeni din parteneriatul public privat existent, precum orarul, structura şi alte repere", se menţionează în raportul financiar.
Plaza Centers deţine terenuri în Târgu Mureş, Miercurea Ciuc, Constanţa, Slatina, Hunedoara, Iaşi şi Bucureşti, unde intenţiona înainte de declanşarea crizei să dezvolte spaţii de retail. Începerea construcţiei a fost amânată însă în repetate rânduri, iar pentru acest an dezvoltatorul israelian îşi propune să înceapă dezvoltarea proiectului din Timişoara şi a unuia lângă Ateneu, în Bucureşti.
"Am continuat studiile de fezabilitate, planificare şi autorizare pentru proiectul Timişoara Plaza, care va avea o suprafaţă comercială închiriabilă de 38.000 mp, dar şi pentru proiectul Cina din Bucureşti. La Timişoara Plaza, construcţia este programată să înceapă la sfârşitul acestui an, cu termen de finalizare în 2016. Proiectul comercial şi de birouri Cina din Bucureşti va avea o suprafaţă închiriabilă de 4.800 metri pătraţi şi ar putea fi finalizat în 2015-2016", mai precizează sursa citată.
Hanan Schraiter a declarat că în perioada următoare se va lucra la obţinerea finanţării pentru mallul din Timişoara, în condiţiile în care investiţia se va ridica la circa 60 de milioane de euro.
În ceea ce priveşte proiectul din Bucureşti, Plaza Centers vrea să dezvolte un proiect care va cuprinde spaţii comerciale şi de birouri lângă Ateneul Român din Bucureşti.
Valoarea activelor pe care Plaza Centers le deţine în România s-a depreciat cu 45 milioane de euro, la 177 milioane de euro.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro