PwC: Emisiile de carbon s-au redus anul trecut cu 2,5% la nivel global, pe fondul reducerii cererii de energie din cauza pandemiei, dar rata de decarbonare ar trebui să ajungă la 12,9% anual

Autor: Roxana Rosu Postat la 21 octombrie 2021 29 afişări

PwC:  Emisiile de carbon s-au redus anul trecut cu 2,5% la nivel global, pe fondul reducerii cererii de energie din cauza pandemiei, dar rata de decarbonare ar trebui să ajungă la 12,9% anual

Rata de reducere a emisiilor de carbon la nivel global a ajuns la 2,5% în 2020, în creştere uşoară comparativ cu nivelul din 2019, de 2,4%, pe fondul reducerii cererii de energie din primul an marcat de pandemie, arată cel mai recent raport PwC Net Zero Economy Index.

Cu toate acestea, statele sunt încă departe de progresul necesar pentru limitarea creşterii temperaturii globale cu cel mult 1,5°C, aşa cum a fost convenit prin Acordul de la Paris.

Indicele PwC arată că rata de decarbonare ar trebui să ajungă la 12,9% anual, de peste cinci ori mai mare decât în 2020, astfel încât emisiile să scadă la jumătate până în 2030 şi să ajungă la zero până în 2050.

”Cele mai mari 30 de economii la nivel mondial au alocat 4,8 trilioane de dolari, însemnând aproape o treime din totalul sumelor pe care le-au lăsat în economie prin stimuli fiscali, anul trecut, pentru a sprijini  politicile de mediu, în principal prin măsuri de eficienţă energetică, cum ar fi soluţii de încălzire cu energie verde a locuinţelor sau achiziţia de vehicule electrice. Astfel de investiţii pot oferi un impuls pe termen scurt economiei, oferind în acelaşi timp noi locuri de muncă, un acces mai larg la energie, creştere economică, dar contribuie şi la reducerea emisiilor pe termen lung”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner, PwC România.

Doar două state la nivel mondial, Mexic şi Indonezia, au înregistrat rate de decarbonare de două cifre anul trecut, de 12,4% şi, respectiv, 10,6%, ca urmare a restricţiilor economice impuse de pandemie. Aceste rezultate sunt o situaţie izolată, mai degrabă decât o dovadă a unei tendinţe pe termen mai lung, având în vedere că ambele ţări au anunţat în 2021 planuri de investiţii în producţia de combustibili fosili.

Cererea globală de energie a scăzut cu 4,3% în 2020, ducând la o scădere a emisiilor globale totale, însă estimările arată o creştere cu 4,6% în 2021, condusă de pieţele emergente şi economiile în curs de dezvoltare.

În timp ce impactul COVID-19 continuă să fie resimţit în întreaga lume, multe ţări au ridicat restricţiile ceea ce a dus la o revigorare atât de necesară a activităţii economice, dar şi o revenire a emisiilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
emisii,
energie,
reducere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.