Radiografia copilăriei în mediile vulnerabile, făcută de World Vision: Hrană puţină, muncă, violenţă

Autor: Cosmin Pirv Postat la 01 iunie 2024 31 afişări

Radiografia copilăriei în mediile vulnerabile, făcută de World Vision: Hrană puţină, muncă, violenţă

World Vision a publicat sâmbătă, de Ziua Copilului, o radiografie a copilăriei în mediile vulnerabile din România. Unul din cinci copii din medii defavorizate merge seara la culcare fără să ia cina, se arată în raport.

World Vision a făcut radiografia copilăriei în România, pe baza datelor din Raportul „Sunt hrăniţi destul copiii României. Masa la şcoală şi masa acasă” şi din Raportul „Bunăstarea copiilor din mediul rural”.

Datele arată că 22% din cinci copiii din medii defavorizate merg seara la culcare fără să ia cina, iar doi din 10 copii spun că familia le asigură doar uneori sau nu le asigură niciodată suficientă mâncare. De asemenea, în cazul unuia dintre patru copii din medii defavorizate (23%), mâncarea pentru masa de seară nu ajunge pentru toată familia, cei mici fiind nevoiţi să renunţe la masă în favoarea celor mari sau a adulţilor care muncesc.

Studiile mai arată că 30% dintre copiii din medii defavorizate nu mănâncă prânzul acasă, respectiv 28% dintre aceşti copii (unul din patru) nu mănâncă nici micul dejun, nici prânzul acasă.

Totodată, unul din 10 copii de la sat nu frecventează în prezent nicio instituţie de învăţământ, iar 37% dintre adolescenţi lipsesc de la şcoală uneori sau întotdeauna pentru că trebuie să lucreze în gospodărie.

În acest context, venind în ajutorul copiilor, Fundaţia World Vision a avut în anul 2023, prin toate programele sale, peste 376.000 de beneficiari, dintre care: peste 117.000 de preşcolari, peste 78.000 de elevi de şcoală generală, peste 40.000 de elevi de liceu, peste 134.000 de părinţi şi peste 5.300 de profesori.

Reprezentanţii organizaţiei arată că în proiectul „Start în Educaţie” peste 60.000 de copii au primit un ghiozdan echipat cu materiale educaţionale şi peste 10.000 de părinţi au beneficiat de cursuri de parenting. World Vision România a extins programul cu donaţii de kit-uri educaţionale pentru 1.500 de grădiniţe şi cursuri de formare pentru 3.500 de educatori.

De asemenea, anul acesta World Vision România a lansat şi un apel naţional de înscriere a cât mai multor şcoli în programul „Pâine şi Mâine”, care are deja peste 1.500 de beneficiari. Doar în 2023 au fost oferite 234.000 de mese calde în cadrul programului de after school şi Şcoala de vară. În cele 32 de şcoli în care s-a derulat programul anul trecut, a fost redus abandonul şcolar, 99% dintre copii raportând prezenţă zilnică la şcoală. De asemenea, peste 80% au raportat rezultate mai bune la Matematică şi la Limba Română. Implicarea cât mai multor şcoli în programul „Pâine şi Mâine” este cu atât mai importantă, având în vedere rezultatele unui studiu World Vision România care arată că programul guvernamental „Masă Sănătoasă” a fost implementat în mod real în doar o treime din şcolile benficiare.

Un alt program care ajută la combaterea abandonului şcolar este „Vreau în clasa a 9-a”. Contextul naţional arată că peste jumătate dintre elevii din România învaţă la sat, iar unul din 10 copii din mediul rural nu frecventează în prezent nicio instituţie de învăţământ. Lansat în 2008, programul oferă o abordare completă a nevoilor copiilor atunci când trebuie să facă trecerea de la gimnaziu la liceu: şedinţe de consiliere şcolară, socială şi psihologică, sesiuni de mentorat pentru orientare profesională, meditaţii gratuite pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, mese calde, pachete alimentare, sesiuni pe tema luptei împotriva violenţei, stagii de practică, rechizite şi dispozitive electronice pentru învăţat donate copiilor. Doar în anul 2023, acest program a ajuns în 410 comunităţi rurale, la 4.500 de elevi beneficiari din 102 unităţi de învăţământ. Rezultatele: 88% dintre elevii de liceu care au făcut parte din program au promovat la Bacalaureat şi 78% dintre elevii de gimnaziu au luat peste 5 la Evaluarea Naţională. Toţi elevii au promovat anul şcolar trecut.

World Vision România este prezent de 1 Iunie, la Senatul Copiilor şi la Camera Deputaţilor, unde sunt organizate ateliere pentru copii şi adolescenţi, în intervalul orar 10:00 – 17:00. La eveniment vor fi animatori, ateliere creative, de educaţie şi vor mai fi prezenţi beneficiari ai programelor derulate de World Vision România. Evenimentul se va desfăşura pe întreg perimetrul din faţa clădirii Parlamentului. Atelierele vor fi despre artă, terapie prin dans, pictură pe tricouri, pictură pe faţă şi jocuri pe diferite teme legate de drepturile copiilor. De asemenea, activităţi similare vor fi găzduite de World Vision România şi în judeţele în care se desfăşoară programele fundaţiei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
copilărie,
hrană,
world vision

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.