Radisson mizează pe România: 20 de hoteluri în plan, de la Bucureşti la Constanţa şi Braşov. „Vedem o oportunitate reală de accelerare”, spune David Jenkins, Vice President Business Development”
„În cadrul regiunii balcanice extinse, România are cel mai mare potenţial pentru dezvoltarea de hoteluri noi în zonele urbane, la munte şi la mare. Motivaţia noastră de a accelera expansiunea vine, parţial, dintr-un nou focus intern asupra regiunii, dar şi din interesul crescut al investitorilor pentru brandurile noastre. România este, fără îndoială, o prioritate pentru Radisson Hotel Group atunci când vine vorba despre extindere. În regiunea Europei Centrale şi de Est, se află cu siguranţă în top, alături de Germania şi Polonia, ca direcţie strategică pentru noi”, spune David Jenkins, Vice President Business Development pentru Europa Centrală şi de Est în cadrul Radisson Hotel Group. El descrie direcţia ambiţioasă a unuia dintre cei mai mari jucători din ospitalitatea românească menţionând o ţintă clară: „Vrem să trecem de la opt hoteluri în operare şi în pipeline la un total de douăzeci în România, în următorii cinci ani”.
Radisson a fost unul dintre primii investitori internaţionali care au intrat în România, încă din 2008, odată cu deschiderea Radisson Blu în Bucureşti. De atunci, grupul a continuat să crească, dar acum revine cu un suflu nou. „România a fost întotdeauna pe radarul nostru, însă în acest moment vedem o oportunitate reală de accelerare.
Știu pe ce lume trăiesc
Ești de acord ca, prin lege, să se înființeze funcția publică Avocatul Copilului?
Ne concentrăm pe regiune şi, în acelaşi timp, vedem un interes crescut din partea investitorilor locali pentru brandurile noastre”, spune Jenkins. În prezent, Radisson operează patru hoteluri în România, însumând 956 de camere – Radisson Blu şi Park Inn în Bucureşti, Radisson Blu Aurum în Braşov şi Radisson Blu Cluj. Însă în următorii ani, portofoliul se va extinde cu încă patru unităţi şi peste 1.000 de camere: o extindere de 161 de camere la Radisson Blu Bucureşti, un hotel în Timişoara, un proiect în cadrul dezvoltării Lagoon City din Bucureşti, un resort montan în Cristian, lângă Braşov, şi un nou hotel de coastă – Radisson Blu Hotel & Residences în Constanţa/Mamaia, anunţat recent. Pe lângă extinderea numerică, grupul vizează o diversificare a portofoliului de branduri. „Ne dorim să lansăm în România brandul nostru de lifestyle upscale, Radisson RED, începând cu Bucureştiul. De asemenea, Radisson – brandul nostru cu cea mai rapidă creştere în Europa – poate fi replicat în toată ţara. Iar Radisson Collection, colecţia noastră premium, ar fi o completare firească pentru Capitală. n paralel, vom aduce Prize by Radisson, brandul nostru midscale de lifestyle, în marile oraşe.”
În spatele acestei expansiuni stă o strategie adaptabilă: o combinaţie între contracte de management şi francize, în funcţie de specificul fiecărui proiect. Jenkins subliniază că Radisson este atent la parteneriate şi îşi alege colaboratorii cu rigurozitate: „Este esenţial ca partenerii noştri să aibă soliditate financiară şi un istoric clar în dezvoltări imobiliare. Totuşi, analizăm fiecare proiect în parte – vrem să ne asigurăm că există o compatibilitate între viziunea noastră şi ceea ce îşi doreşte investitorul.” Întrebat despre apetitul pentru investiţii hoteliere în România, Jenkins este optimist. „Vedem un interes constant şi solid, în ciuda provocărilor din regiune. România are o infrastructură bună, multe oraşe mari şi zone turistice atractive – de la litoral şi munte, până la oraşe istorice ca Braşov, Cluj sau Craiova. Totuşi, Jenkins nu ignoră dificultăţile: „Obţinerea finanţării este adesea dificilă şi costisitoare în România, ceea ce presupune contribuţii de capital mai mari din partea investitorilor. În plus, procesul de autorizare în Bucureşti rămâne o provocare serioasă, care a frânat unele dezvoltări.”
În ceea ce priveşte alegerea zonelor, Radisson analizează multiple criterii – de la proximitatea faţă de aeroporturi şi zone de business la fluxul turistic, infrastructura MICE şi vizibilitatea urbană. „Pentru hotelurile urbane, ne interesează apropierea de zone administrative, atracţii turistice sau cartiere de afaceri. În cazul resorturilor montane, contează distanţa faţă de pârtii şi accesibilitatea. La mare, contează evident apropierea de plajă şi distanţa faţă de aeroport.” Perspectiva lui David Jenkins asupra dezvoltării industriei ospitalităţii în România este optimistă, chiar şi când vine vorba despre celelalte oraşe ale ţării: „Cred că oraşele din România sunt deja pe drumul cel bun! Multe dintre marile oraşe au deja hoteluri de brand în operare sau în curs de dezvoltare. Pentru o creştere sustenabilă, accesibilitatea este esenţială – mai multe zboruri directe pentru vizitatorii internaţionali ar fi un început excelent”. De asemenea, crede el, autorităţile locale din turism trebuie să îşi intensifice eforturile de promovare a oraşelor şi regiunilor lor la nivel global: „Este clar că, atunci când un brand de renume precum Radisson deschide un hotel într-un oraş – fie că vorbim despre Braşov sau Cluj – se generează automat un anumit nivel de cerere”.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro