Radu Burnete, directorul confederaţiei Concordia, despre plafonarea adaosului la alimentele produse în România: O astfel de măsura va distorsiona grav producţia şi comerţul cu alimente

Autor: Cristina Bellu Postat la 30 august 2024 15 afişări

Radu Burnete, directorul confederaţiei Concordia, despre plafonarea adaosului la alimentele produse în România: O astfel de măsura va distorsiona grav producţia şi comerţul cu alimente

Plafonarea preţurilor la alimentele produse în România ar putea distorsiona grav producţia şi comerţul cu alimente, spun reprezentanţii confederaţiei patronale Concordia, organizaţie care reuneşte companii mari din cele mai importante sectoare ale economiei locale, atât firme româneşti cât şi multinaţionale.

Potrivit acestora, experienţa ordonanţei similare din iulie 2023 a arătat că, chiar daca preţurile alimentelor de bază plafonate au scăzut, măsura a generat scumpiri la alte produse, fără să uşureze coşul zilnic, ducând la distorsionarea pieţelor.

Declaraţia reprezentanţilor Concordia vine la doar câteva zile de la întâlnirea organizaţiei cu premierul Marcel Ciolacu şi cu reprezentanţii Guvernului, unde aceştia au fost asiguraţi că vor exista discuţii şi consultări pentru iniţiativele cu impact economic major, dar ulterior Ministerul Agriculturii a anunţat că este gata cu o nouă ordonanţă, care limitează adaosul comercial la 20% pentru toate alimentele produse în România.

„România e o economie de piaţă, nu înţelegem cum poate exista o plafonare a tuturor marjelor pentru mii de produse româneşti. Luni, am agreat cu premierul că vom avea discuţii ca să înţelegem mai bine de unde vine ideea asta, după care suntem anunţaţi, în prime-time, de către Ministrul Agriculturii, că OUG-ul e gata. O astfel de măsura va distorsiona grav producţia şi comerţul cu alimente. Ungaria a luat măsuri similare şi a trebuit să renunţe, din cauza efectelor negative. De ce copiem Ungaria, când e clar că modelul nostru economic e mai bun, i-am depăşit în ultimii ani?”, spune Radu Burnete, director executiv Concordia.

În acest context, Concordia anunţă că va solicita Guvernului o nouă întâlnire, înainte ca o astfel de măsură cu impact major să fie adoptată.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.