Craciun fericit!

Rafila: Cei care se ocupă de legea vaccinării, reclamaţi că şi-au permis să lucreze la aşa ceva

Autor: Aurelia Alexa Postat la 14 octombrie 2015 146 afişări

Dezbaterea pe tema proiectului legii vaccinării, deşi nu a fost prezentat oficial, a produs multe reacţii şi am aflat că cei din grupul de lucru au fost reclamaţi la diferite instituţii pentru că şi-au permis să lucreze la aşa ceva, a spus preşedintele Societăţii de Microbiologie, Alexandru Rafila.

"Dezbaterea făcută pe surse a produs foarte multe reacţii. Am aflat că cei din grupul de lucru am fost reclamaţi la diferite instituţii ale statului pentru că ne-am permis să lucrăm la aşa ceva (...). În momentul în care au început dezbaterile, au fost luări de poziţie, fără ca proiectul să fie cunoscut", a spus Alexandru Rafila, la dezbaterea cu tema "Vaccinarea în România - act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?", organizată de Asociaţia Pro Imunizare, în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie şi cu sprijinul Biroului OMS România.

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie şi membru în Comitetul Permanent al Biroului Regional al OMS Europa, a adăugat că anumite aspecte pot fi corectate înainte de lansarea acestui proiect în dezbatere publică, precizând că până acum singurele lucruri care au fost discutate au fost cele legate de principiile acestei legi, fără să se discute despre sancţiuni în mod detaliat.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie a mai spus că proiectul de lege va trece prin Guvern şi apoi prin Parlament, precizând că sănătatea publică nu poate fi responsabilitatea unui singur partid, ci trebuie să fie responsabilitatea tuturor.

Dezbaterea cu tema "Vaccinarea în România - act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?", organizată de Asociaţia Pro Imunizare, în parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie şi cu sprijinul Biroului OMS România, se înscrie în cadrul celei de-a IV-a ediţii a Forumului Naţional "Stop gripa".

Specialiştii au propus un proiect privind vaccinurile obligatorii pentru copii, care include şi sancţiuni, dar este un draft care ar putea să fie finalizat, probabil, până la sfârşitul anului, spunea ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, precizând că proiectul ar putea intra în vigoare, probabil, în a doua jumătate a anului viitor.

Proiectul propus de specialişti, prezentat de Hotnews, prevede că vor deveni obligatorii opt vaccinuri administrate la copii - împotriva hepatitei B, a difteriei, tetanosului, pertussis, poliomielitei, rujeolei, oreionului şi rubeolei. De asemenea, şi BCG, vaccinul contra formelor grave de tuberculoză, ar urma să fie inclus în categoria celor obligatorii.

Potrivit proiectului, "pentru vaccinările obligatorii, informarea părintelui este obligatorie, iar consimţămantul este prezumat". Astfel, părinţii vor trebui să semneze o declaraţie dacă refuză să-şi vaccineze copilul, în caz contrar considerându-se din oficiu că este de acord cu vaccinarea.

Înscrierea copiilor în gradiniţe şi scoli, de stat sau private, s-ar putea face, conform propiectului propus de specialişti, doar după prezentarea de către părinţi a dovezii imunizării copilului cu vaccinurile care previn bolile precizate, excepţie făcând copiii care "fac dovada contraindicaţiilor medicale definitive pentru anumite vaccinari".

Dacă la înscrierea la gradiniţă sau la şcoală părinţii nu vor putea prezenta dovada vaccinării complete, vor trebui să aducă de la Comisia Judeţeana de Vaccinare un document în care să fie precizate clar datele de recuperare în următorul an a vaccinării cu vaccinurile care previn bolile precizate. În aceeaşi perioadă, părinţii vor beneficia de explicaţii şi consiliere din partea specialiştilor în privinţa vaccinării.

Dacă nici după un an vaccinarea nu va fi completă, gradiniţa/şcoala nu-l mai poate înscrie pe copil, iar directorul unităţii de învăţământ are obligaţia de a aduce cazul în atenţia comisiei judeţene de vaccinare. Copilul va putea fi înscris la gradiniţă/şcoală doar dupa ce medicul de familie va scrie pe adeverinţă "antecedente vaccinale complete corespunzătoare vârstei". Vaccinările obligatorii se fac doar în unităţile medicale autorizate, conform documentului citat.

Proiectul de lege prevede explicit ca o responsabilitate a părinţilor "asigurarea vaccinărilor complete corespunzătoare vârstei pentru vaccinarile obligatorii în scopul asigurării dreptului la sanătate". Cu toate acestea, la capitolul amenzi, părinţii nu sunt vizaţi, amenzi fiind prevazute doar pentru instituţiile care au responsabilităţi în procesul vaccinării.

Amenzi de la 5.000 de lei la 10.000 de lei ar putea primi: grădiniţele şi şcolile care acceptă înscrierea copiilor fără adeverinţa din partea medicului care să ateste vaccinarea corespunzătoare vârstei (exceptaţi sunt copiii cu contraindicaţie medicală definitivă), direcţiile de sănătate publice care nu asigura păstrarea în condiţii frigorifice adecvate a vaccinurilor, medicii de familie şi medicii implicaţi în activităţile de vaccinare, dar care nu respectă prevederile legale şi se află la a treia abatere.

Amenzi de la 2.500 de lei la 5.000 de lei ar putea primi autorităţile locale care nu identifică situaţiile de neglijare medicală a copilului, iar amenzi de la 1.000 la 2500 de lei vor primi şcolile care încalcă legea menţinând în colectivitate copiii nevaccinaţi la un an de la stabilirea calendarului de recuperare a vaccinării şi care nu anunţă această situaţie comisiei judeţene de vaccinare (excepţie sunt copiii cu contraindicaţie medicală definitivă).

Amenzi de la 500 la 1.000 de lei ar putea primi direcţiile de sănătate publică, medicii de familie şi şcolile care nu suspendă copiii nevaccinaţi în cazul apariţiei unor focare de epidemie. Constatarea şi aplicarea amenzilor se face de către direcţiile judeţene de sănătate publică.

Proiectul de lege prevede obligativitatea medicilor de familie şi a medicilor din maternităţi (publice şi private) de a asigura vaccinarea corectă a copiilor. Dacă medicii, farmaciştii şi asistenţii medicali nu vor transmite în media şi părinţilor informaţii "corecte şi dovedite ştiinţific" legate de vaccinare, atunci vor fi sanctionaţi de către Colegiul Medicilor, care va sancţiona şi sesiza autorităţile abilitate şi în cazul falsificării documentelor medicale legate de vaccinare.

În afara vaccinurilor obligatorii menţionate, proiectul de lege prevede alte trei categorii de vaccinuri: cele pentru situaţii speciale (epidemii), cele pentru grupe populaţionale de risc (anumiţi bolnavi cronici) şi vaccinuri opţionale. Cu excepţia ultimei categorii, finanţarea vaccinării se face din fondurile Ministerului Sănătaţii şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Acest proiect de lege a fost elaborat în urma unei scăderi a vaccinării copiilor în Bucureşti - cu 19% mai puţini copii vaccinaţi în 2014 faţă de 2013. Fenomenul, prezent şi în alte câteva judeţe, dar nu atât de pronunţat ca în Bucureşti, este cauzat de discontinuităţile în aprovizionarea medicilor cu vaccinuri, informării greşite a populaţiei şi refuzului părinţilor de a-şi vaccina copiii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
VACCINARE,
LEGE,
Alexandru Rafila
/actualitate/rafila-cei-care-se-ocupa-de-legea-vaccinarii-reclamati-ca-si-au-permis-sa-lucreze-la-asa-ceva-14839391
14839391
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.