RATB vrea să scumpească biletele de călătorie: Preţul biletului, de 1,3 lei, este cel mai mic din ţară. Creşterea ar resuscita încasările

Autor: Elvira Gheorghita Postat la 27 februarie 2015 82 afişări

Preţul unui bilet de călătorie în reţeaua RATB, de 1,3 lei, este cel mai mic din ţară, în condiţiile în care traseele deservite în Capitală sunt şi de trei ori mai lungi decât în alte oraşe, iar creşterea la 1,8 - 2 lei, solicitată de instituţie, ar resuscita încasările, spun reprezentanţii RATB.

Conducerea Regiei Autonome de Transport Bucureşti (RATB) arată, într-un comunicat, că ultima majorare a tarifelor a fost aprobată în februarie 2008, prin Hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) nr. 7/2008, când preţul unui bilet a crescut de la 1,1 lei la 1,3 lei cât este şi în prezent.

"Trebuie să semnalăm faptul că tariful din Bucureşti, de 1,3 lei, este mult mai mic decât cel practicat în ţară, în condiţiile în care traseele deservite de RATB sunt chiar şi de trei ori mai lungi decât cele ale altor operatori. Un alt motiv care ne determină să solicităm o reajustare a tarifului de călătorie îl reprezintă influenţele economice manifestate în ultimii opt ani, precum şi evoluţia preţurilor, determinată atât de inflaţie, de cursul leu - euro, cât şi de modificarea frecventă a preţului barilului de petrol pe pieţele internaţionale. De asemenea, suntem nevoiţi să abordăm un nou plan tarifar având în vedere şi implicaţiile legislaţiei aplicabile de la ultima majorare aprobată (de exemplu mărirea cotei de TVA de la 19% la 24%, începând cu luna iulie 2010)", potrivit unui comunicat remis de RATB, agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit RATB, creşterea preţului unei călătorii la 1,8 sau 2 lei ar putea să "resusciteze" regia "pe partea de încasări".

Reprezentanţii RATB mai menţionează că, în Bucureşti, în conformitate cu Hotărârea Consiliului General nr. 139/2006, se acordă gratuităţi pentru pensionarii cu domiciliul stabil în Capitală.

"În privinţa acestei gratuităţi, pentru viitor, sunt în calcul mai multe variante, cum ar fi: să se menţină gratuitatea, dar într-o formă adaptată la fluxurile de călători pe perioade caracteristice ale zilei, de exemplu acordarea gratuităţii pentru pensionari în intervalul orar 9.00 - 15.00, când cererea de transport din partea persoanelor active, aflate în câmpul muncii, începe să scadă. De asemenea, ar fi de luat în calcul şi acordarea unor carduri de călătorie pentru pensionari, prin care să oferim un anumit număr de călătorii gratuite, în intervalul orar convenit", a precizat sursa citată.

Reducerea pentru elevi şi studenţi se acordă în baza Hotârârii Guvernului nr. 309/1996 şi a Normelor aprobate prin Ordinul Ministerului Educaţiei 4055/1996, respectiv a Hotărârii Consiliului General nr. 129/1996, conform cărora beneficiază de reducerea de tarif cu 50 la sută elevii şi studenţii români din învăţământul de stat, cursuri de zi, elevii şi studenţii bursieri ai statului român, care studiază în România. Reducerea se aplică numai în cazul abonamentelor lunare.

Majorarea tarifelor de călătorie cu mijloacele de transport ale Regiei Autonome de Transport se realizeaza numai prin hotărâri ale CGMB.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RATB,
TARIFE,
MAJORARE
/actualitate/ratb-vrea-sa-scumpeasca-biletele-de-calatorie-pretul-biletului-de-1-3-lei-este-cel-mai-mic-din-tara-cresterea-ar-resuscita-incasarile-13907751
13907751
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.