Recesiunea: anulată sau doar amânată?

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 31 octombrie 2022 46 afişări

Cea mai mare economie europeană, a Germaniei, a înregistrat o creştere suprinzătoare în trimestrul al treilea, însă acest lucru nu înseamnă că ţara va reuşi să evite o recesiune, susţin analiştii. Cea mai mare economie a lumii, cea americană, a avansat cu 2,6% în termeni anuali.

Recesiunea: anulată sau doar amânată?

Cea mai mare economie euro­pea­nă, a Germaniei, a înregistrat o creştere suprinzătoare în trimestrul al treilea, însă acest lucru nu în­seam­nă că ţara va reuşi să evite o recesiu­ne, susţin analiştii. Cea mai mare economie a lumii, cea americană, a avansat cu 2,6% în termeni anuali în acelaşi trimestru şi toată lumea se în­treabă dacă aceasta se îndreaptă spre recesiune sau tocmai a evitat una, scrie Ziarul Financiar.

Economia germană a avansat în mod neaşteptat în trimestrul III, cea mai mare economie europeană reu­şind să evite deocamdată ameninţa­rea recesiunii în pofida inflaţiei ridi­cate şi temerilor privind aproviziona­rea cu energie, relatează Reuters.

PIB-ul german a crescut cu 0,3% în T3 faţă de T2. Analiştii chestionaţi de Reuters previzionaseră o scădere de 0,2%. În termeni anuali, PIB-ul a avansat cu 1,2% în T3. În ultimul ra­port, guvernul a anticipat o viitoare recesiune în Germania.

În perspectivă, creşterea surprin­ză­toare din T3 nu înseamnă că dis­cur­sul privind recesiunea s-a modifi­cat, susţin analiştii de la ING. „Toţi indica­torii importanţi semnalează o slăbire în continuare a economiei în T4. Alu­necarea treptată în recesiune conti­nuă. Companiile şi gospodăriile su­feră din ce în ce mai mult de pe ur­ma scumpirii energiei şi inflaţiei ridi­cate, ajustându-şi consumul şi investi­ţii­le.

Ultimul pachet de susţinere al gu­ver­nului, dacă nu va fi implemen­tat re­tro­activ, nu va face decât să ate­nueze recesiunea viitoare“.

A doua mare economie euro­pea­nă, a Franţei, a avansat mai lent în T3, în condiţiile în care cheltuielile de consum au stagnat pe fondul in­flaţiei ridicate şi încetinirii exportu­rilor. Însă, deşi activitatea economică se menţine solidă în Franţa, un nivel ridicat al sto­curilor şi o deteriorare a comenzilor ar putea afecta exportu­rile în T4, iar in­flaţia va continua să erodeze cheltuie­lile, avertizează a­naliştii de la ING.

În ceea ce priveşte a treia mare economie a Europei, cea italiană, da­tele indică un declin în T4. Datele privind încrederea consumatorilor pentru octombrie arată scăderi în toa­te sectoarele de business, cu ex­cepţia serviciilor. Date ce vor fi publi­cate săptămâna aceasta vor arăta dacă economia italiană a reuşit să evite o scădere în T3.

Ritmul de creştere a economiei spaniole a încetinit semnificativ la 0,2% în T3 faţă de T2, când a avansat cu 1,5%, uşor sub aşteptări. Potrivit guvernului spaniol, economia ţării nu va intra în recesiune în următoarele trimestre, aceasta bazându-şi speran­ţele pe rezilienţa pieţei muncii.

În cazul economiei americane, re­zi­lienţa consumatorilor şi compa­nii­lor se află în spatele ultimului a­vans, consumul personal, cu cea mai mare contribuţie la economie cres­când într-un ritm de 1,4%, peste aş­tep­tări, dar în încetinire faţă de tri­mestrul anterior, scrie Bloomberg.

Deşi creşterea economică este de obicei un semn bun, unii observatori sunt îngrijoraţi că această soliditate a economiei înseamnă că Fed-ul va trebui să majoreze în continuare dobânzile pentru a aduce inflaţia sub control, ceea ce va duce în ultimă instanţă la o încetinire.

Ultimele date sunt interpretate în mod diferit, preşedintele Joe Biden spunând că acestea demonstrează că economia îşi continuă creşterea solidă, în timp ce economiştii de la Morgan Stanely spun că T3 va marca probabil un vârf al creşterii.

Majoritatea analiştilor sunt de acord că economia americană nu este încă în recesiune, dar va fi în curând.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
recesiune,
germania,
sua

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.