REPORTAJ: Filialele PSD din Ardeal înaintea turului II - unii merg din uşă-n uşă, alţii sunt resemnaţi
Unele filiale PSD din Transilvania speră că o mobilizare mai bună în campania pentru turul II - întâlniri, discuţii din uşă în uşă - le va aduce voturi. Altele par resemnate şi spun că în această zonă oamenii îi iubesc mai mult pe cei de la PDL şi că Ardealul şi Banatul "sunt ale dreptei".
După ce, în majoritatea judeţelor din Ardeal - cu excepţia Hunedoarei - candidatul ACL, Klaus Iohannis, s-a clasat pe primul loc după primul tur al alegerilor prezidenţiale, Lia Olguţa Vasilescu, vicepreşedinte PSD, se declara supărată pe filialele partidului din Ardeal că de fiecare dată pierd la alegeri.
"Noi suntem foarte supăraţi pe Ardeal că de fiecare dată noi câştigăm şi Ardealul pierde", afirma Lia Olguţa Vasilescu, spunând şi că Ioan Rus "poate să fie un bun ministru, dar nu este un bun organizator pentru partid".
Un răspuns la aceste critici a venit de la senatorul PSD de Maramureş Sorin Bota, care afirma că voturile din regiuni pot fi comparate doar când investiţiile din Ardeal şi cele din Oltenia vor fi similare.
"Pe doamna vicepreşedinte PSD Lia Olguţa Vasilescu, dacă vrea să ne înveţe cum să facem noi campanie, o invit să locuiască în Ardeal sau poate reuşim să-i facem 20% minorităţi cu buletin de Craiova, care votează în mod constant cu candidaţii lor, şi atunci să vedem cât de bine ştie dânsa să facă scor electoral!", replica Bota.
El menţiona că "votul din Transilvania înseamnă de două ori mai multă muncă decât pentru votul din Oltenia".
De asemenea, deputatul PSD de Mureş Florin Buicu declara că Ioan Rus este un bun organizator, "care şi-a dovedit abilităţile pe oriunde a fost", însă Lia Olguţa Vasilescu nu cunoaşte specificul din Ardeal, unde trăiesc maghiari şi saşi care au influenţă.
"Într-un fel, e îndreptăţită şi doamna Vasilescu, pentru că nu locuieşte în Ardeal, nu cunoaşte specificul, amprenta istoriei, a Imperiului Habsburgic şi a tuturor locuitorilor din Ardeal. În Transilvania mai sunt şi maghiari şi saşi. Anumite comunităţi, între 10 şi 80 la sută, vin cu o influenţă. Încercăm, cu acest specific, să ne facem treaba. Încercăm să-i găsim pe cei săturaţi de regimul Băsescu şi să-i convingem să ne voteze", spunea Buicu.
Dincolo de critici, filialele PSD din Transilvania se arată încrezătoare că o mai bună mobilizare în campania de până la al doilea tur le va aduce voturile dorite.
În Arad, de exemplu, liderul PSD Dorel Căprar spune că după "duşul rece" din primul tur s-a creat "determinare", iar primarii şi liderii de organizaţii locale se vor mobiliza mai bine, pentru "un rezultat foarte bun în judeţ".
Astfel, Dorel Căprar afirma că organizaţiile se vor concentra pe "discuţii de la om la om în toate localităţile".
"Şi în campania din primul tur ne-am întâlnit cu oamenii, dar după duşul rece primit trebuie să ne mobilizăm şi mai mult. Vom merge în fiecare localitate, în fiecare cartier şi vom vorbi cu oamenii. Avem discuţii cu UDMR, UNPR, PC, PLR şi PRM pentru a ne mobiliza împreună. Cred că vom avea un rezultat foarte bun şi vom câştiga alegerile în judeţ", spunea Căprar, adăugând că în campania electorală vor veni în Arad câţiva miniştri, între care cei ai Bugetului şi Sănătăţii.
În judeţul Arad, candidatul ACL, Klaus Iohannis, a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale, obţinând 44,55% dintre voturi, în timp ce Victor Ponta a luat 29,48%.
În Bistriţa-Năsăud, judeţ în care Iohannis a obţinut 44,68%, iar Ponta - 36,28%, preşedintele filialei judeţene PSD, Emil Radu Moldovan, afirma că în situaţia în care Victor Ponta nu va câştiga turul al doilea al alegerilor prezidenţiale în judeţ el îşi va depune mandatul.
Moldovan spunea că organizaţiile din judeţ vor începe campania "de la minus zero" pentru a încerca să câştige turul al doilea şi recunoştea că nu înţelege el "populaţia judeţului Bistriţa-Năsăud", deoarece PSD a pierdut deşi campania a fost una cu mesaj pozitiv, în timp ce ACL le-ar fi vorbit oamenilor despre "minciună", "hoţie", "comunişti" şi le-ar fi transmis nişte "SMS-uri groaznice": "Veniţi la vot, să nu voteze morţii de nu ştiu unde".
El explica înfrângerea prin faptul că oamenii "votează din simpatie, împotriva a ceva" şi spunea că el încă mai are "de studiat", pentru că nu se aştepta să piardă. O altă explicaţie a lui Moldovan era că oamenii îl iubesc mult mai mult pe Ioan Oltean (liderul filialei PDL) decât pe el.
"Asta e realitatea, mentalitatea oamenilor de la noi din judeţ, au altă viziune despre politică, îl iubesc cu mult mai mult pe Ioan Oltean decât pe Radu Moldovan şi eu iau act de lucrul ăsta. (…) În urma minimei experienţe politice în alegerile prezidenţiale, 2000, 2004, 2009, cred că dacă nu făceam nimic şi dormeam aveam acelaşi rezultate. Un factor determinat e campania naţională, emoţia creată. Uitaţi-vă la prezenţă, peste 50% în Bistriţa, se întâmplă doar la alegerile prezidenţiale, nici măcar la cele locale, când sunt sute de candidaţi. Dar prin asta nu vreau să diminuez rezultatele meritorii ale liderilor ACL, n-am cum să le diminuez. Sunt şi populari şi iubiţi, au câştigat", afirma el.
O altfel de atitudine a avut, după primul tur de scrutin, un alt reprezentant al PSD din Bistriţa-Năsăud, şi anume primarul din comuna bistriţeană Prundu Bârgăului, Doru Crişan, care transmitea, printr-un mesaj postat pe Facebook, că este dezamăgit că majoritatea locuitorilor comunei au votat cu Klaus Iohannis, şi nu cu Victor Ponta.
În comuna respectivă, câştigător al alegerilor în primul tur a fost Klaus Iohanni,s cu 51,38%, Victor Ponta obţinând 33,02%. Ca urmare, primarul Doru Crişan, recent migrat la PSD, a postat un mesaj pe Facebook prin care îi acuza pe cei care nu l-au votat pe Victor Ponta că s-au "opus dezvoltării", amintindu-le că, în iunie 2012, a început în comună "un proiect de viitor, un proiect pentru dezvoltarea şi bunăstarea comunităţii şi a membrilor ei", avându-i pe ei "coechipieri".
"Am muncit împreună cu spor şi se vede că am muncit, pentru că m-aţi ascultat şi aţi fost alături de mine şi implicarea mea personală a trecut limitele impuse de funcţia de primar şi a constat, de cele mai multe ori, în sacrificii faţă de familie pentru a face bine comunei", scria Doru Crişan care, deşi a candidat atunci în numele PDL, nu a activat în acest partid, ci a fost văzut mai des în compania liderului PSD Emil Radu Moldovan, care este şi şeful Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, atât la evenimentele politice, cât şi cu alte ocazii.
Profitând de OUG 55 care a permis migraţia aleşilor, Doru Crişan s-a înscris în PSD şi a "girat" în faţa "partenerilor de la nivel judeţean şi central un răspuns bun pe măsura sprijinului primit".
"Rezultatele de ieri (duminică - n.r), din păcate, sunt primul pas în pierderea calităţii de privilegiaţi în faţa partenerilor noştri. Încă o dată, le mulţumesc celor care m-au urmat în gând şi în faptă", scria primarul.
În Cluj, unde la primul tur al alegerilor prezidenţiale Klaus Iohannis a obţinut 42,53%, iar Victor Ponta 23,79% din voturi, conducerea filialei PSD spunea că va remedia "problemele de mesaj".
"Vom continua să facem ce am făcut şi în campania pentru primul tur, vom sta de vorbă cu alegătorii, pe stradă, din uşă în uşă, în întâlniri publice, pentru a le explica, mai accentuat, câte lucruri bune a făcut premierul Victor Ponta şi Guvernul PSD pentru judeţul Cluj în ultimii doi ani. (...) A fost o problemă de mesaj pe care o vom remedia şi, cu siguranţă. Vom avea mai multe întâlniri cu tinerii şi cu studenţii şi, sunt convins, în turul al doilea candidatul PSD, Victor Ponta, va obţine mai multe voturi în judeţul Cluj", spunea preşedintele PSD Cluj, Remus Lăpuşan, adăugând că faţă de alegerile prezidenţiale din 2009, PSD Cluj a obţinut cu 20.000 de voturi mai mult în judeţ.
Potrivit acestuia, strategia PSD Cluj pentru turul al doilea prevede şi discuţii cu alegătorii despre contracandidatul lui Ponta, Klaus Iohannis.
În Covasna - unde Kelemen Hunor a câştigat primul tur al alegerilor, cu 50,41% din voturi, urmat de Klaus Iohannis, cu 14,96%, şi Victor Ponta, cu 13,69% -, liderul judeţean al PSD, deputatul Horia Grama, spunea că poziţia de "noncombat" asumată de UDMR nu este corectă, deoarece Uniunea face parte din coaliţie, el adăugând că social-democraţilor le va fi mai greu aşa, pe plan local.
Grama explica faptul că, în zonele româneşti din Covasna, unde PSD a obţinut rezultate "bune" şi în primul tur, campania va fi făcută de acum "din uşă în uşă", pentru a maximiza rezultatele şi pentru a creşte prezenţa la urne, pe partea maghiară strategia urmând să fie stabilită.
Potrivit lui Grama, UDMR gestionează cel mai bine zona maghiară, iar dacă l-ar fi susţinut în mod direct pe Victor Ponta, PSD "nu ar fi avut emoţii în judeţul Covasna".
"În schimb va fi mai greu acum, dacă UDMR face noncombat în această campanie. Totuşi, UDMR este principalul reprezentant al comunităţii maghiare şi ştie cel mai bine să transmită nişte informaţii şi opţiuni. Evident, am fi avut mai multe mijloace cu UDMR, însă ne descurcăm şi fără, vom munci mai mult cu mijloacele noastre pentru a-i convinge pe maghiari să-l voteze pe Victor Ponta", afirma el.
Grama adăuga că poziţia de "noncombat" nu i se pare "normală şi corectă", deoarece UDMR este implicată într-o coaliţie şi trebuia să asume o poziţie.
Declaraţiile lui Grama veneau după ce conducerea UDMR a decis să îi îndemne pe maghiari să voteze după conştiinţă.
În Mureş, filiala PSD va avea mesaje personalizate "pentru fiecare sat, pentru fiecare comunitate", etnie şi categorie socială, membrii tuturor organizaţiilor urmând să facă "teren continuu" pentru a vorbi cu alegătorii.
"Vom avea mesaje noi, vom porni cu toate reactoarele, toate organizaţiile vor merge de la om la om, cu argumente pentru fiecare segment de alegători - muncitori, intelectuali, români, romi, maghiari. Vom avea şi un mesaj pentru cei care au crezut în USL, că acum se dovedeşte că se poate reface, cu domnul Tăriceanu", spunea preşedintele PSD Mureş, deputatul Vasile Gliga.
El afirma că, dacă avea şi sprijinul UDMR, candidatul PSD putea strânge 100.000 de voturi din judeţ. "Dar chiar şi fără sprijinul UDMR, tot vom creşte cu 20.000 de voturi faţă de turul I (în primul tur, în Mureş, Ponta a obţinut 59.609 voturi, iar Klaus Iohannis 72.051 - n.r.). Nu mi-a stabilit nimeni acest target, eu mi l-am stabilit şi îmi asum rezultatul", spunea Gliga.
Întrebat dacă intenţionează să-şi depună mandatul dacă filiala nu obţine rezultatele propuse, Gliga susţinea că nu-şi pune această problemă.
"Nu-mi pun problema. S-ar pune problema depunerii mandatului doar dacă se dovedeşte că eu sunt vinovat, că am stat acasă şi n-am mobilizat lumea", declara el, menţionând că filiala a obţinut în primul tur un scor mai bun decât în alegerile prezidenţiale anterioare, adică cu 16.000 de voturi mai mult decât în primul tur din 2009.
În Timiş, preşedintele filialei PSD, Titu Bojin, nu poate spune cu exactitate care va fi strategia pentru zilele de campanie rămase, aşteptând ca aceasta să fie stabilită la Bucureşti. "Urmează să luăm toate măsurile ca să putem avea un scor mai bun. Nu pot să vă spun strategia noastră, dar ce pot să vă spun e că vom face tot posibilul să urcăm procentul", spunea Bojin.
Întrebat dacă este dispus să îşi dea demisia din funcţia de preşedinte al PSD Timiş, în cazul în care formaţiunea nu va câştiga în judeţ, el spunea că "nu este cazul", explicând că în general Banatul şi Ardealul optează pentru dreapta.
"Nu este cazul de depus demisia. La alegerile prezidenţiale nu s-a câştigat aici în ultimii 25 de ani. Judeţul Timiş şi, în general, Banatul şi Ardealul sunt ale dreptei politice. Cu toate acestea, noi am câştigat celelalte alegeri, mă refer la alegerile locale şi la europarlamentare. Nu cred că este important să ne depunem demisia", declara Bojin.
În judeţul Timiş, după primul tur de scrutin Klaus Iohannis a câştigat cu 42,03%, iar Victor Ponta a obţinut 29,66% din voturi.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro