REPORTAJ: Minivacanţa de 1 Decembrie la Braşov - cină românească şi muzică populară, în oferte last minute. Sezonul de schi, deschis la Păltiniş în minivacanţă

Autor: Daciana Ilie, Mihaela Gradinaru, Diana Sta Postat la 28 noiembrie 2014 158 afişări

Turiştii care aleg să petreacă minivacanţa de 1 Decembrie la Predeal şi Braşov au oferte last minute, care includ cină românească, muzică populară sau reduceri la piscină. La Predeal şi Poiana Braşov au fost puse în funcţiune tunurile de zăpadă artificială, ca şi pe Valea Prahovei, la Azuga.

Turiştii care aleg să petreacă week-end-ul prelungit de 1 Decembrie în staţiunile de pe Valea Prahoveni nu vor avea parte de prea multă zăpadă, iar acolo unde va fi zăpadă aceasta va fi artificială, însă se pot bucura de tarife la cazare comparabile cu cele din vară şi considerabil mai mici decât cele practicate de hotelieri pentru Crăciun şi Revelion.

Pe Valea Prahovei, turiştii încă pot găsi cazare începând de la 60-70 de lei pe noapte la pensiuni şi de la 120 de lei la hoteluri de două stele, dar şi meniuri la restaurant cu 15 lei, preţ care include două feluri de mâncare şi desert din partea casei. Preţurile cresc în funcţie de clasificarea unităţii de cazare şi de restaurant.

În aşteptarea Crăciunului şi a Revelionului, foarte puţini dintre hotelierii de pe Valea Prahovei vin în întâmpinarea turiştilor cu oferte speciale pentru minivacanţa de 1 Decembrie.

Printre unităţile de cazare care au totuşi oferte şi pentru această perioadă se numără o vilă de trei stele din Sinaia. Oferta include trei nopţi de cazare în cameră dublă, mic dejun pentru două persoane, cină cu foc de tabără şi surprize, la preţul de 578 de lei, ceea ce înseamnă 289 de lei de persoană.

Reprezentanţii hotelierilor şi agenţii din turism spun că în acest week-end nu se aşteaptă la un aflux foarte mare de turişti, pentru că românii îşi păstrează economiile pentru vacanţa de Crăciun şi Revelion. În plus, lipsa zăpezii îi face pe mulţi turişti să mai amâne vacanţa la munte, mai spun aceştia.

Ca să suplinească faptul că nu ninge, administratorii pârtiilor de pe Valea Prahovei pun în funcţiune tunurile de zăpadă.

Prima staţiune în care se va putea schia este Azuga, unde în ultimele zile tunurile de zăpadă au fost puse în funcţiune pe pârtia Cazacu pentru copii şi începători, iar administratorul pârtiei spune că în ultimul week-end de toamnă stratul de zăpadă va fi de 20 de centimetri pe această pârtie, care are o lungime de 160 de metri şi o diferenţă de nivel de 24 de metri.

Şi la Buşteni au fost puse în funcţiune tunurile de zăpadă pe pârtia Kalinderu 1. Administratorul domeniului schiabil Buşteni, Mihai Dobre, spune însă că pârtia nu va putea fi deschisă în acest week-end, dar turiştii care merg la Buşteni vor avea parte de puţină zăpadă pentru bulgăreală la baza pârtiei.

În schimb, în această staţiune este deschis parcul de distracţii de la Kalinderu, unde există o pârtie cu suprafaţă artificială şi mai multe instalaţii specifice unui parc de distracţie de iarnă. Cei care vor să urce şi să admire peisajul de la înălţime pot folosi instalaţia de transport aferentă pârtiei Kalinderu, instalaţie care va fi funcţională la acest sfârşit de săptămână.

La Sinaia, temperaturile nu au permis punerea în funcţiune a tunurilor de zăpadă.

Acest sfârşit de săptămână, prelungit cu o zi, va sta sub semnul manifestărilor de 1 Decembrie. În toate cele trei staţiuni de pe Valea Prahovei se vor organiza ceremonii dedicate Zilei Naţionale.

În staţiunea Buşteni, de 1 Decembrie va susţine spectacole un cor care reuneşte copii de la toate şcolile din oraş, iar autorităţile vor împărţit localnicilor şi turiştilor steguleţe. Vor avea loc depuneri de coroane de flori la Monumentul Caporal Muşat şi la Cimitirul Eroilor, iar turiştii vor fi invitaţi să se prindă în Hora Unirii.

Punctul de atracţie pentru ziua de 1 Decembrie va fi, pe Valea Prahovei, evenimentul organizat în Gara Sinaia, unde este anunţată prezenţa familiei regale a României. La ora 9.00, Trenul regal va porni de la Sinaia într-o cursă simbolică spre Bucureşti. Evenimentul, care nu este o premieră, a atras foarte mulţi turişti care anul trecut au dorit să-i vadă şi să-i salute pe membrii Case Regale.

De asemenea, autorităţile din Sinaia pregătesc pentru 1 Decembrie 1.500 de mere coapte şi câteva sute de porţii de vin fiert care vor fi împărţite localnicilor şi turiştilor. Ziua de 1 Decembrie se va încheia la Sinaia cu un spectacol de teatru la Casino, unde intrarea va fi liberă în limita locurilor disponibile.

La rândul lor, hotelierii din staţiunile Predeal şi Braşov vin cu oferte last minute pentru românii care vor să peteacă Sfântul Andrei şi 1 Decembrie la munte, incluzând cină românească, muzica populară şi diverse reduceri la piscină, spa sau masă.

În Poiana Braşov, pentru minivacanţa de Sfântul Andrei şi 1 Decembrie un hotel de patru stele oferă, în perioada 28 noiembrie - 1 decembrie, tarife la cazare între 97 de euro de persoană şi 111 euro de persoană pentru un sejur de trei nopţi. Pachetul include cazare cu mic dejun, cina românească în 30 noiembrie, acces liber la piscină, saună, jacuzzi, fitness, program special pentru copii, 25% discount la spa, restaurante, club şi program folcloric.

Un alt hotel de patru stele din Poiană are tarife la cazare între 70 şi 110 euro de persoană pentru trei nopţi, pe lângă gratuităţi la saună şi piscină existând şi un discount de 10% la consumaţia din restaurant şi bar.

Majoritatea ofertelor pentru minivacanţă vin din partea hotelurilor de patru stele, unităţile de cazare cu trei stele păstrând oferta obişnuită pentru această perioadă.

Astfel, la o vilă de trei stele din Poiană, preţul standard pentru această perioadă este de 130 de lei camera dublă (mic dejun inclus) sau 170 de lei camera dublă în week-end, iar o altă vilă, tot de trei stele, păstrează preţul fix de 150 lei camera dublă pentru oricare zi a săptămânii.

În general, tarifele la cazare în vilele de trei stele din Poiana Braşov, în care este inclusă doar cazarea şi micul dejun, oscilează între 100 lei camera dublă sau garsoniera şi 190 lei pentru două camere.

Şi hotelierii din Predeal au venit cu oferte pentru cei care vor să-şi petreacă vacanţa de 1 Decembrie la munte. La o vilă de trei stele din staţiune, oferta pentru minivacanţa de 1 Decembrie include trei nopţi cazare la preţuri între 399 şi 599 de lei de persoană, demipensiune, cină festivă cu muzică live, parcare gratuită şi o reducere de 50% la cazare pentru copiii sub 15 ani.

O altă pensiune din Predeal, de patru stele, oferă, la preţul de 399 de lei de persoană, o noapte în plus de cazare. De asemenea, turiştii sunt îmbiaţi cu peterecere în aer liber în jurul focului de tabără, cu vin fiert şi friptură la cărbuni. În plus, turiştii care poartă numele Andreea sau Andrei vor fi sărbătoriţi cu şampanie, tort, bal mascat şi jocuri distractive.

Tot în Predeal, un hotel de patru stele oferă, la preţul de 500 de lei de persoană pentru trei nopţi, mic dejun şi cină românească în 30 noiembrie, cu foc de tabără şi program folcloric.

De asemenea, turiştii care vor ajunge în Predeal sau Poiana Braşov au şanse mari să schieze sau să se dea cu sania pe pârtii pentru prima dată în acest sezon.

Administratorii pârtiilor din staţiunile Predeal şi Poiana Braşov au pus deja în funcţiune tunurile de zăpadă artificială pentru ca în week-end, dacă vremea va continua să fie rece, să se poată schia pe pârtiile principale în condiţii bune.

Potrivit primarului din Predeal, Liviu Cocoş, pe pârtia Clăbucet au fost puse în funcţiune, încă de luni, zece turnuri de zăpadă artificială.

Stratul de zăpadă pe pârtia Clăbucet măsoară aproximativ 5 centimetri, la care se va adăuga şi stratul de zăpadă artificială, astfel încât, până în week-end, turiştii să poată schia.

Şi la Poiana Braşov au fost puse în funcţiune mai multe tunuri de zăpadă.

”Au fost puse în funcţiune, de 48 de ore, mai multe tunuri de zăpadă din cele 24. Dar au fost puse în funcţiune strategic, din rezerva de apă aflată în bazin, în partea superioară a muntelui şi la baza acestuia, pentru a asigura o zonă pentru schi“, a spus administratorul domeniului schiabil din Poiana Braşov, Dorin Drăgoi.

În Masivul Postăvarul, în partea superioară, stratul de zăpadă măsoară aproximativ 30 de centimetri.

Sezonul de schi în Poiana Braşov va fi deschis oficial în ajunul Crăciunului.

În ceea ce priveşte transportul pe cablu în Poiana Braşov, în acest sezon tarifele vor rămâne la nivelul celor de anul trecut. Astfel, o urcare sau o coborâre cu telecabinele din Poiana Braşov costă 20 de lei pentru adulţi şi 10 lei pentru copiii între 6 şi 12 ani. Urcarea şi coborârea vor costa 35 de lei pentru adulţi şi 17 lei pentru copii.

Pentru telecabine, telegondolă, telescaune şi teleschiuri, cea mai ieftină cartelă, de 6 puncte, costă 30 de lei pentru adulţi şi 15 lei pentru copii, iar

cea mai scumpă, cu 240 de puncte, costă 530 de lei pentru adulţi şi 290 de lei pentru copii.

De asemenea, iubitorii sporturilor de iarnă pot opta şi pentru abonamente la transportul pe cablu, care diferă în funcţie de ore, preţul încadrându-se între 60 şi 100 de lei. Pe zile, un abonament de o zi cu urcări nelimitate costă 140 de lei (80 de lei pentru copii), iar pentru 10 zile din sezon - 1.000 de lei (600 de lei pentru copii).

Sezonul de schi, deschis la Păltiniş în minivacanţa de 1 Decembrie

Sezonul de schi la Păltiniş (Sibiu) se deschide în minivacanţa de 1 Decembrie, sâmbătă fiind programată o petrecere pe pârtie, în timp ce la Alba Iulia şi în împrejurimi cu greu se mai poate găsi cazare, camerele fiind rezervate de participanţii la manifestările de Ziua Naţională.

În judeţul Sibiu, majoritatea unităţilor de cazare nu au pregătit o ofertă specială pentru minivacanţa de 1 Decembrie, dar sunt şi locuri unde sunt organizate evenimente deosebite.

În staţiunea Păltiniş, de exemplu, sezonul de schi se deschide sâmbătă, cu o petrecere pe pârtie.

"Pârtia D este pregătită în totalitate cu zăpadă artificială şi se poate schia. Pârtia A este şi ea pregătită, iar acum se lucrează la pârtiile B. Sezonul de schi se deschide sâmbătă, cu o petrecere care începe la ora 22.00. În cadrul petrecerii sunt invitaţi mai mulţi DJ care vor încălzi atmosfera", spune Bogdan Brylynski, reprezentant al Compexului Arena Platoş.

Potrivit acestuia, cei care doresc să urce la Păltiniş pentru deschiderea sezonului au la dispoziţie microbuze care pleacă din municipiul Sibiu, sâmbătă seară, şi revin în cursul nopţii.

La Păltiniş, camerele duble pot fi închiriate cu preţuri cuprinse între 80 de lei şi 320 de lei pe noapte, în funcţie de tipul unităţii şi serviciile oferite.

Sunt însă şi vile particulare care se pot închiria integral, special în week-end-ul prelungit, la preţuri cuprinse între 1.350 şi 1.500 de lei.

În cealaltă parte a judeţului, la Bâlea Lac, unităţile de cazare îşi aşteaptă turiştii cu meniuri din care nu lipsesc vinul cald şi bucatele tradiţionale româneşti.

Turiştii care urcă la peste 2.000 de metri altitudine vor avea parte de zăpadă, dar trebuie să fie atenţi la vremea capricioasă de la munte şi la faptul că traseele montane din Munţii Făgăraş sunt închise pe durata iernii.

Turiştii nu pot vedea încă nimic din actualul proiect al Hotelului de Gheaţă, pentru că lucrările nu au început întrucât vremea nu a fost destul de rece până acum. Oamenii vor putea vedea însă pregătirile pentru construcţia de gheaţă din acest an.

"Nu am început încă construcţia Hotelului de Gheaţă, dar această acţiune va avea loc la începutul lunii decembrie. Sperăm ca până săptămâna viitoare vremea să se mai răcească astfel încât să putem folosi blocurile de gheaţă", a declarat Leonard Klingeis, reprezentantul firmei care construieşte anual Hotelul de Gheaţă de la Bâlea Lac.

La cabana tradiţională pe care firma respectivă o deţine la Bâlea Lac, camera dublă se poate închiria cu 200 de lei pe noapte, în preţ fiind inclus şi micul dejun.

În Mărginimea Sibiului, sunt pensiuni care s-au pregătit special pentru 1 Decembrie cu oferte şi altele care pot fi închiriate la preţurile obişnuite. Tarifele variază în această zonă între 50 şi 200 de lei pe noapte pentru o cameră dublă, dar sunt şi unităţi care se pot închiria integral cu 600 de euro pentru trei nopţi.

Şi în judeţul Cluj, pensiunile din zona de munte oferă turiştilor tarife speciale pentru week-end-ul prelungit de 1 Decembrie, care includ cine festive cu specific românesc sau focuri de tabără.

Astfel, pensiunea "Skiland" din staţiunea Muntele Băişorii, aflată la o altitudine de 1.450 de metri şi situată la 50 de kilometri de Cluj-Napoca, a lansat oferta "Sărbătoreşte româneşte". Reprezentanţii pensiunii spun că aceasta îmbină stilul rustic cu cel clasic şi asigură confortul unui hotel de 4 stele.

"Avem o ofertă de patru zile şi trei nopţi între 28 noiembrie şi 1 decembrie, care include cină festivă tradiţională românească, cu preparate precum cârnaţ, caltaboş, jumări, foc de tabără cu o cană de vin fiert şi «palincă cu foc» din partea casei. De asemenea, oferim turiştilor acces gratuit la centrul spa, care conţine piscină cu hidromasaj, două minipiscine cu hidro-aeromasaj, sauna finlandeză, saună uscată cu infraroşu, zonă de relaxare. Tariful pentru pachetul cu demipensiune în cameră single este de 350 de lei pe persoană, de 400 de lei în cameră dublă şi de 450 de lei în cameră de lux", afirmă reprezentanţii pensiunii, care are 24 de camere.

De asemenea, turiştii vor avea acces gratuit la sala de jocuri, unde se pot practica tenis de masă, hochei de masă şi biliard.

Pensiunea "La Georgiana" din comuna clujeană Beliş, situată de asemenea în zona de munte, oferă trei nopţi de cazare, între 28 noiembrie şi 1 decembrie, pentru maximum 16 persoane la preţul de 1.000 de lei, faţă de un tarif normal de 60 de lei pe cameră dublă pe noapte.

În zonă se pot vizita Cascada Vălul Miresei şi Crucea Iancului.

O altă pensiune din judeţul Cluj, "Popasul Iancului" din comuna Mărişel, situată la cota 1.200 de metri, a lansat o ofertă de Ziua Naţională care include trei nopţi de cazare cu demipensiune, cină festivă şi foc de tabară, la un tarif de 380 de lei de persoană, copiii sub 6 ani fiind cazaţi gratuit. Pensiunea dispune de 8 camere cu 22 de locuri.

La Alba Iulia şi în împrejurimile municipiului, hotelurile şi pensiunile sunt rezervate aproape în întregime în aceste zile, de către participanţii la manifestările dedicate Zilei Naţionale.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coşer, spune că toate pensiunile şi hotelurile din Alba Iulia, dar şi de pe o rază de aproape 20 de kilometri în jurul municipiului sunt ocupate aproape în întregime în zilele din preajma lui 1 Decembrie.

"Gradul de ocupare în hotelurile şi pensiunile din Alba Iulia, dar şi de pe o rază de aproximativ 20 de kilometri în jurul municipiului este de aproape sută la sută. Este foarte greu să mai găseşti o cameră liberă în această perioadă", afirmă Coşer.

Tiberiu Ţăran, directorul Hotelului Cetate, una dintre cele mai mari unităţi de cazare din Alba Iulia, spune că toate cele 105 camere ale unităţii sunt ocupate pentru perioada 28 noiembrie - 1 decembrie.

"Gradul de ocupare a hotelului în această perioadă este de sută la sută. Rezervările au început să fie făcute cam cu două luni în urmă, iar de două-trei săptămâni nu mai avem nicio cameră liberă pentru perioada 28 noiembrie - 1 decembrie", afirmă Tiberiu Ţăran.

Potrivit acestuia, turiştii care au făcut rezervări sunt atât din ţară, cât şi din străinătate, în special din comunităţile româneşti.

Preşedintele ales, Klaus Iohannis, este aşteptat la Alba Iulia de 1 Decembrie, autorităţile locale anunţând că au pregătit de Ziua Naţională un program variat, pe durata a trei zile, care va cuprinde, printre altele, o paradă militară, concerte, spectacole de lasere şi focuri de artificii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
1 DECEMBRIE,
OFERTE,
/actualitate/reportaj-minivacanta-de-1-decembrie-la-brasov-cina-romaneasca-si-muzica-populara-in-oferte-last-minute-sezonul-de-schi-deschis-la-paltinis-in-minivacanta-13664477
13664477
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.