REPORTAJ: Zeci de mii de turişti şi pelerini vizitează obiective din Hunedoara, dar nu au unde se caza

Autor: Departamentul Corespondenţi Postat la 30 mai 2015 151 afişări

Zeci de mii de pelerini şi turişti vizitează, la final de săptămână, Mănăstirea Prislop sau Castelul Corvinilor din judeţul Hunedoara, însă nu au unde să se cazeze peste noapte, unităţile hoteliere şi pensiunile asigurând sub o mie de locuri, astfel că oamenii apelează şi la casele localnicilor.

Zeci de mii de pelerini şi turişti ajung în Hunedoara la fiecare final de săptămână, iar în minivacanţa de 1 Mai numărul celor care au vizitat Mănăstirea Prislop şi Castelul Corvinilor a ajuns la 100.000, însă cei care nu şi-au făcut din timp rezervări nu au avut nicio şansă să rămână peste noapte, locurile de cazare fiind insuficiente, iar cele existente, ocupate cu mult timp înainte.

Hotelurile, pensiunile şi chiar locuinţele particulare ale sătenilor din localităţile situate pe o rază de 10 kilometri de Mănăstirea Prislop sunt pline, la sfârşit de săptămână şi în zilele de sărbători, de credincioşi veniţi din toate colţurile ţării. În afara pelerinilor ajunşi la mormântul părintelui Arsenie Boca, în zonă sosesc mii de turişti pentru a vizita Castelul Corvinilor.

Numărul turiştilor care ajung la Castelul Corvinilor a crescut cu 40 la sută în ultimii doi ani, la sfârşitul anului trecut fiind înregistrate peste 240.000 de persoane plătitoare de bilet care au vizitat monumentul istoric medieval.

"Din câte ne dăm seama, numărul turiştilor din 2015 va fi mult mai mare. Noi am făcut un calcul pe primele patru luni ale acestui an şi am ajuns la 40.000, faţă de 29.000 în perioada similară a anului trecut. Şi sezonul abia începe. Vârful va fi în luna august, la fel ca în anii trecuţi", spune directorul Castelului Corvinilor, Costin Tinca.

El povesteşte că, atunci când sunt evenimente la monumentul istoric, abia reuşeşte să găsescă locuri de cazare în Hunedoara pentru delegaţiile oficiale şi a avut chiar şi solicitări de cazare la castel.

"Am avut Târgul European al Castelelor la Hunedoara şi abia am reuşit să găsim locuri de cazare pentru delegaţiile care şi-au anunţat participarea. Nu mai spun că am primit şi două solicitări prin e-mail din Australia şi Marea Britanie de la persoane care îşi doreau să se cazeze la castel. Noi nu avem cameră de cazare. Castelul Corvinilor e monument istoric care se vizitează pe timp de zi", afirmă Costin Tinca.

Situaţia devine şi mai complicată în cazul zecilor de mii de pelerini care vin, la fiecare sfârşit de săptămână, pentru a se ruga la mormântul lui Arsenie Boca, numărul acestora depăşind 100.000 cu ocazia sărbătorilor religioase.

Hotelierii şi proprietarii de pensiuni din Hunedoara şi Ţara Haţegului primesc mereu telefoane pentru rezervări, însă locurile de cazare sunt epuizate cu zile înainte.

Directorul general al celui mai mare hotel din municipiul Hunedoara, cu peste 100 de camere, Naszodi Geza, susţine că pentru zilele de sărbătoare toate camerele sunt rezervate din timp de grupuri organizate de pelerini care vor să se roage la mormântul părintelui Arsenie Boca de la Mănăstirea Prislop.

"De regulă, la sfârşit de săptămână, mai ales când sunt sărbători religioase, toate locurile din Hotelul Rusca sunt rezervate de grupuri de pelerini. Pentru pelerinii care vin în grup costul camerei duble este de 80 de lei, adică achită 40 de lei de persoană, fără mic dejun inclus. Din câte ştiu, şi acum toate cele 350 de locuri de cazare din Hunedoara, aflate în 12 unităţi, sunt ocupate încă de săptămâna trecută, mai ales că în această perioadă este sărbătoarea de Rusalii şi Festivalul European al Filmului, care are loc la Castelul Corvinilor şi la Casa de Cultură din Hunedoara", explică directorul general al Hotelului Rusca.

Potrivit acestuia, unitatea de cazare are şi ofertă specială pentru pelerinii care nu călătoresc în grupuri. Astfel, o noapte de cazare cu demipensiune, transport asigurat cu autocarul spre Mănăstirea Prislop pentru a doua zi costă 145 de lei pentru o persoană, în cameră dublă, şi 165 de lei de persoană, în cameră single.

În absenţa locurilor de cazare în hoteluri sau pensiuni, pelerinii apelează la localnici, care le oferă camere la preţuri mai mici decât în unităţile hoteliere. Şi locurile de cazare de acest tip aflate în apropierea Mănăstirii Prislop sunt rezervate pentru finalurile de săptămână cu mult timp înainte.

"Eu cazez oameni în casa mea. Am obţinut autorizaţie şi pun la dispoziţia pelerinilor patru camere, cu câte 80 de lei camera pe noapte. Solicitările pentru zilele de vineri, sâmbătă şi duminică sunt atât de multe, încât şi dacă aş avea 50 de camere de cazare tot nu ar fi destule", spune Silvia Stoica, o localnică de 74 de ani din satul Silvaşu de Sus, cea mai apropiată localitate de Mănăstirea Prislop, situată la trei kilometri de lăcaşul de cult.

Şi alţi săteni au cerut Primăriei Haţeg, pe al cărei teritoriu administrativ se află Mănăstirea Prislop, autorizaţii pentru cazarea turiştilor în camerele libere din case.

"Pensiunile din Ţara Haţegului nu mai fac faţă în ultima perioadă pentru numărul mare de pelerini. Mulţi credincioşi sunt nevoiţi să caute locuri de cazare la o distanţă de 50-100 de kilometri, la Deva, la Petroşani sau în staţiunea montană Straja, din Valea Jiului. În Ţara Haţegului sunt 55 de unităţi de cazare clasificate, din care 25 doar pe teritoriul administrativ al Primăriei Haţeg. Sunt câteva sute de locuri de cazare, care sunt prea puţine în condiţiile în care în minivacanţa de 1 Mai am înţeles că au fost aproape 100.000 de pelerini la Mănăstirea Prislop", spune purtătorul de cuvânt al Primăriei Haţeg, Anca Hălmagi.

Potrivit acesteia, în 2015, de când numărul de pelerini care ajung la sfârşit de săptămână la Mănăstirea Prislop s-a triplat, s-a observat şi o creştere a solicitărilor pentru construirea de unităţi de cazare.

"În primele patru luni şi jumătate din acest an, Primăria Haţeg a emis patru autorizaţii pentru construirea de spaţii de cazare în locuinţe (camere de cazare în case ţărăneşti - n.r.) şi a emis cinci certificate de urbanism în vederea întocmirii de proiecte de construcţie de locuri de cazare. O creştere mare faţă de anul 2014, când s-a emis o singură autorizaţie pentru o pensiune şi două autorizaţii pentru spaţii de cazare în locuinţe", adaugă Anca Hălmagi.

În timp ce localnicii încearcă să investească în ridicarea de pensiuni pentru a oferi mai multe locuri de cazare pelerinilor, Consiliul Judeţean Hunedoara a lansat procedura de licitaţie pentru modernizarea drumului care duce la Mănăstirea Prislop.

"În situaţia nou-creată de afluxul sutelor de mii de turişti, care vin anual în judeţul Hunedoara pentru a vizita Mănăstirea Prislop, modernizarea drumului de acces este o prioritate pentru Consiliul Judeţean. Pe de o parte, este vorba de cartea de vizită a Hunedoarei, pe de altă parte, sunt importante siguranţa şi confortul locuitorilor zonei", afirmă vicepreşedintele CJ Hunedoara Dorin Gligor.

Modernizarea drumului se va face pe un tronson în lungime de 12,17 kilometri, situat între localitatea Silvaşul de Jos şi Mănăstirea Prislop. Firmele interesate de această lucrare pot depune ofertele de licitaţie până în 2 iunie, o zi mai târziu fiind programată anunţarea câştigătorului. După termenul legal de depunere a contestaţiilor, autorităţile judeţene apreciază că lucrările vor putea începe în luna august a acestui an.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CAZARE,
PELERINAJE,
EVENIMENTE
/actualitate/reportaj-zeci-de-mii-de-turisti-si-pelerini-viziteaza-obiective-din-hunedoara-dar-nu-au-unde-se-caza-14366902
14366902
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.