Revine optimismul în piaţă: managerii de companii anticipează, în majoritate, creşteri ale afacerilor pe toată linia

Autor: Iulian Anghel Postat la 03 iunie 2024 19 afişări

Economia României a crescut cu 2,1% în 2023. Anul acesta majoritatea prognozelor, fie că este vorba de instituţii internaţionale, agenţii de rating sau bănci care cumpără datoriile statului, mizează pe o creştere de peste 3% a economiei.

În industria prelucrătoare, construcţii, comerţul cu amănuntul şi servicii managerii de companii anticipează creşteri ale afacerilor, cum văd creşteri sau, în cel mai prost scenariu, stagnări a numărului de angajaţi.

Economia României a crescut cu 2,1% în 2023. Anul acesta majoritatea prognozelor, fie că este vorba de instituţii internaţionale, agenţii de rating sau bănci care cumpără datoriile statului, mizează pe o creştere de peste 3% a economiei. Chiar dacă datele INS arată că industria şchiopătează, fiind în scădere de mai mulţi ani, chiar dacă construcţiile nu mai sunt ce-au fost pe vremea pandemiei când au ţinut economia pe plus, managerii de întreprinderi sunt optimişti. Reversul acestui optimism este că, în majoritate, aceştia cred că preţurile vor creşte, potrivit anchetei de conjunctură din luna mai 2024 efectuată de INS.

Statistica precizează că opiniile managerilor nu au cu nimic de a face cu măsurătorile instituţiei privind ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Este doar opinia şefilor de companii.

Economia lumii a fost bine zdruncinată în ultimii ani – criza COVID, preţul petrolului, ruperea lanţurilor de aprovizionare şi acum războaiele din Europa şi Orientul Apropiat. Totuşi, economia lumii nu s-a prăbuşit, iar optimismul revine.

Industria

În România, managerii din industria prelucrătoare previzionea­ză, potrivit studiului citat al INS, pentru luna mai, că, în următoarele trei luni, va exista o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural plus 10%). Referitor la numărul de salariaţi, son­dajul estimează o relativă sta­bilitate, soldul conjunctural fiind de minus 1%. Pentru preţurile produselor industriale managerii prog­no­zează o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural plus 12%)

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna mai 2024, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, o creştere a volumului produc­ţiei (sold conjunctural plus 26%). Ma­­­na­gerii estimează creştere mo­de­rată a numărului de salariaţi (sold con­junctural plus 11%). În ceea ce pri­veşte preţurile lucrărilor de cons­trucţii se preconizează creştere a aces­tora (sold conjunctural  plus 28%).

Comerţ cu amănuntul

Potrivit INS, în sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat, pentru următoarele trei luni, o tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural plus 18%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere moderată (sold conjunctural plus 15%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, o creştere a numărului de salariaţi (sold conjun­ctural plus 18%). Managerii socie­tăţilor comerciale mai estimează o creştere a preţurilor de vânzare cu amă­­nuntul (sold conjunctural plus 27%).

Servicii

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra o creştere mo­de­rată în următoarele trei luni (sold con­junctural plus 9%). Se prevede, toto­dată, şi o creştere moderată a numă­rului de salariaţi (sold conjunctural plus 7%). Conform opi­niei mana­ge­rilor, spune INS, pre­ţurile de vân­zare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural plus 10%). Soldul conjunctural indică percep­ţia ma­na­gerilor întreprin­derilor asupra dina­micii unui feno­men şi este obţinut ca diferenţă între procentajul ma­nage­rilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.