România „a pierdut” 40% din bibliotecile sale în ultimii 30 de ani

Autor: Răzvan Botea Postat la 06 iunie 2024 28 afişări

România „a pierdut” 40% din bibliotecile sale în ultimii 30 de ani

Erau 8.400 de biblioteci în România la finalul lui 2022, cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică (INS).  Spre comparaţie, la finalul anului 1995, cel mai îndepărtat an pentru care INS are date încărcate în baza Tempo, erau 13.600 de biblioteci. Declinul este astfel de 38% în perioada 1995-2022.

Cele mai multe biblioteci înregistrate în România erau în 1997: 13.849 şi cele mai puţine au fost înregistrate în 2022: 8.372.

Cum defineşte INS bibliotecile:

Biblioteca este instituţia, compartimentul sau structura specializată ale cărei atribuţii principale sunt:

-constituirea, organizarea, prelucrarea, dezvoltarea şi conservarea colecţiilor de cărţi, publicaţiilor seriale, a altor documente de bibliotecă şi a bazelor de date, pentru a facilita utilizarea acestora în scop de informare, cercetare, educaţie sau recreere;

-iniţierea, organizarea şi desfăşurarea de proiecte şi programe culturale, inclusiv în parteneriat cu autorităţi şi instituţii publice, cu alte instituţii de profil sau prin parteneriat public-privat;

- în cadrul societăţii informaţionale, biblioteca are rol de importanţă strategică.

Sunt incluse bibliotecile proprietate publică şi privată.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.