România rămâne pe radarele investitorilor în pofida scumpirii banilor şi a inflaţiei. În valoare, piaţa de M&A a depăşit 7 mld. dolari în 2023, susţinută însă masiv de două megatranzacţii. Anul acesta stă tot sub zodia creşterii

Autor: Cristina Roşca Postat la 22 ianuarie 2024 64 afişări

În 2023, în România s-au parafat 241 de tranzacţii, cu o valoare totală estimată la aproape 7,1 mld. dolari, arată o analiză a companiei de audit şi consultanţă EY. E vorba despre valoarea totală a pieţei, adică sunt luate în calcul atât tranzacţiile cu valoare comunicată, cât şi necomunicată, dar estimată de EY.

România rămâne pe radarele investitorilor în pofida scumpirii banilor şi a inflaţiei. În valoare, piaţa de M&A a depăşit 7 mld. dolari în 2023, susţinută însă masiv de două megatranzacţii. Anul acesta stă tot sub zodia creşterii

Preluarea Profi de către Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image, pentru 1,4 mld. dolari şi vânzarea Enel România către grecii de la PPC pentru 1,3 mld. dolari sunt cele mai importante tranzacţii locale şi cele două megatranzacţii (cu valoare de peste 1 mld. dolari) de anul trecut ♦ Tot în 2023 au fost şi alte trei acorduri de 200-300 mil. dolari fiecare, tranzacţii de dimensiuni medii, vitale pentru sănătatea pieţei de M&A.

În 2023, în România s-au parafat 241 de tranzacţii, cu o valoare totală estimată la aproape 7,1 mld. dolari, arată o analiză a companiei de audit şi consultanţă EY. E vorba despre valoarea totală a pieţei, adică sunt luate în calcul atât tranzacţiile cu valoare comunicată, cât şi necomunicată, dar estimată de EY.

În volum, piaţa a scăzut uşor faţă de maximul atins în 2022 - când s-au semnat 257 de acorduri, cu 16 mai multe decât anul trecut -, dar în valoare, este cel mai bun an (plus 6%).

Datele arată că România rămâne pe radarele investitorilor din piaţa de M&A în pofida scum­pirii banilor şi a inflaţiei încă ridicate, factori ce au dus la o prudenţă în abordare, mai ales în rândul cumpărătorilor. Totuşi, în valoare piaţa a depăşit 7 mld. dolari şi pentru că a fost susţinută de două megatranzacţii.

Preluarea Profi de către Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image, pentru 1,4 mld. dolari şi vânzarea Enel România către grecii de la PPC pentru 1,3 mld. dolari sunt cele mai importante tranzacţii locale şi cele două megatranzacţii (cu valoare de peste 1 mld. dolari) de anul trecut. Pentru o piaţă precum România, o piaţă relativ mică în economia mondială, deal-uri de asemenea amploare au forţa să influenţeze evoluţii. Spre exemplu, cele două achiziţii au cântărit greu (38%) în total piaţă în valoare. Totuşi, tot în 2023 au fost şi alte trei acorduri de 200-300 mil. dolari fiecare, tranzacţii de dimensiuni medii, vitale pentru sănătatea pieţei de M&A. Acestea sunt cele care arată de fapt că există interes constant, nu doar conjunctural.

Aceste deal-uri sunt achiziţia Alpha Bank România de către Unicredit (Italia)  - pentru suma de 319 mi­lioane de dolari, vânzarea de către Mitiska REIM a 25 de parcuri comerciale către M Core Property HQ - pentru 236 de milioane de dolari (una dintre cele mai mari tranzacţii înregistrate vreodată în sectorul local al imobiliarelor comerciale) şi preluarea de către Grupo Bimbo, companie de produse alimentare din Mexic, a Vel Pitar - pentru 210 mil. dolari.

„Într-un mediu de piaţă dificil la nivel regional, activitatea M&A din România şi-a continuat dinamica pozitivă şi a depăşit performanţa pieţelor dezvoltate şi în 2023. Încrederea investitorilor în piaţa românească este evidenţiată şi de anunţul a două megatranzacţii - Profi Rom Food şi Enel România, care au contribuit semnificativ la valoarea totală a tranzacţiilor din 2023. Având în vedere că atât vânzătorii, cât şi cumpărătorii au acum o înţelegere mai clară asupra viitorului, în special în ceea ce priveşte evoluţia inflaţiei şi normalizarea politicii monetare, anticipăm că anul 2024 va aduce din nou o dinamică pozitivă pentru piaţa românească de M&A. Aceasta va fi susţinută de o revenire a cererii din partea investitorilor care au aşteptat să vadă evoluţia pieţei şi de nivelurile record de capital de investit de care dispun fondurile de private equity“, a declarat Iulia Bratu, head of lead advisory, EY România.

Evoluţia din piaţa M&A din România este contrastantă faţă de cea de la nivel mondial, unde traiectoria este în continuare descendentă (minus 13%), pentru al doilea an consecutiv. În ceea ce priveşte valoarea pieţei, aceasta a atins în 2023 un minim al ultimilor 10 ani, arată analiza EY. Tensiunile geopolitice şi creşterea costurilor de finanţare s-au numărat printre factorii care au influenţat mersul lucrurilor la nivel mondial.

România este o piaţă mică de M&A, care de regulă merge în acelaşi ritm cu cea europeană sau mondială. În ultimii ani însă, evoluţia pozitivă poate fi pusă atât pe seama creşterii economice locale, cât şi pe seama conjuncturii favorabile - apariţia unor ţinte mari.

Sectoarele cele mai active în ceea ce priveşte volumul tranzacţiilor au fost imobiliare, ospitalitate şi construcţii (17% din numărul de tranzacţii) şi produsele de consum şi retail (15,4%), urmate de tehnologie (12,4%) şi energie & utilităţi (12%).

Cei mai activi investitori după ţara de origine - dincolo de cei locali (care au reprezentat aproape jumătate din total) - sunt cei din SUA (9,5% din tranzacţiile inbound), Olanda (8,6%) şi Franţa, Elveţia şi Polonia (7,6% fiecare), potrivit EY.

Investitorii strategici şi-au menţinut rolul predominant în piaţa locală de fuziuni şi achiziţii, reprezentând 88% din volumul tranzacţiilor în 2023.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tranzactii,
investitori,
evolutie,
inflatie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.