Rusia a dezvoltat un avion militar hipersonic eficient contra sistemului antibalistic NATO - surse

Autor: Mihai Draghici Postat la 22 iulie 2015 2607 afişări

Rusia a dezvoltat un avion militar hipersonic care va fi cel mai bun instrument de contracarare a sistemelor antirachetă instalate de NATO în România, Polonia şi în alte ţări europene, anunţă surse citate de presa rusă.

Avionul hipersonic - prezentat în presă sub denumirea "Obiectul 4.202" - a fost testat în ultimii ani ani şi poate evita orice sistem antirachetă. Ultimele teste au avut loc recent la cosmodromul Baikonur şi în regiunea Orenburg, în Kazahstan.

"Dacă Rusia se va dota cu avionul cunoscut sub numele «Obiectul 4.202», care poate efectua la viteze supersonice manevre pe traiectorii transversale şi verticale, vom învinge, în mod garantat, orice sistem antirachetă imaginabil", a declarat un oficial militar rus citat de site-ul agenţiei Sputnik.

Potrivit altui specialist, dezvoltarea avionului hipersonic este doar o etapă intermediară înaintea construirii unui nou tip de rachetă intercontinentală.

Avionul "Obiect 4.202" a fost prezentat deja specialiştilor în cadrul unui forum militar privat desfăşurat în iunie în Kubinka, în regiunea Moscova.

Rusia va începe să testeze, în următorii doi ani, un nou tip de rachetă intercontinentală, Sarmat, în contextul preocupărilor privind sistemele antibalistice dezvoltate de Statele Unite şi NATO, a anunţat marţi Igor Denisov, un oficial militar rus. Noul tip de rachetă balistică Sarmat va putea fi dotată cu focoase având capacitatea de zece tone. Sarmat ar urma să înlocuiască racheta strategică R-36M2 Voievoda (SS-18, conform terminologiei NATO). Planurile de construire a rachetei intercontinentale sunt în ultima etapă, după care vor urma testele.

Armata rusă este preocupată de instalarea sistemelor NATO antirachetă în România, Polonia şi în alte ţări europene, urmând să ia măsuri pentru contracararea acestor ameninţări, avertiza marţi colonelul Oleg Puşni, directorul Institutului de cercetare al Ministerului rus al Apărării. "Aceste rachete ar urma să fie instalate în Polonia şi România înainte de anul 2018. Observăm că Statele Unite creează noi sisteme antirachetă. Da, credem că vor apărea noi sisteme de tip SM-3 care vor fi o ameninţare pentru Rusia. Testele efectuate anul acesta cu sisteme SM-3 au generat preocupare", a declarat Puşni, potrivit agenţiei Sputnik. Potrivit oficialului militar rus, Statele Unite ar intenţiona să modernizeze aproximativ 50 de nave militare pentru a le folosi la extinderea sistemului antibalistic. "Până în anul 2020, ne aşteptăm ca 48-49 de nave militare americane să fie modernizate, pentru a fi folosite la sistemul antibalistic. Americanii au anunţat clar aceste planuri", a subliniat Puşni. "Vom lua măsuri tehnice adecvate împotriva acestor ameninţări. Suntem convinşi că putem găsi un răspuns adecvat", a adăugat oficialul rus.

Rusia a cerut săptămâna trecută Statelor Unite şi Alianţei Nord-Atlantice să renunţe la extinderea sistemului antirachetă, în contextul acordului marilor puteri cu Iranul. Acordul nuclear cu Iranul nu elimină ameninţarea balistică, a răspuns un reprezentant al Alianţei Nord-Atlantice, precizând că planul sistemului antirachetă va fi implementat şi explicând că elementele antibalistice din România şi Polonia nu sunt îndreptate împotriva Rusiei.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RUSIA,
NATO,
ANTIRACHETĂ
/actualitate/rusia-a-dezvoltat-un-avion-militar-hipersonic-eficient-contra-sistemului-antibalistic-nato-surse-14626783
14626783
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.