"Să ai banii nu este o fericire, dar să nu îi ai este trist şi poate distruge vieţi.” Spune un milionar după ce a devenit mai bogat decât îşi putea imagina vreodată

Autor: Ioana Matei Postat la 05 octombrie 2020 5106 afişări

"Să ai banii nu este o fericire, dar să nu îi ai este trist şi poate distruge vieţi.” Spune un milionar după ce a devenit mai bogat decât îşi putea imagina vreodată

Martin Lewis, milionarul care a fondat platforma de economisire MoneySavingExpert din Marea Britanie, s-ar putea pensiona chiar mâine - dar COVID-19 a transformat jobul său într-unul de care este nevoie acum mai mult ca niciodată, potrivit theguardian.com.

La 48 de ani, el este îngrijorat de grupurile de oameni excluse de guvernul britanic din schemele de acordare de sprijin.

Este descris în presa internaţională ca un Robin Hood care a devenit inimaginabil de bogat luptând împotriva corporaţiilor de unul singur; un pasionat de finanţe, dar şi de stand-up comedy.

A studiat Dreptul la London School of Economics, dar şi jurnalismul la universitatea Cardiff.

Atunci când colegii săi spuneau că vor să fie corespondenţi de război, el visa la un job într-un show TV de dimineaţă în care să le spună oamenilor cum să economisească bani.

În 2003, a pus bazele site-ului moneysavingexpert.com, iar apoi a început să primească invitaţii regulate la Good Morning Britain şi la This Morning.A scris cărţi care s-au vândut foarte bine, a primit propriul show tv şi a avut campanii de succes - împotriva taxelor mari ale băncilor, de exemplu.

Treptat, a introdus linkuri de afiliere spre câteva dintre dealurile şi ofertele pe care le recomandă, din care câştigă un comision. În 2012, Lewis a vândut platforma în schimbul a 87 de milioane de lire sterline.

După vânzare, a devenit editor şef, iar acum este preşedinte executiv al MSE; care angajează mai mult de 100 de oameni. Totuşi, spune că în continuare nu este sigur de ceea ce face: „Deseori mă zbat  să definesc ceea ce sunt. Este o problemă existenţială pentru mine. Sunt în primul rând jurnalist.(...) Dar sunt un jurnalist militant”, a spus el pentru The Guardian.

El îşi împarte acum publicul în mai mai multe categorii: oameni din vârf care o duc bine şi probabil economisesc bani în perioada pandemiei, apoi cei care abia reuşesc să se menţină la linia de plutire - poate cei care au fost în şomaj tehnic  şi ar trebui să se întoarcă la muncă în perioada aceasta, cât şi cei care au ajuns la fund - nu mai au niciun venit - din punctul lui de vedere, pentru aceştia din urmă este nevoie de o schimbare radicală a societăţii indiferent de contextul în care ne aflăm.

Cel mai îngrijorat este însă de un al patrulea grup - cei care o duc bine, dar pentru care pandemia a reprezentat o catrastrofă financiară. Printre ei se află tinerii care şi-au schimbat jobul şi nu au economii şi crede că ei trebuie să reprezinte concentrarea pe termen scurt fiindcă trebuie ca la sfârşitul pandemiei să nu ajungă în cea de-a treia categorie.

Lewis a lansat chiar şi un fond pentru a strânge bani în scopul reducerii sărăciei cauzate de coronavirus - a contribuit cu 2,1 milioane de lire sterline din banii săi la un total de 3,4 milioane de lire sterline.

Cum l-au schimbat banii pe el? Spune în interviul acordat The Guardian că banii nu l-au schimbat. „Am o casă frumoasă şi mergem în vacanţe frumoase.” De asemenea, spune că nu este cel care face cele mai multe economii din familia sa. „Nu sunt deloc prea econom.

Lara este cea care face economii în familie (soţia sa n.red.) Toată lumea crede că sunt eu. Ea este mai îngrijorată de felul în care cheltuie banii decât mine. Filosofia mea este să maximizezi fericirea cu banii pe care îi ai. Să ai banii nu este o fericire, dar să nu îi ai este trist şi poate distruge vieţi.” Cel mai bun lucru pe care banii i l-au adus lui este libertatea de a alege dacă se ridică sau nu din pat dimineaţa.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.