Salariul mediu net se ridica la finele anului 2022 la 4.398 lei, în creştere cu 13,4% faţă de decembrie 2021, sub rata anuală a inflaţiei, de 16,4%

Autor: Roxana Rosu Postat la 13 februarie 2023 29 afişări

Salariul mediu net se ridica la finele anului 2022 la 4.398 lei, în creştere cu 13,4% faţă de decembrie 2021, sub rata anuală a inflaţiei, de 16,4%

Salariul mediu net se ridica la finele anului 2022 la 4398 lei, în creştere cu 6,2% (257 lei) faţă de noiembrie 2022 şi cu 13,4% peste nivelul din decembrie 2021, arată datele publicate luni de INS.

În acelaşi timp, rata anuală a inflaţiei a fost în decembrie de 16,4%.

Potrivit INS, indicele câştigului salarial real a fost 97,4% faţă de luna decembrie 2021.

Faţă de noiembrie 2022, indicele a fost de 105,8%.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 233,8%, cu 12,9 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna noiembrie 2022.­

Salariul mediu brut era în decembrie 2022 de 7107 lei, cu 428 lei (+6,4%) mai mare decât în luna noiembrie 2022.

Cele mai mari salarii medii nete au fost înregistrate în ultima lună a anului trecut în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (11540 lei, 53% faţă de noiembrie), iar cele mai mici în fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2361 lei).

Sectorul de IT&C, care conduce de obicei clasamentul celor mai mari salarii, a încheiat 2022 cu o medie de 9149 lei.

Per total industrie, salariul mediu net a fost de 4247 lei, în construcţii 4023 lei, în transporturi 4348 lei, iar în comerţ de 3932 lei.

Pe zona de Producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, câştigul salarial mediu net a fost de 7758 lei.

Angajaţii din hoteluri şi restaurante au în continuare printre cele mai mici salarii, cu o medie de 2415 lei.

În intermedieri financiare şi asigurări, media salariilor nete a fost de 8401 lei, iar în tranzacţii imobiliare de 3973 lei.

În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.

Evoluţia câştigului salarial real depinde, atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei.

În luna decembrie 2022, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, salariul mediu net a crescut comparativ cu luna precedentă, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanţe deosebite sau al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte), cât şi reducerilor de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat la:

  • cu 53,1% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, cu 42,8% ȋn extracţia cărbunelui superior şi inferior, respectiv cu 38,6% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale;
  • între 23,0% şi 30,5% în transporturi pe apă, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, industria metalurgică;
  • între 13,5% şi 20,5% în telecomunicaţii, fabricarea altor mijloace de transport, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale), activităţi de editare, alte activităţi extractive, colectarea şi epurarea apelor uzate, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii;
  • între 10,0% şi 13,5% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, tranzacţii imobiliare, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, captarea, tratarea şi distribuţia apei, activităţi de servicii anexe extracţiei, fabricarea produselor din tutun, comerţ cu ridicata şi cu amănuntul (inclusiv repararea autovehiculelor şi motocicletelor), fabricarea substanţelor şi a produselor chimice.

Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna noiembrie 2022 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost determinate de nerealizările de producţie ori de încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative scăderi au fost:

  • cu 25,2% în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură);
  • între 1,5% şi 8,0% în fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor.

În sectorul bugetar, în luna decembrie 2022 s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în sănătate şi asistenţă socială, la 4249 lei (+1.6%), respectiv în administraţia publică (+0,7%), la 5396 lei.

În învăţământ, câştigului salarial mediu net a scăzut comparativ cu luna precedentă la 3857 lei (-4,2%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
castigare,
mediu,
produse

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.