Scăderi puternice pe burse: Volatilitatea acaparează pieţele din întreaga lume după anunţurile Casei Albe. BET coboară cu 1,3%, Euro Stoxx 600 cu 2,5% şi Wall Street-ul cu 3-5%. „Dacă taxele rămân nemodificate, impactul pe termen mediu nu va fi deloc plăcut”
Cu 1,32% a scăzut indicele de referinţă BET la finele şedinţei de tranzacţionare de joi de la Bursa de Valori Bucureşti, în condiţiile în care taxele vamale anunţate de administraţia de la Casa Albă au declanşat o serie agresivă de vânzări pe pieţele internaţionale de capital. Dinamica de la începutul şedinţei a fost de minus 0,6%-0,7%.
Prin contrast, indicele paneuropean Stoxx Europe 600 a pierdut 2,3%, CAC 40 a scăzut cu 3% la Paris, în timp ce indicele german DAX s-a depreciat cu 2,3%, iar FTSE-MIB a coborât cu 2,8% la Milano. Cum se explică dinamica BET prin comparaţie cu bursele din vest?
„Sunt două motive principale: Indicele BET a subperformat faţă de pieţele vestice în T1/2025, cu o creştere de 4,7% vs. 11,3% pentru DAX, de exemplu. Apoi, exporturile României în Statele Unite reprezintă doar câteva procente din totalul exporturilor româneşti”, spune Răzvan Paşol, CEO al administratorului de investiţii Patria Asset Management, pentru ZF.
Lichiditatea şedinţei de joi de la BVB a ajuns la 65 de milioane de lei, cele mai lichide companii fiind Banca Transilvania, OMV Petrom şi Romgaz, care au însemnat împreună aproape jumătate din total. Acţiunile au coborât cu 1,6%, 2,4%, respectiv 0,2%. Alte dinamici notabile includ Electrica (-2,8%), One United Properties (-2,1%), Transgaz (-1,9%), Sphera Franchise Group (-1,4%), Antibiotice Iaşi (-1,4%) şi MedLife (-1,4%).
„Donald Trump a anunţat tarife vamale de cel puţin 10% pentru toate exporturile către SUA şi tarife mult mai mari pentru 60 de ţări cu dezechilibre comerciale mari (...) Aceste tarife sunt peste nivelurile preconizate de piaţă, ceea ce ar putea duce la o volatilitate mai ridicată în perioada următoare şi la o creştere a nivelului inflaţiei”, spun reprezentanţii BRK Financial Group, singurul broker de acţiuni listat la BVB.
Analiştii Bloomberg consideră că majorarea tarifelor cu 20,5 puncte procentuale introduse până în prezent de noua administraţie americană indică o scădere de 3% a PIB-ului şi o creştere de 1,7% a preţurilor, care se va produce probabil în următorii doi-trei ani, scrie XTB România.
„Totuşi, acestea sunt estimări ceteris paribus deoarece dacă partenerii comerciali impun tarife de retaliere şi mai severe asupra SUA iar americanii răspund cu tarife severe asupra semiconductorilor/ farmaceuticelor, amploarea scăderii PIB ar putea fi de până la 4,1%”, spun analiştii casei de brokeraj.
Indicii americani Dow Jones Industrial Average, S&P 500 şi Nasdaq Composite scădeau la debutul şedinţei de ieri cu 3,5%, 3,9%, respectiv 4,8%. Asia Dow a pierdut ieri 0,6%, iar Nikkei 225 a scăzut cu 2,8% la Tokyo. VIX, o măsură cheie a volatilităţii aşteptate pe piaţa bursieră, a crescut cu 25%, ducând avansul de la început de an la 58%.
Indicele este calculat pe baza preţurilor de piaţă pentru opţiunile pe S&P 500. Acesta este conceput pentru a fi o măsură a volatilităţii aşteptate în următoarele 30 de zile şi este adesea denumit „indicatorul fricii" de pe Wall Street. VIX are o relaţie inversă cu piaţa de acţiuni. Astfel, când piaţa americană creşte, indicele VIX tinde, de obicei, să scadă, fenomenul având loc şi în sens invers.
„Scăderea BET (de joi – n.r.) este doar impactul direct pe termen scurt al noilor tarife anunţate de Trump. Rămâne de văzut impactul lor pe termen mediu în economiile globale şi apoi efectul pe burse. Dacă taxele rămân nemodificate, impactul pe termen mediu nu va fi deloc plăcut”, adaugă Răzvan Paşol.
În 2025, principalii indici bursieri din SUA înregistrează scăderi cuprinse între 4% pentru Dow Jones şi 11% în cazul Nasdaq 100, faţă de un plus de 2,6% pe Stoxx Europe 600.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro