Scapă cine poate: Miliardarii uneia dintre cele mai bogate ţări din Europa au dat bir cu fugiţii după ce guvernul a promis că schimbă foaia şi merge după averile lor

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 14 octombrie 2024 703 afişări

Scapă cine poate: Miliardarii uneia dintre cele mai bogate ţări din Europa au dat bir cu fugiţii după ce guvernul a promis că schimbă foaia şi merge după averile lor

Michel Barnier, prim-ministrul Franţei, pregăteşte un proiect de buget prin care urmăreşte să taxeze cu minim 20% orice persoană cu venituri peste 250.000 de euro anual. Pentru marea majoritate a populaţiei această măsură nu schimbă cu nimic ecuaţia zilei de mâine, pentru bogaţii Franţei în schimb, acesta este semnalul că trebuie să părăsească ţara, iar pentru cei ce ar fi urmat să se stabilească aici, că este cazul să renunţe, scrie Bloomberg.

Analiştii şi consultanţii din wealth management avertizează că foarte mulţi bogaţi nu vor sta pe gânduri şi vor părăsi Franţa.

Planul lui Barnier este menit să combată efectele facilităţilor fiscale de care se bucură bogaţii ţării. Potrivit Ministerului de Finanţe, impozitarea cu minim 20% a persoanelor cu venituri anuale de peste 250.000 de euro se va desfăşura pentru următorii trei ani şi ar trebui să aducă 2 miliarde de euro în plus la buget.

Proiectul de buget ar putea suferi modificări în timpul dezbaterii în Adunarea Naţională a Franţei, profund divizată, unde guvernul minoritar al lui Barnier poate fi uşor răsturnat şi unde atât opoziţia de stânga, cât şi partidele de extremă dreaptă au militat pentru politici mai dure de impozitare a bogaţilor.

Măsura Franţei de a creşte impozitele pentru cei bogaţi este punctul culminant al multor luni de retorică anti-miliardari care a început în timpul alegerilor anticipate din iunie, când opoziţia a luat în vizor politicile fiscale ale preşedintelui Emmanuel Macron pentru a atrage mai mulţi investitori.

Macron a dat în mandatul său undă verde unor măsuri care vizau mai ales îmbunătăţirea stării în care se afla mediul de afaceri, ceea ce i-a făcut pe critici să-l numescă „preşedintele bogaţilor”.

Acum, Barnier creşte taxele pentru cei bogaţi ca parte a strategiei sale de reducere a deficitului, un plan luat în considerare şi de guvernul laburist condus de prim-ministrul britanic Keir Starmer şi de Italia, care a dublat imozitul pe veniturile din străinătate ale bogaţilor care decid să se stabilească în ţară

Barnier a declarat că focusul asupra celor bogaţi şi a multinaţionalelor este o modalitate de a evita creşterile mai ample de taxe pentru clasa de mijloc.

Franţa este casă pentru unii dintre cei mai mari miliardari ai lumi, cu nume grele precum Bernard Arnault, fondatorul gigantului de lux LVMH, care ocupă locul patru în Bloomberg Billionaires Index, şi Francoise Bettencourt Meyers, moştenitoarea imperiului L'Oreal. De asemenea, are unele dintre cele mai bogate familii din lume, precum clanul din spatele Hermes, moştenitorii Wertheimer ai Chanel şi dinastia Dassault, unul dintre vârfurile de lance din domeniul apărării.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bogati,
guvern,
miliardari,
averi,
europa,
promisiuni

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.