Schimbări de proporţii în Strategia 2030 a OMV Petrom, cea mai mare companie din România: Ţinta pe regenerabile şi mobilitate electrică avansează semnificativ. Este în curs de dezvoltare cel mai mare portofoliu verde local

Autor: Roxana Petrescu Postat la 19 iunie 2024 31 afişări

Schimbări de proporţii în Strategia 2030 a OMV Petrom, cea mai mare companie din România: Ţinta pe regenerabile şi mobilitate electrică avansează semnificativ. Este în curs de dezvoltare cel mai mare portofoliu verde local

OMV Petrom, cea mai mare companie din România, a anunţat azi schimbări semnificative în Strategia 2030, document publicat în 2021, direcţia fiind de fapt accelerarea investiţiilor în proiecte înscrise în logica tranziţiei energetice.

“Strategia 2030 permite OMV Petrom să realizeze următoarele: dezvoltarea celei mai mari resurse de gaze naturale din UE, dezvoltarea celui mai vast portofoliu de proiecte noi de energie electrică din surse regenerabile din România, cele mai ample investiţii pentru decarbonarea transportului din România prin producţia de combustibili sustenabili şi dezvoltarea celei mai extinse reţele de staţii de încărcare pentru vehicule electrice”, a anunţat azi companie.

Până în 2030, bugetul companiei este de 11 miliarde de euro, neschimbat deocamdată, dar deja unele ţinte au fost atinse astfel că ele au fost mărite.

“Portofoliul actual de proiecte de energie solară şi eoliană depăşeşte ţinta iniţială propusă pentru 2030, de peste 1 GW. Compania vizează acum o capacitate de peste 2,5 GW de energie electrică din surse regenerabile până în 2030, inclusiv din parteneriate. Aceasta se traduce într-o producţie electrică netă anuală de peste 4,7 TWh, din care 2,4 TWh net pentru OMV Petrom de atins până în 2030”, anunţă OMV Petrom.

Mai departe, după achiziţionarea reţelei Renovatio, OMV Petrom este pe cale să-şi atingă ţinta de aproximativ 1.000 de puncte de încărcare până la sfârşitul anului, poziţionându-se ca un jucător foarte important în electro-mobilitate. Compania îşi propune acum să aibă mai mult de 5.000 de puncte de încărcare până în 2030 şi să devină, astfel, cel mai mare furnizor de servicii de electro-mobilitate în România. Iniţial, ţinta pe zona de electro-mobilitate era de 500 de puncta de încărcare la nivelul anului 2030.

“Ne menţinem angajamentul privind Strategia noastră 2030 de transformare pentru un viitor cu emisii reduse de carbon, efectuând în acelaşi timp unele ajustări-cheie: o dezvoltare mai rapidă a surselor regenerabile, o ţintă mai ambiţioasă în domeniul electro-mobilităţii, progresând totodată cu proiectul nostru de gaze naturale offshore Neptun Deep, care avansează conform planului, în vederea începerii producţiei în 2027. Cu o disciplină riguroasă a capitalului şi performanţă financiară solidă, ne propunem să creştem distribuţiile de dividende, fiind foarte competitivi faţă de companiile similare din sector”, a spus Christina Verchere, CEO OMV Petrom.

Compania a anunţat recent decizia finală de investiţie pentru o nouă instalaţie de producţie de combustibili sustenabili pentru aviaţie (SAF) şi motorină din surse regenerabile (HVO) la rafinăria Petrobrazi, împreună cu două unităţi de producţie de hidrogen verde, ce va fi utilizat în producţia de biocombustibili. Pe baza capacităţii SAF/HVO de 250 mii tone/an, OMV Petrom urmează să devină primul mare producător de combustibili sustenabili din regiune până în 2028.

“Neptun Deep se află în centrul acestui pilon strategic, contribuind la independenţa energetică şi la creşterea economică a României. Dezvoltarea Neptun Deep este importantă pentru asigurarea creşterii durabile a producţiei pe termen lung şi pentru costuri de producţie reduse, generând în acelaşi timp profituri semnificative. De la lansarea Strategiei 2030 în 2021, proiectul a înregistrat progrese semnificative, decizia finală de investiţie fiind luată în 2023. Toate contractele principale de execuţie au fost atribuite. Proiectul progresează conform planului în vederea primei producţii de gaze naturale în 2027, încadrându-se în bugetul total de până la 4 miliarde de euro.”

Pentru realizarea acestor obiective OMV Petrom accelerează investiţiile anuale în 2024-2026 la 1,7 miliarde de euro, în principal pentru Neptun Deep şi pentru proiectele cu emisii de carbon reduse şi zero, asigurând, în acelaşi timp, rate interne de rentabilitate solide, de două cifre.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
omv petrom,
petrom,
companie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.