Scumpirea accelerată a energiei urcă cu 20% evaluarea Hidroelectrica în doar o lună la aproximativ 36 miliarde de lei. Dacă ar fi la listată la Bursă, compania s-ar tranzacţiona la de şapte ori cifra de afaceri şi de 15 ori profitul net
Scumpirea acelerată a preţului la energia electrică, cu aproape 19% în medie în luna septembrie, adică de la 555 lei pe MWh la 662 lei, a determinat şi creşterea cu 20% a evaluării celui mai mare producător de energie electrică al României la o valoare istorică şi care ar fi de invidiat chiar şi pentru unele companii listate la Bucureşti.
♦ Spre comparaţie, celălalt mare producător de energie al României, respectiv Nuclearelectrica, companie listată la Bursă din 2013 încoace, se tranzacţionează la de 15,6 ori profitul din ultimele 12 luni şi la de 4,3 ori veniturile.
Scumpirea acelerată a preţului la energia electrică, cu aproape 19% în medie în luna septembrie, adică de la 555 lei pe MWh la 662 lei, a determinat şi creşterea cu 20% a evaluării celui mai mare producător de energie electrică al României la o valoare istorică şi care ar fi de invidiat chiar şi pentru unele companii listate la Bucureşti.
Astfel, în doar o lună, evaluarea Hidroelectrica a urcat cu 6 miliarde de lei la valoarea record de aproximativ 36 miliarde de lei, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza raportului lunar pe septembrie publicat vineri de acţionarul minoritar Fondul Proprietatea. Spre comparaţie cea mai mare companie de la Bursa românească este OMV Petrom, cu o capitalizare de 27 mld. lei.
Cel mai probabil, la baza actualizării raportului de evaluare, realizat cu asistenţa KPMG România, ar putea sta şi estimările pentru rezultatele financiare ale Hidroelectrica mai ales în contextul în care preţurile în creştere ale energie se reflectă în mod direct în rezultatele financiare ale „perlei” statului român.
Prin intermediul FP, Hidroelectrica va face publice rezultatele pe nouă luni, pe 15 noiembrie. Dacă ar fi listată la bursa de la Bucureşti, atunci Hidroelectrica – ale cărei cele mai recente rezultate financiare, cele de la S1/2021, sunt unele istorice, respectiv 1,7 miliarde de lei profit net şi 3,2 miliarde de lei cifra de afaceri s-ar tranzacţiona la un multiplu de 15,4 ori profitul net şi de aproape şapte ori cifra de afaceri. Pentru aceste calcule, ZF a luat în considerare rezultatele financiare pentru ultimele 12 luni, adică S2/2020 şi S1/2021. Spre comparaţie, Nuclearelectrica - celălalt mare producător de energie al României, companie listată la Bursă din 2013 încoace şi din acţionariatul cărei fac parte şi fonduri de pensii private Pilon II se tranzacţionează pe baza preţurilor de vineri şi pe baza rezultatelor din ultimele 12 luni la un multiplu PER (price earning ratio) de 15,7x şi P/S (price/sales) de 4,3x. Aşadar pe linie de profitabilitate evaluările celor două companii sunt asemănătoare.
„Pentru această companie (Hidroelectrica – n.red), metoda de evaluare a rămas aceeaşi, respectiv Valoare justă (Valoare pe baza raportului de evaluare)/acţiune, dar raportul de evaluare a fost actualizat cu asistenţă din partea unui evaluator independent (respectiv KPMG România). Impactul actualizării acestei evaluări asupra valorii activului net al Fondului a determinat o creştere de 1.194.505.974 lei”, menţionează FP, acţionar cu 20% al Hidroelectrica.
Precendetul raport de evaluare, de la iunie 2021, a fost realizat tot de KPMG România. Astfel, VUAN-ul FP a crescut cu aproape 11% la septembrie faţă de august, şi cu 31% faţă de septembrie 2020, la aproape 2,1 lei. Vineri după-amiază acţiunile FP se tranzacţionau la 1,8 lei, ceea ce înseamnă un discount de circa 14%. Fondul Proprietatea are aproape 13 mld. lei capitalizare iar de la începutul anului 2021 acţiunile au urcat cu 25% pe o bursă în creştere cu 30% prin BET şi 24% prin BET-FI.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro