Senzaţionalul discurs pentru români al polonezului Donald Tusk, preşedintele Consiliului Europei, într-o română impecabilă: El a făcut referire la Mircea Eliade, la prima maşină a familiei lui - Dacia 1300, la Simona Halep şi la Steaua, care a câştigat în 1986 Cupa Campionilor Europeni. Cine l-ar vota pe Tusk preşedinte al României?

Autor: Cristian Hostiuc Postat la 11 ianuarie 2019 166 afişări

"Aş vrea să fac un apel la toţi românii, să apere în România şi în Europa , fundamentele civilizaţiei noastre politice, libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viaţa publică, statul de drept şi Constituţia, să le apere cu aceeaşi hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând"

Senzaţionalul discurs pentru români al polonezului Donald Tusk, preşedintele Consiliului Europei, într-o română impecabilă: El a făcut referire la Mircea Eliade, la prima maşină a familiei lui - Dacia 1300, la Simona Halep şi la Steaua, care a câştigat în 1986 Cupa Campionilor Europeni. Cine l-ar vota pe Tusk preşedinte al României?

Spre surprinderea şi stupoarea celor prezenţi la Ateneul român joi seară, la preluarea oficială a preşedinţiei Consiliului Europei de către România, polonezul Donald Tusk, preşedintele Consiliului Europei, şi-a susţinut discursul într-o română extraordinară. În discurs, a făcut referire la istoria României, dar şi la amintirile lui legate de prima maşină a familiei - o Dacia, de Simona Halep, de Steaua Bucureşti, care a câştigat în 1986 Cupa Campionilor Europeni sau Mircea Eliade. 

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, şi-a susţinut discursul în limba engleză. 

"Sunt foarte mândru şi fericit că voi conduce împreună cu dvs acest semestru al Preşedinţiei Consiliului UE. Sunt convins că în aceste şase luni veţi interpreta cu energie şi înţelepctiune o adevărat rapsodie română. Sunt convins că preşdinţia dvs va fi la fel de energică precum rapsodia lui George Enescu. Cred că sub bagheta dvs va găsi sunetul potrivit şi veţi face tot ce vă este în putinţă pentru a apăra interesele europene. Veţi fi gazdele Europei şi sunt convins că veţi acţiona în spiritul proverbului – omul sfinţeşte locul", a spus preşedintele Consiliului European Donald Tusk. 

"În familia mea, prima maşină a fost dacia 1300 a socrului meu. Întâmplarea face că fiul socrului meu conduce astăzi o Dacia Duster", a completat Tusk.

"Sunt toţi eroi ai imaginaţiei mele. La fel ca sportivii români de seama Nadiei Comăneci şi ai Simonei Halep, care încântă publicul din întreaga lume. Dar episodul care mi s-a ntipărit cel mai bine în memorie a fost finala Cupei Campionilor Europeni la fotbal, de la Sevilla, din 1986, când Steaua Bucureşti a învins Barcelona. Şi aş vrea să fac un apel la toţi românii, să o apere în România şi în Europa , fundamentele civilizaţiei noastre politice, libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viaţa publică, statul de drept şi Constituţia, să le apere cu aceeaşi hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând. Atunci şi mie mi s-a părut imposibil, dar el a reuşit. Şi voi veţi reuşi", a declarat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, la ceremonia de deschidere a preşedinţiei Consiliului UE.

Discursul lui Donald Tusk, ţinut în limba română, a fost aplaudat la scenă deschisă de către participanţi.

Steaua Bucureşti a reuşit, în 1986, cea mai importantă performanţă fotbalistică a României. Echipa a câştigat, în 7 mai 1986, la Sevilla, Cupa Campionilor Europeni, după ce a învins în finală, cu scorul de 2-0 (0-0, 0-0), în urma executării loviturilor de departajare, pe FC Barcelona. Helmuth Duckadam a apărat toate cele patru lovituri executate de spanioli, în timp ce pentru Steaua au marcat Lăcătuş şi Balint, iar Majearu şi Boloni au ratat. Performanţa reuşită de Duckadam pe Stadionul Sanchez Pizjuan de a apăra patru penaltiuri este înscrisă în Cartea Recordurilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
presedinte,
consiliu,
romani

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.