Servicii medicale. Toate pânzele sus în farma şi sănătate

Autor: Georgiana Mihalache Postat la 27 martie 2025 63 afişări

Optimismul continuă să rămână elementul de bază în pieţele farmaceutică şi de sănătate, şi îi determină pe manageri şi antreprenori să se gândească la noi investiţii şi extinderi. Ce hrăneşte acest apetit? Pacienţii tot mai mulţi, populaţia îmbătrânită, cu nevoi de îngrijire complexe, care au dus domeniile medical şi farma la o evoluţie de double digit în ultimii ani. Chiar şi cu „centura de siguranţă” pusă, aşteptările sunt de creştere în sănătate.

În ultimul deceniu, din 2015 încoace, piaţa serviciilor medicale private s-a consolidat, marii jucători au crescut fie prin achiziţii, fie organic, prin deschideri de clinici şi spitale proprii. Iar anul 2023, cel mai recent pentru care avem o imagine completă, nu a ieşit din tipar, aducând creşteri la afaceri de 15%, chiar şi 30% pentru operatorii medicali privaţi.

„Sănătatea nu poate fi pusă pe pauză. Piaţa de sănătate din România va continua să se dezvolte, nu doar în 2025, ci şi pe viitor, concomitent cu noile tehnologii şi cu provocările permanente din domeniu”, crede Fady Chreih, CEO al reţelei de sănătate Regina Maria.

El afirmă că piaţa medicală privată este deja una aşezată, aşadar se aşteaptă ca efervescenţa din ultimii ani să se mai domolească la circa 8-9% evoluţie de la un an la altul pentru întreaga piaţă.

Una dintre provocările la care se uită executivul vine din distribuţia la nivel naţional a personalului medical şi a infrastructurii. În general, marii operatori nu merg cu investiţii în zonele fără medici sau asistente, astfel că oraşele centre universitare atrag mult mai mulţi jucători, iar acel oraş devine aglomerat.  „O a doua provocare, nu neapărat imediată, însă cu un puternic impact asupra întregului sector, este legată de îmbătrânirea populaţiei – o tendinţă globală, care va pune presiune pe toate sistemele de sănătate şi care va redefini, treptat, priorităţile din zona serviciilor medicale”, mai spune Fady Chreih.

Pentru perioada următoare, reţeaua Regina Maria ar în plan să dubleze businessul, să aducă servicii noi, dar şi să intre pe pieţe unde nu au prezenţă.

Despre optimism a vorbit şi Mihai Marcu, CEO şi preşedinte al MedLife, cel mai mare operator medical privat după cifra de afaceri, care are în plan an de an continuarea investiţiilor şi a achiziţiilor. Cuvântul cheie pentru reprezentantul MedLife este însă prudenţa.

„Primele demersuri ale MedLife din 2025 demonstrează că avem în continuare încredere în dezvoltarea pieţei locale. Mă refer la o investiţie - introducerea sistemului Rosa în spitalul MedLife Humanitas din Cluj-Napoca -, care ne consolidează poziţia de operator care oferă cel mai larg spectru de intervenţii robotice din România, şi la o achiziţie – finalizarea celei a Routine Med din Tulcea, MedLife deţinând în prezent pachetul majoritar”, a spus Mihai Marcu.

El a precizat că, în ciuda provocărilor geo-politice şi economice, grupul pe care îl conduce a avut rezultate bune. Reţeta în cazul operatorului privat a fost business sustenabil şi flexibil, dar şi planificarea financiară riguroasă.

Iar dr. Florinela Cîrstina, director general al Medicover România, subliniază că grupul suedez care controlează Medicover caracterizează piaţa locală drept una importantă, lucru care se vede din investiţiile făcute în România în ultimii ani.

„Cererea pentru servicii medicale private în România a înregistrat o creştere semnificativă în ultimii ani, datorită unui mix de factori: îmbătrânirea populaţiei, care a crescut cerinţele pentru îngrijire pe termen lung, timpii de aşteptare reduşi şi condiţiile superioare oferite, extinderea infrastructurii medicale şi, nu în ultimul rând, creşterea veniturilor care face aceste servicii mai accesibile”, a spus Florinela Cîrstina.

 

De unde vine creşterea?

Românii consumă anual peste 700 de milioane de cutii de medicamente şi produse farmaceutice prin canalul de retail - farmacii, sau prin spitale, un nivel care s-a menţinut relativ constant de-a lungul anilor. În ultimii doi ani însă, numărul de produse din coşul pacienţilor s-a mai micşorat, urmând un trend de scădere la volume.

În valoare, piaţa creşte însă mai accelerat, chiar cu 14%, ceea ce arată că pacienţii dau mai mult pe un volum de produse mai mic. Peste 34 de miliarde de lei au fost vânzările de medicamente în 2024 în România. Totuşi, specialiştii din domeniu spun că mai este loc de creştere.

„Piaţa farmaceutică va continua să crească în valoare şi în volume odată cu îmbătrânirea populaţiei şi creşterea speranţei de viaţă. Vom avea tot mai mulţi pacienţi cu multiple afecţiuni care vor necesita asistenţă medicală pe o perioadă mai lungă. Sistemul de sănătate în ansamblu, serviciile şi specialităţile medicale, precum şi opţiunile terapeutice trebuie să ţină pasul cu această realitate”, a spus Simona Cocoş, managerul general al Zentiva România.

De altfel, producătorul Zentiva a bifat în 2024 criteriul prin care se poate delista de la bursa de la Bucureşti. Compania a anunţat în octombrie 2024 că acţionarul majoritar a ajuns la o participaţie de peste 96% din capitalul social al companiei ca urmare a ofertei publice de cumpărare. Astfel, s-a îndeplinit condiţia pentru ca acţionarul să delisteze producătorul, lucru anunţat o lună mai târziu, în noiembrie, de oficialii Zentiva.

Planurile pentru companie urmăresc extinderea ofertei de produse în zona afecţiunilor critice, cum sunt oncologia şi hematologia, dar şi pe segmentul de consumer healthcare.

„În plus, avem şi multe produse noi -  acoperim 78% din lansările la patex (în momentul expirării patentelor)”, a mai spus reprezentanta Zentiva România.

În 2024, germanii de la Stada au inaugurat fabrica din Turda, Cluj, construită de la zero după o investiţie de 70 mil. euro. Tot anul trecut, Antibiotice Iaşi, cel mai mare producător de medicamente cu capital românesc, a anunţat o investiţie de 100 mil. euro din fonduri europene într-o nouă fabrică pe platforma de la Iaşi.

Iar planul de investiţii al Terapia în perioada 2023-2025 implică 25 mil. euro, compania mizând pe reînnoirea aspectului sitului de fabricaţie, dar şi pe reducerea amprentei de carbon.

Industria locală a producţiei de medicamentea cumulat în 2023 afaceri de 6,4 miliarde de lei, în creştere cu 12% faţă de anul anterior, arată datele transmise de Registrul Comerţului. Declinul însă se vede la numărul de companii care au ca activitate fabricarea medicamentelor sau a preparatelor farmaceutice, dar şi la numărul de angajaţi, o problemă acută a fabricilor locale.

 

Fără schimbări

Distribuţia de medicamente a mers în ritmul din ultimii ani, cu jucătorii mari consolidându-şi afacerile, însă fără modificări majore în ceea ce priveşte companiile care domină piaţa. După afacerile din 2023, liderul pieţei redevine Mediplus, parte a grupului Dr. Max, cu 6,9 miliarde de lei afaceri. Diferenţa faţă de competitorul de pe locul al doilea – Fildas Trading, este însă de doar 34 mil. lei, aproape invizibilă la o piaţă de 30-40 mld. lei în total.

Nu este prima dată când cei doi jucători de la vârful pieţei fac schimb de locuri. Din spate vin şi Alliance Healthcare (fostul Farmexpert) şi Farmexim, fiecare cu peste 4 mld. lei afaceri în 2023, dar şi Dona Logistică, operatorul care face parte din grupul Dona, controlat de omul de afaceri Eugen Banciu.

„Piaţa farmaceutică din România se află pe un trend ascendent, iar estimările noastre indică o creştere anuală de aproximativ 5-7%, în linie cu evoluţia din ultimii ani. Această creştere va fi susţinută de mai mulţi factori: investiţii mai mari în sănătate, alinierea la standardele vest-europene. Avem convingerea că piaţa farmaceutică românească va continua să crească sustenabil, beneficiind de un climat economic favorabil şi de investiţii continue în sănătate”, a spus Andrei Condrea, director al diviziei de distribuţie a Dona.Logistică.

Cei mai mari jucători din această piaţă spun că investesc în extinderea sau deschiderea unor noi depozite. Cererea tot mai mare de medicamente atrage după sine nevoia de eficienţă, iar centrele de distribuţie devin din ce în ce mai axate pe automatizări.

„Transformarea digitală şi adoptarea inovaţiilor tehnologice sunt esenţiale pentru creşterea eficienţei sistemului de sănătate şi creşterea competenţelor digitale. Abordările inovative personalizate în activitatea farmaceutică reprezintă soluţii semnificative care răspund mai bine nevoilor specifice ale fiecărei farmacii şi pacient şi contribuie la îmbunătăţirea sănătăţii populaţiei şi a rezultatelor economice”, potrivit lui Valentin Ţăruş, acţionarul Farmaceutica Remedia.

 

Adaptarea din farmacii

În ultimii ani, interesul tot mai scăzut al tinerilor pentru profesia de farmacist, dar şi salariile mici, marjele scăzute, puterea de cumpărare mai mică a pacienţilor au fost adevărate provocări pentru businessul cu farmacii.

În acest context, antreprenorii şi managerii caută să se adapteze pentru a mai revitaliza acest domeniu, fie prin investiţii în unităţi noi, mari, pe modelul hipermarketurilor din retailul alimentar, fie prin noi linii de business.

„Cu o populaţie de aproximativ 19 milioane de locuitori, România oferă un segment consistent de consumatori, ceea ce creează oportunităţi solide pentru expansiunea şi consolidarea afacerilor locale”, susţine Cezar Zaharia, CEO al Dr. Max Group.

Iar dimensiunea pieţei este văzută ca un atu şi din grupul Farmexim, care include distribuitorul cu acelaşi nume şi farmaciile Help Net.

„România este una dintre cele mai mari pieţe pentru produse farmaceutice din Europa Centrală şi de Est, a doua după Polonia. În acest context, se aşteaptă ca România să crească şi să ofere perspective majore de afaceri”, potrivit lui Nikolay Kolev, managing director al Farmexim şi Help Net Farma.

În ceea ce priveşte noi orizonturi pentru businessurile din farma, grupul farmaceutic Dona, care cuprinde divizia de retail şi distribuţie de medicamente, a anunţat în 2024 că intră pe piaţa produselor veterinare, cumpărând divizia de distribuţie a companiei din Iaşi Vetro Solutions. Piaţa produselor veterinare a avut o creştere semnificativă în ultimii ani, în special după criza sanitară, atrăgând atenţia investitorilor.  L

Românii consumă anual peste 700 de milioane de cutii de medicamente şi produse farmaceutice prin canalul de retail - farmacii, sau prin spitale

Industria locală a producţiei de medicamentea cumulat în 2023 afaceri de 6,4 miliarde de lei, în creştere cu 12% faţă de anul anterior.

 

1.000 de motive de incredere in Romania.

De unde vine încrederea în piaţa locală?

Fie că este vorba de dimensiunea pieţei, oamenii bine pregătiţi,
spiritul antreprenorial şi rezistenţa la provocări diverse, sau că discuţia merge spre nevoile tot mai complexe ale pacienţilor, concluzia celor care conduc unele dintre cele mai mari companii din industriile farma şi de sănătate este în favoarea pieţei locale. Dezvoltare, potenţial, hub de investiţii, atractivitate – astfel poate fi rezumată imaginea investitorilor despre România.

Mihai Marcu, CEO şi Preşedinte al MedLife

Un motiv care mă determină să am încredere în piaţa locală este rezilienţa antreprenorilor din România. Cred că dinamica antreprenoriatului este esenţială pentru a crea plusvaloare în România şi a crea bunăstare. Iar ce văd acum sunt antreprenori care mizează pe prudenţă: un barometru recent arăta că 56% dintre ei vor miza, în 2025, pe restructurarea şi optimizarea operaţiunilor financiare, în tentativa de a se adapta la situaţia economică fragilă, generată de efectele scăderii vânzărilor, amplificării blocajului financiar şi inflaţiei semnificative. Îi înţeleg perfect: potrivit celor mai recente prognoze, 2025 pare să fie – din punct de vedere economic – anul centurii de siguranţă.

 

Fady Chreih, CEO, reţeaua de sănătate Regina Maria

Sănătatea nu poate fi pusă pe pauză. Piaţa de sănătate din România va continua să se dezvolte, nu doar în 2025, ci şi pe viitor, concomitent cu noile tehnologii şi cu provocările permanente din domeniu.

Avem toate premisele să fim încrezători într-o evoluţie favorabilă a sectorului medical. Reţeaua noastră a atins o maturitate operaţională ce ne permite să fim din ce în ce mai agili, mai digitalizaţi.

 

Dr. Florinela Cîrstina, director general al Medicover România

Pentru Medicover, România dispune de şcoli de medicină care formează constant specialişti bine pregătiţi. Astfel, România este un hub pentru investiţii în clinici, spitale private şi centre de cercetare. Adaug şi nevoia modernizării infrastructurii medicale, susţinută atât de autorităţile locale, cât şi de cele europene.

Pentru investitorii cu viziune pe termen lung România păstrează un potenţial semnificativ. Chiar dacă există provocări economice reale, investitorii pot găsi în România un teren fertil pentru creştere pe termen lung, mai ales dacă reformele economice şi stabilitatea politică vor adresa aceste provocări.

 

Simona Cocoş, director general Zentiva România

Industria producătorilor de medicamente generice a avut o contribuţie economică de 17,4 miliarde lei în 2023, reprezentând 1,1% din PIB-ul Romaniei, fapt ce arată că producţia de medicamente generice este o industrie strategică. Putem vorbi despre prioritizarea producţiei de medicamente în Europa, la iniţiativa şi cu susţinerea politicilor Comisiei Europene. Mă aştept ca sub această umbrelă să fie reactivată la nivel local şi conştientizarea producţiei locale de medicamente ca formă de asigurare pentru români în faţa şocurilor sau competiţiei globale.

 

Dr. Doris Andronescu, Director general SANADOR

Am încredere în România pentru că aici există oameni dedicaţi, medici excepţionali, specialişti care îşi pun toată priceperea şi pasiunea în slujba pacienţilor. La SANADOR, credem în excelenţă şi investim continuu în cele mai noi tehnologii medicale, în echipe de elită şi în infrastructură performantă, pentru ca pacienţii să beneficieze de îngrijiri sigure şi eficace, la cele mai înalte standarde. România are un potenţial foarte mare în domeniul medical, iar misiunea noastră la SANADOR este să demonstrăm că medicina performantă se poate face aici, acasă. Prin inovaţie, profesionalism şi dedicare, reuşim nu doar să oferim soluţii moderne de diagnostic şi tratament la nivel internaţional, ci şi să contribuim la dezvoltarea sistemului medical românesc, oferind pacienţilor motive reale de încredere.

 

Valentin Ţăruş, preşedintele Farmaceutica Remedia

Piaţa farmaceutică este foarte dinamică, cu noi companii şi produse care apar constant şi care necesită servicii specializate pentru înregistrare pe piaţa locală. Automatizarea proceselor farmaceutice şi implementarea tehnologiilor avansate va permite acordarea de servicii superioare farmaceutice, trasabilitatea medicaţiei şi siguranţa pacienţilor, precum şi personalizarea soluţiilor digitale adaptate nevoilor fiecărei farmacii şi spital.

 

Mihai Gabriel Miron, director general adjunct, Ropharma

Ropharma îşi menţine direcţia de creştere, având în vedere mai mulţi factori favorabili care susţin evoluţia industriei farmaceutice şi a serviciilor de sănătate:  evoluţia cererii pentru produse destinate prevenţiei, extinderea reţelei de distribuţie şi digitalizarea serviciilor farmaceutice, diversificarea portofoliului şi inovaţia în produse, dezvoltarea serviciilor medicale prin Spitalul Sfântul Constantin, digitalizarea procesului medical şi utilizarea inteligenţei artificiale.

 

Andrei Condrea, director al diviziei de distribuţie a Dona.Logistică

Motivele pentru care avem în continuare încredere în dezvoltarea pieţei locale sunt: creşterea economiei României, resursa umană bine pregătită, cererea crescută de servicii medicale şi produse farmaceutice, tendinţa de creştere a bugetului pentru sănătate, stabilitatea şi atractivitatea pieţei farmaceutice.

Avem convingerea că piaţa farmaceutică românească va continua să crească sustenabil, beneficiind de un climat economic favorabil şi de investiţii continue în sănătate.

 

Cezar Zaharia, CEO al Dr. Max Group

Perspectivele de creştere ale pieţei locale rămân favorabile pentru următoarele decenii, având în vedere necesitatea de a recupera decalajele semnificative faţă de media europeană. Totodată, România dispune de o generaţie de antreprenori care au acumulat capital suficient pentru a revitaliza industrii strategice, precum cea alimentară şi chimică, unde amprenta industrială s-a redus semnificativ în ultimele decenii. Principalele motive pentru care avem în continuare încredere în dezvoltarea pieţei locale şi a businessului pe care îl conducem sunt: adaptabilitatea şi agilitatea forţei de muncă din România, dimensiunea semnificativă a pieţei interne, potenţialul agricol ridicat, exploatarea resurselor energetice din Marea Neagră.

 

Nikolay Kolev, managing director Farmexim şi Help Net Farma.

Deşi în România sunt în curs schimbări în întreaga economie, iar sectorul farmaceutic nu este imun la forţele acestea de perturbare, am încredere că noile acţiuni îndrăzneţe ale jucătorilor vor determina ca această industrie să înregistreze performanţe şi mai departe. În timp ce ne confruntăm cu unele provocări, cum ar fi legislaţia sau schimbarea peisajelor de produse, sunt optimist că putem profita de oportunităţi pentru a aduce tratamente vitale pacienţilor şi pentru a asigura un acces mai rapid la soluţii de sănătate pentru pacienţi.

 

Marcelo Rainer, Country President & General Manager Novartis Romania

În ciuda tuturor provocărilor, România a înregistrat un progres economic semnificativ în ultimii ani, iar ţara are în continuare un potenţial de creştere extraordinar. România are a şasea cea mai numeroasă populaţie din Uniunea Europeană, o forţă de muncă bine pregătită şi o industrie farmaceutică în creştere. Toate acestea poziţionează România ca una dintre ţările prioritare pentru Novartis în Europa Centrală şi de Est. Finanţarea asistenţei medicale, prevenţia, accesul la timp la tratamente inovatoare, alături de o politică de preţuri mai sustenabilă sunt câteva dintre principalele provocări pentru industria farmaceutică din România.

 

Ioan Nani, Director General Antibiotice Iaşi

Sunt încrezător în viitorul României, deoarece am devenit un partener de încredere al Uniunii Europene în programe ce susţin producţia de medicamente. Astăzi, România este aliniată cu marile state europene, având acces la resurse şi tineri talentaţi care pot construi aici, un viitor solid pentru sănătate. Privim cu optimism spre viitor şi rămânem dedicaţi sănătăţii românilor, dezvoltării şi consolidării încrederii în România. Investim în inovaţie, parteneriate strategice şi producţie locală pentru a asigura un sistem farmaceutic sustenabil şi puternic.

 

Urmărește Business Magazin

0 of 1 minute, 15 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:01
01:14
01:15
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Ne luăm adio de la săptămâna de lucru de cinci zile? Ce experimentează mai nou companiile din întreaga lume?