Şi bogaţii au zile proaste: Şeful unuia dintre cele mai mari fonduri de investiţii din Marea Britanie a pierdut o comoară evaluată la 40 de milioane de dolari

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 08 mai 2024 173 afişări

Şi bogaţii au zile proaste: Şeful unuia dintre cele mai mari fonduri de investiţii din Marea Britanie a pierdut o comoară evaluată la 40 de milioane de dolari

Paul Marshall, unul dintre cei mai importanţi manageri de fonduri speculative din Marea Britanie a pierdut o luptă în instanţa pentru recuperarea a 40 de milioane de dolari în argint din epava unei nave scufundate de un submarin japonez în Al Doilea Război Mondial, scrie Bloombeerg.

Curtea Supremă din Marea Britanie a dat miercuri o lovitură uneia dintre companiile controlate de Paul Marshall, hotărând că Africa de Sud, proprietarul argintului, nu ar trebui să se implice într-un proces, deoarece se bucură de imunitate de stat. În acest context, argintul se întoarce în Africa, proprietarul de drept al comorii.

Miza procesului a fost o încărcătură de 2.364 de lingouri de argint, destinate cândva Monetăriei din Africa de Sud, care a stat ascunsă la doi kilometri şi jumătate adâncime în Oceanul Indian timp de decenii, până când a fost găsită şi ridicată de Argentum Exploration Ltd., controlată de omul de afaceri.

Firma a susţinut că i se cuvine o sumă substanţială „pentru salvare” şi a declarat că doreşte ca o instanţă să „stabilească o recompensă”, dar judecătorii au respins cererea. Aceştia au declarat că au fost informaţi că cele două părţi au convenit recent asupra unei înţelegeri confidenţiale.

Lingourile se aflau la bordul navei SS Tilawa, care a plecat din Mumbai în drum spre Durban în 1942, când a fost lovit de două torpile şi s-a scufundat, pierzând 281 de pasageri şi membri ai echipajului. Scufundarea a fost supranumită „Titanicul Indiei”, dată fiind amploarea tragediei.

Marshall a căutat comoara din adâncuri alături de Anthony Clarke, un director mai tânăr din cadrul fondului său de investiţii, care ar putea fi catalogat drept cel mai de success vânător de epave contemporan.

Clake a declarat că a efectuat aproximativ 30 de scufundări pentru a explora epavele , uneori ca investitor principal, alteori ca investitor minoritar şi adesea cu companiile sale care lucrează în numele unui client.

Printre acestea se numără SS Tilawa. Nava a fost descoperită pentru prima dată pe fundul Oceanului Indian în 2014, înainte de a fi explorată în cadrul unei expediţii secrete trei ani mai târziu. Argintul a fost adus în portul britanic Southampton înainte de a fi închis într-un depozit securizat, unde a rămas de atunci.

Guvernul sud-african a susţinut că nu numai că încă deţine argintul, dar a insistat că nu ar trebui să se supună deloc procesului.

Judecătorii Curţii Supreme au fost de acord, afirmând că argintul era o încărcătură necomercială şi că guvernul avea dreptul la imunitate de stat.

Hotărârea a infirmat două decizii anterioare ale instanţei, un judecător afirmând anterior că guvernul probabil „uitase” de lingouri. În registrele de la Registrul Societăţilor din Marea Britanie se menţionează că Marshall controlează Argentum.

Cazul arată că, dacă o încărcătură recuperată a fost iniţial destinată utilizării de către un stat, atunci poate fi recuperată de acelaşi guvern, a declarat Goulding de la HFW.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.