Sistemul bancar se îndreaptă spre un profit mare şi în 2020, însă în scădere faţă de 2019. Restructurarea sistemului a continuat, dar s-a accentuat şi digitalizarea
Întregul sistem bancar românesc, format din 34 de bănci, a înregistrat în primele nouă luni din 2020 un profit net de circa 4,5 mld. lei, în scădere cu peste 10% faţă de 2019, potrivit datelor preliminare ale BNR.
Totodată, activele au atins un nou maxim, de 533 mld. lei, în timp ce raportul credite/depozite şi rata NPL au scăzut faţă de aceeaşi perioadă din 2019, iar solvabilitatea depăşeşte 22%.
Comparativ, la sfârşitul primelor nouă luni din 2019 sistemul bancar avea un profit net de peste 5,1 mld. lei. Pe ansamblul întregului an 2019, profitul băncilor a fost de 6,4 mld. lei, conform BNR.
Majoritatea băncilor mari au raportat pentru primele nouă luni din 2020 profituri în scădere faţă de 2019, în contextul efectelor crizei coronavirusului, care a impus constituirea unor provizioane mai mari.
Profiturile nete cumulate ale celor mai mari trei bănci din România - Banca Transilvania, BCR şi BRD - au totalizat aproape 2,5 mld. lei după nouă luni din 2020, reprezentând mai mult de jumătate din câştigul întregului sistem bancar. Iar dacă punem împreună câştigurile celor mai profitabile cinci bănci se ajunge la 3,5 mld. lei, adică aproape 78% din câştigul total al sistemului bancar românesc.
Rentabilitatea activelor (ROA) şi rentabilitatea capitalului (ROE) erau la sfârşitul lunii septembrie 2020 de 1,17% şi, respectiv 10,48%, în scădere faţă de valorile de la sfârşitul primelor nouă luni din 2019, de 1,45% (ROA) şi 13,18% (ROE). În 2018, ROA şi ROE înregistrau valori mai mari, apropiate de cele raportate pentru anii 2007-2008, de boom economic şi explozie a creditării.
În 2020, la nivelul întregului sistem bancar românesc, semnale favorabile în privinţa profitabilităţii au fost vizibile încă din primele luni ale anului.
După primul trimestru din 2020, sistemul bancar avea un câştig de circa 1,6 mld. lei, iar până la jumătatea anului profitul băncilor s-a majorat de 1,71 de ori, până la circa 2,74 mld. lei.
În primul trimestru din acest an, creşterea profiturilor băncilor a fost susţinută de ascensiunea creditării, însă din al doilea trimestru au început să se simtă efectele crizei coronavirusului şi la nivelul creditării.
Pe parcursul anului 2020, câştigurile relativ mari ale băncilor au venit pe fondul unei creşteri moderate a creditării şi în contextul declinului economiei, din cauza blocajului determinat de pandemia de COVID-19.
Pe ansamblul primelor nouă luni din 2020, soldul creditului privat a înregistrat o creştere medie anuală de 5,2% faţă de ianuarie - septembrie 2019, sub viteza din nouă luni din 2019, de aproape 8%.
Viteza de creştere a creditării private a rămas modestă, în contextul crizei coronavirusului (COVID-19), însă luna septembrie a venit cu o uşoară revigorare, creditul privat total pentru populaţie şi companii înregistrând un avans de 1,1% faţă de august 2020 şi de 4% comparativ cu septembrie 2019.
Economia a scăzut în primul semestru (S1) din acest an cu 4,6% pe seria brută şi cu 3,9% pe seria ajustată sezonier, comparativ cu S1/2019, după cum a anunţat Institutul de Statistică.
Şi restructurarea sistemului bancar românesc a mers mai departe în contextul consolidării, dar şi ca urmare a strategiei de reducere a costurilor şi a digitalizării.
Băncile care activează pe piaţa locală aveau la sfârşitul primelor nouă luni din acest an 3.879 de sucursale şi agenţii, în timp ce numărul salariaţilor a scăzut până la 52.757, după cum reiese din datele transmise de Banca Naţională.
Comparativ cu situaţia de la finalul anului 2019, se constată că în primele nouă luni din 2020, în contextul pandemiei de coronavirus, 139 de sucursale au fost închise şi 349 de angajaţi au plecat din sistemul bancar.
Însă, dacă ne raportăm la situaţia de la finalul primelor nouă luni din 2019, se observă că în ultimul an 198 de sucursale bancare şi-au închis porţile şi 151 de bancheri au părăsit acest domeniu.
În raport cu vârful din 2008, peste 40% din numărul de unităţi bancare au dispărut şi mai mult de un sfert din numărul de angajaţi au ieşit din sistemul bancar.
Dincolo de impactul pandemiei de coronavirus, care a mutat în acest an în mediul online mare parte din activitatea bancară, şi nu numai, în ultimii ani ajustarea reţelei teritoriale a băncilor a venit şi în urma tăierii costurilor, dar şi pe fondul consolidării sectorului bancar, în urma fuziunilor şi achiziţiilor, precum şi a tranzacţiilor cu portofolii. Ultimii trei ani au adus achiziţii ale unor bănci de către alţi jucători din piaţă, iar în urma acestor tranzacţii a început să se vadă în statistici consolidarea sistemului bancar.
Pe parcursul întregului an 2019, un număr de 323 de sucursale şi agenţii bancare au fost închise şi 631 de salariaţi au plecat din sistem.
În perspectivă, restructurarea va continua şi ca o consecinţă a pandemiei de coronavirus care a accelerat procesul de digitalizare, dar şi consolidarea sistemului bancar autohton se va manifesta în continuare în condiţiile în care mai există bănci, în special cele cu o cotă de piaţă de sub 1%, care îşi caută cumpărători, costurile pentru menţinerea pe piaţă mai ales în noile condiţii fiind mari.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro