Craciun fericit!

Situaţia financiară a românilor s-a îmbunătăţit în ultimii trei ani. Doar 5,6% dintre români se consideră săraci

Postat la 24 noiembrie 2016 216 afişări

Situaţia financiară a românilor s-a îmbunătăţit în ultimii trei ani. Doar 5,6% dintre români se consideră săraci

Peste 75% dintre români cred că au un nivel de trai mediu sau peste medie şi venituri suficiente pentru un trai decent, care le permite inclusiv să cumpere bunuri mai scumpe, chiar dacă fac uneori sacrificii în alte domenii, arată un studiu efectuat de compania de cercetare de piaţă Novel Research la iniţiativa Provident Financial România.

Astfel, clasa de mijloc a crescut cu 16,5 puncte procentuale comparativ cu anul 2013, în timp ce ponderea românilor care se consideră săraci, neavând venituri suficiente pentru cheltuielile esenţiale, a scăzut de la 13,8% în 2013 la 5,6% anul acesta, relevă studiul efectuat în perioada 4-14 noiembrie pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.003 respondenţi.

Nivelul mai bun de trai se datorează evoluţiei economice din România în ultimii trei ani, dar şi atenţiei sporite pe care românii o acordă cheltuielilor zilnice. Astfel, 77% dintre respondenţi spun că urmăresc atent evoluţia bugetului personal, iar 13% ţin o evidenţă scrisă a veniturilor şi cheltuielilor. Ca urmare, comparativ cu 2013, tot mai puţini români spun că rămân fără bani de la un salariu la altul. Mai exact, 23,4% dintre respondenţi nu reuşesc aproape niciodată să cheltuiască mai puţin decât câştigă, comparativ cu 29,9% în 2013.

Potrivit studiului, femeile tind să rămână mai des fără bani decât bărbaţii, iar dintre cheltuielile de necesitate scăzută pe care acestea le fac ponderea cea mai mare o au îmbrăcămintea şi cosmeticele. La polul opus, 31,6% declară că îşi planifică şi gestionează eficient bugetul şi se încadrează întotdeauna în veniturile obţinute, procent în creştere comparativ cu nivelul de 22% din 2013.

Peste 34% dintre respondenţi economisesc cu regularitate pentru viitor sau pentru diverse investiţii, nivel similar celui din 2013, în timp ce ponderea celor care economisesc atunci când au în plan să investească s-a dublat în ultimii trei ani până la 32,2% şi doar 31,5% dintre români spun că nu reuşesc să facă economii faţă de 47,1% în 2013.Investiţiile în imobiliare sunt în continuare considerate ca fiind printre cele mai avantajoase de către 46,7% dintre respondenţi, similar nivelului din 2013, urmate de investiţiile în propria afacere (41,6%) şi de cele în aur sau argint (36,2%, în scădere faţă de 50,7% în urmă cu trei ani).

Când vine vorba despre produsele financiare utilizate de români, se observă o scădere a apetitului pentru carduri de credit (43,7% în 2013 faţă de 40,8% în 2016) sau pentru creditele de nevoi personale (47% în 2013 faţă de 40,2% în 2016). Pe de altă parte, a crescut numărul românilor care deţin un cont bancar (69,9%) şi un card de debit (57,6%), în timp ce o creştere semnificativă, de aproximativ 52%, au înregistrat produsele de asigurare de viaţă sau de locuinţă.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.