Sondaj BNR: Peste jumătate dintre companiile nefinanciare au perceput o deteriorare a situaţiei economice la nivel naţional în ultimele şase luni, însă sentimentul s-a îmbunătăţit comparativ cu nivelul din 2023
Peste jumătate (56%) dintre companiile nefinanciare au perceput o deteriorare a situaţiei economice la nivel naţional în ultimele şase luni, potrivit unui sondaj realizat de BNR, însă sentimentul s-a îmbunătăţit comparativ cu răspunsurile înregistrate în rapoartele anterioare (64% în decembrie 2023, 61% în martie 2023 şi 70% în martie 2021).
În contextul în care una dintre vulnerabilităţile structurale persistente în economia locală este subcapitalizarea cronică a firmelor, evoluţia capitalurilor acestora este un factor extrem de important în evaluarea situatiei financiare. În sondajul din iunie al BNR, circa 67% dintre companii au estimat că situaţia capitalurilor proprii ale firmei nu a suferit modificări în ultima jumătate de an, iar aproximativ 21% din acestea semnalează o înrăutăţire.
Cele mai grave probleme cu care se confruntă firmele sunt legate de costurile ridicate, în cazul a 54% dintre acestea, nivel similar cu cel din 2023. Pe locurile următoare se află presiunea concurenţei (43%) şi problemele fiscale sau legate de reglementări (41%), care au avansat câte o poziţie faţă de sondajul din decembrie 2023.
În acelaşi timp, accesul la finanţare rămâne pe ultimul loc ca importanţă între problemele presante analizate (13%, -3 puncte procentuale faţă de anul 2023).
În ceea ce priveşte disponibilitatea forţei de muncă, firmele mari au raportat o înrăutătire a situatiei (58% indică factorul ca o problemă presantă, +13 puncte procentuale faţă de anul 2023), în timp ce IMM văd o relaxare.
Potrivit sondajului, aproape jumătate dintre firme au întâmpinat probleme din cauza întârzierii încasărilor de la partenerii comerciali în ultimele 12 luni. Dintre acestea, mai mult de jumătate au avut de-a face doar ocazional cu comportamente de întârziere la plată din partea partenerilor publici sau privaţi.
Totuşi, 10% dintre companii raportează că se confruntă frecvent cu această problemă, atât din partea entităţilor publice, cât şi a celor private.
Gradul de utilizare a fondurilor europene este modest, numai 2% dintre firme apelând la această formă de finanţare.
”Nefructificarea finanţărilor prin programele europene generează costuri de oportunitate semnificative atât pentru sectorul societăţilor comerciale, cât şi pentru economie în sens larg, întrucât acestea sunt de natură a stimula investiţiile, cu efecte pozitive asupra creşterii economice”, se arată în raportul BNR.
La fel ca la editiile anterioare ale sondajului, principalul motiv pentru care firmele au atras resurse din afara companiei a vizat constituirea capitalului de lucru sau plata furnizorilor (19%), urmat de investiţiile în clădiri, terenuri, fabrici, echipamente (12%).
Numai 5% au utilizat resurse din afara companiei pentru angajarea sau instruirea salariaţilor.
”Practicile de finanţare ale IMM ilustrează nevoia creşterii educaţiei financiare în rândul acestora. Ponderea companiilor nefinanciare care nu au aplicat pentru finanţare de la bănci sau IFN în ultimele 12 luni se menţine importantă, la 73%, constantă de la evaluarea precedentă”.
În acelaşi timp, rata de respingere a solicitărilor de credit din partea finanţatorilor se regăseşte la un nivel redus. Dintre firmele respondente care au solicitat credite de la bănci sau IFN, majoritatea au primit toată finanţarea şi au contractat creditul (87%).
Majoritatea companiilor nefinanciare consideră că termenii şi condiţiile contractelor de credit s-au menţinut relativ constante în ultimele 12 luni, cu excepţia celor privind costul finanţării.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro