Sondaj CFA România: Încrederea în economie a crescut în iunie. Adrian Codîrlaşu: Luna iunie a adus o ajustare suplimentară în sens crescător a deficitului bugetar aşteptat pentru acest an. Anticipaţiile în ceea ce priveşte rata inflaţie şi ratele de dobândă şi-au continuat trendul descendent
Analiştii economici anticipează reducerea ratei inflatiei în următoarele 12 luni, la o medie de 4,6% în iunie 2025, în timp ce în ceea ce priveşte cursul de schimb majoritatea estimează o depreciere a leului, la 5,0722 lei pentru un euro la mijlocul anului viitor.
Potrivit sondajului realizat de CFA România, rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni (iunie 2025) s-a redus faţă de exerciţiul anterior şi s-a situat la valoarea medie de 4,67%.
În acelaşi timp, aproximativ 71% dintre participanţi anticipează o reducere a ratei inflaţiei în următoarele 12 luni. De asemenea, cea mai mare parte a participanţilor (46%) anticipatează că rata inflaţiei va intra în intervalul ţintă (1.5%-3.5%) în anul 2026.
În ceea ce priveşte cursul de schimb EUR/RON, în jur de 86% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare.
Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0133 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni, valoarea medie a cursului anticipat este 5,0722 lei pentru un euro
Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut în luna iunie, cu 4,7 puncte, până la valoarea de 52,1 puncte, ca urmare a majorării cu 5,6 puncte a componentei de condiţii curente a indicatorului şi cu 4,3 puncte a componentei de anticipaţii.
“Luna iunie a adus o ajustare suplimentară în sens crescător a deficitului bugetar aşteptat pentru acest an. Anticipaţiile atât în ceea ce priveşte rata inflaţiei, cât şi ratele de dobândă şi-au continuat trendul descendent. Însă reducerea ratei inflaţiei către ţintă va fi lentă, anticipate în anul 2026, principalul risc fiind politică fiscală, majorarea taxării fiind extrem de probabilă în anul următor”, a declarat Adrian Codirlaşu, CFA – Vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.
Referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, cea mai mare parte dintre participanţii la sondajul CFA, 64%, anticipează o stagnare în următoarele 12 luni în timp ce tot 21% se aşteaptă la o majorare. De asemenea 50% dintre participanţi consideră că preţurile actuale sunt corect evaluate, iar 43% că sunt supraevaluate.
Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2024 este anticipat (valoarea medie a anticipaţiilor) a crescut faţă de exerciţiul anterior si se situeaza la 6,5%, iar anticipaţiile de creştere economică pentru anul curent au ramas relativ constante fată de exercitiul anterior si se situează la valoarea de 2,8%.
Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 53% în următoarele 12 luni.
În exerciţiul din luna iunie a fost realizat şi un sondaj privind evoluţia ratei inflaţiei în anii următori. Astfel, in ceea ce priveşte intrarea ratei inflaţiei în intervalul ţintă (1.5% - 3.5%), 46% dintre participanti anticipează că se va întâmplă în 2026, în timp ce 31% anticipează că acest eveniment va fi ulterior anului 2026
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro