Spania anunţă o alocare de 10 miliarde de euro pentru a combate creşterea preţurilor

Autor: Dorin Oancea Postat la 28 decembrie 2022 20 afişări

Spania anunţă o alocare de 10 miliarde de euro pentru a combate creşterea preţurilor

Prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez a anunţat un ajutor suplimentar de 10 miliarde de euro pentru a face faţă creşterii preţurilor în urma invaziei Rusiei în Ucraina, scrie BBC.

Guvernul va "proteja clasa de mijloc şi lucrătorii pe fondul creşterii costului vieţii, al energiei şi al alimentelor", a declarat oficialul.

Propunerile includ reduceri ale TVA şi o plată unică de 200 de euro pentru milioane de gospodării cu venituri mai mici de 27.000 de euro pe an.

Acesta este cel de-al treilea set de măsuri de ajutor din Spania şi aduce sprijinul total la 45 de miliarde de euro.

Spania a reuşit să reducă inflaţia în ultimele luni la 6,8%, cea mai mică rată anuală din Uniunea Europeană şi cea mai mică valoare de la invazia rusă în Ucraina din februarie 2022. Dar creşterea preţurilor la alimente este mult mai mare.

Denumit pachet "anticriză" pentru a atenua creşterea preţurilor şi a stimula creşterea în anul următor, ultimele planuri extind pentru încă şase luni reducerile de taxe pe gaz şi electricitate introduse de guvernul de stânga.

De această plată unică pentru gospodării vor beneficia aproximativ 4,2 milioane de gospodării - anterior era limitată la familiile cu un venit anual mai mic de 14.000 de euro.

Transportul public va continua, de asemenea, să fie subvenţionat - cu o reducere la preţul abonamentelor prelungită până în prima jumătate a anului 2023 - dar reducerea de 20 de cenţi pe litru de combustibil pentru consumatori va fi limitată la câteva sectoare de activitate.

De asemenea, Sánchez s-a angajat să elimine timp de şase luni TVA pentru produsele alimentare esenţiale, precum pâinea, laptele, brânza, brânza, ouăle, fructele şi legumele - şi să reducă taxele pe paste făinoase şi uleiul de gătit, de la 10% la 5%. O interdicţie privind întreruperea alimentării cu gaz şi electricitate a gospodăriilor va dura până la sfârşitul anului 2023.

Toate ţările UE au luat măsuri pentru a proteja consumatorii şi întreprinderile de creşterea preţurilor, iar Germania a anunţat în octombrie un pachet de măsuri de "scut defensiv" în valoare de 200 de miliarde de euro pentru a reduce costul energiei electrice şi al gazelor. Guvernul lui Olaf Scholz a declarat că acesta este răspunsul Berlinului la "războiul energetic" al Rusiei.

Aşa-numita "frână de preţ" a Germaniei plafonează costul unităţilor de gaz şi electricitate. La începutul acestei luni, liderii UE au convenit să plafoneze preţurile la gaze începând cu luna februarie a anului viitor, dacă acestea vor depăşi 180 de euro.

Franţa, la fel ca Spania, a anunţat o plată unică pentru familiile vulnerabile care primesc vouchere pentru energie, ca parte a unui pachet de 45 de miliarde de euro.

De asemenea, a obligat furnizorul de energie Électricité de France (EDF) să limiteze creşterea preţurilor la 4% timp de un an.

În Regatul Unit, guvernul a introdus un plafon pentru preţul unei unităţi de energie până în aprilie 2023, ceea ce va însemna că factura tipică a unei gospodării pentru gaz şi electricitate va fi de 2 500 de lire sterline pe an.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
spania,
preţuri,
guvern

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.