Start-up-ul cu origini româneşti Cyberhaven dobândeşte statutul de „unicorn“, fiind evaluat la 1 mld. dolari, după ce a ridicat o finanţare de 100 de milioane de dolari
Un nou proiect tech în care sunt implicaţi trei români a dobândit statutul de unicorn, fiind evaluat la 1 miliard de dolari. Cyberhaven, start-up fondat în 2016 la Lausanne, Elveţia, de românii Radu Banabic, Cristian Zamfir şi George Candea, alături de ucrainenii Volodymyr Kuznetsov şi Vitaly Chipounov, a atras o finanţare de 100 de milioane de dolari în cadrul rundei de investiţii Serie D, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul companiei. Activ în domeniul securităţii datelor bazate pe inteligenţă artificială (AI), Cyberhaven marchează un nou succes pentru ecosistemul tech românesc care adaugă pe listă un nou unicorn.
♦ Cyberhaven, activ în zona de securitate a datelor alimentată de inteligenţă artificială, a fost fondat în 2016 de trei români - Radu Banabic, Cristian Zamfir şi George Candea şi doi ucraineni - Volodymyr Kuznetsov şi Vitaly Chipounov.
Un nou proiect tech în care sunt implicaţi trei români a dobândit statutul de unicorn, fiind evaluat la 1 miliard de dolari. Cyberhaven, start-up fondat în 2016 la Lausanne, Elveţia, de românii Radu Banabic, Cristian Zamfir şi George Candea, alături de ucrainenii Volodymyr Kuznetsov şi Vitaly Chipounov, a atras o finanţare de 100 de milioane de dolari în cadrul rundei de investiţii Serie D, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul companiei. Activ în domeniul securităţii datelor bazate pe inteligenţă artificială (AI), Cyberhaven marchează un nou succes pentru ecosistemul tech românesc care adaugă pe listă un nou unicorn.
„Sunt extrem de mândru de ceea ce am realizat până acum. Dincolo de faptul că este un reper simbolic, această rundă de finanţare pune bazele viitoarelor noastre investiţii. Securitatea datelor este o provocare unică, deoarece fiecare companie are propriile sale fluxuri de lucru, propriile moduri de a crea şi partaja date. Spre deosebire de alte domenii ale securităţii, unde ameninţările tind să fie universale, protecţia datelor trebuie să se adapteze contextului specific al fiecărui client.
Tehnologia noastră de genealogie a datelor, care surprinde modul în care acestea se conectează şi circulă, combinată cu progresele recente în inteligenţa artificială pe care le-am integrat în Linea, deschide un nivel de personalizare pe care acest domeniu nu l-a mai cunoscut până acum. Această finanţare ne va ajuta să transformăm această viziune în realitate“, a transmis Radu Banabic, cofondator al Cyberhaven, pe pagina personală de LinkedIn.
El consideră că zona de securitate a datelor, care în prezent este nişată, va trece printr-o revoluţie în următorii ani.
„Momentan, este un domeniu destul de nişat, în mare parte din cauza complexităţii configurării unor astfel de soluţii. Noi am reuşit deja să inovăm, deoarece produsul nostru clasifică datele nu doar pe baza conţinutului, ci şi pe baza contextului – ceea ce noi numim lineage, adică istoricul unui fişier. Însă adevăratul succes va veni atunci când utilizarea unei soluţii de data protection va fi aproape la fel de simplă precum instalarea unui antivirus. Fondurile atrase în ultimele două runde sunt dedicate acestei viziuni – să facem protecţia datelor mai accesibilă şi mai eficientă“, a spus pentru ZF Radu Banabic.
Cyberhaven, cu sediul actual în Boston, a mai atras o rundă de finanţare în valoare de 88 de milioane de dolari în vara anului 2024, în urma căreia compania a fost evaluată la 250 de milioane de dolari. În doar un an, valoarea sa a crescut de şapte ori, ajungând acum la 1 miliard de dolari.
România are şanse să se remarce în această zonă având resurse excelente în acest domeniu, cu ingineri talentaţi şi experimentaţi în securitatea cibernetică, a mai spus cofondatorul Cyberhaven.
„În mare parte, cred că Bitdefender are un rol important în această evoluţie. De altfel, nu doar România, ci întreaga Europă de Est este o regiune cu talent tehnic remarcabil. Totuşi, Cyberhaven este o companie globală. Fiind un domeniu relativ nişat, nu ne permitem – cel puţin în acest moment – să ne limităm la o anumită geografie pentru angajări.“
În prezent, o parte dintre dezvoltatorii din cadrul Cyberhaven sunt în Lausanne, Elveţia, iar câţiva lucrează din România.
Compania şi-a început activitatea cu o finanţare de la DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) – agenţia de cercetare a armatei americane.
„Am fost invitaţi să participăm la finala DARPA Cyber Grand Challenge, prima competiţie de hacking autonom din lume.“
„DARPA ne-a oferit 1 milion de dolari pentru a concura – ne-am alăturat echipelor de la UC Berkeley şi Syracuse University. Tehnologia noastră a fost esenţială pentru provocare: capacitatea sa de a urmări toate fluxurile de date prin programe a fost exact ceea ce era necesar pentru sistemul automat de hacking pe care l-am construit. (...) Spre surprinderea noastră, am descoperit că unul dintre cei şase finalişti şi-a bazat sistemul pe versiunea open-source a platformei noastre“, a scris Volodymyr Kuznetsov, cofondator şi CTO al Cyberhaven, pe pagina de LinkedIn.
Abordarea Cyberhaven se concentrează pe data lineage – abilitatea de a urmări modul în care datele se generează, se mişcă şi se transformă în cadrul unei organizaţii, la un nivel de scală şi precizie fără egal pe piaţă. Platforma de ultimă generaţie a companiei este construită pe un model AI proprietar care operează pe o reţea a mişcării datelor – numit Large Lineage Model (LLiM). Această fundaţie bazată pe AI oferă o vizibilitate în timp real a fluxurilor de date şi o precizie remarcabilă în detectarea şi oprirea ameninţărilor asupra datelor chiar în momentul în care acestea se produc.
„Asistăm la o schimbare de paradigmă în securitatea datelor, similară cu apariţia soluţiilor de detectare şi răspuns la nivelul endpoint-urilor (EDR) în urmă cu un deceniu. Aşa cum EDR a revoluţionat securitatea endpoint-urilor prin focalizarea pe comportament, nu pe semnături, abordarea Data Detection and Response a Cyberhaven redefineşte securitatea datelor prin analiza comportamentală bazată pe AI. Suntem încântaţi să colaborăm cu această echipă extraordinară în timp ce construiesc viitorul protecţiei datelor într-o lume în care datele sunt mereu în mişcare“, a spus Seyonne Kang, partener la StepStone Group.
Printre companiile care folosesc soluţiile dezvoltate de Cyberhaven se numără Apple şi Google. „Soluţiile noastre sunt acum parte din lanţul de instrumente pe care Apple, Google şi alţii îl folosesc pentru a compila aplicaţii – făcându-le mult mai greu de atacat. Printre acestea se numără unelte care facilitează testarea securităţii aplicaţiilor, o platformă care identifică vulnerabilităţi automat şi multe altele. Aceste eforturi ne-au adus numeroase premii şi o recunoaştere solidă în industrie, inclusiv burse şi sprijin din partea Google, Intel, IBM şi Microsoft. Dar cea mai mare satisfacţie a fost să vedem cum tehnologia noastră este pusă în practică“, a mai scris Volodymyr Kuznetsov în postarea de pe LinkedIn.
Abordarea Cyberhaven se concentrează pe data lineage – abilitatea de a urmări modul în care datele se generează, se mişcă şi se transformă în cadrul unei organizaţii, la un nivel de scală şi precizie fără egal pe piaţă. Platforma de ultimă generaţie a companiei este construită pe un model AI proprietar care operează pe o reţea a mişcării datelor – numit large lineage model (LLiM). Această fundaţie bazată pe AI oferă o vizibilitate în timp real a fluxurilor de date şi o precizie remarcabilă în detectarea şi oprirea ameninţărilor asupra datelor chiar în momentul în care acestea se produc.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro