A ştiut sau nu Fondul Proprietatea când în urmă cu doar două săptămâni a vândut 3% din Petrom că urmează o OUG de suprataxare a profiturilor din energie? Dacă ar fi vândut astăzi ar fi încasat cu 50 de milioane de lei mai puţin de pe urma exit-ului de la cea mai mare companie listată la Bucureşti
Dacă mai aştepta doar două săptămâni pentru a-şi vinde restul deţinerii de aproape 3% pe care o mai avea la OMV Petrom, Fondul Proprietatea ar fi încasat mai puţin cu 50 de milioane de lei de pe urma exitului de la cea mai mare companie de la Bursa românească din cauză scăderii puternice a preţului acţiunilor Petrom în şedinţa de miercuri.
Cumpărătorii, în special fondurile de pensii Pilon II, au acum scădere faţă de preţul exitului FP, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza cotaţiei de ieri a acţiunilor SNP la care s-a aplicat discountul de 7,4% practicat de Fond la tranzacţia din 13 decembrie. Atunci Fondul a vândut aproape 3% din Petrom pentru 765 mil. lei. Astăzi, Fondul ar fi vândut pentru 713 mil. lei.
Iar asta pentru că proiectul de OUG de suprataxare a profiturilor companiilor de petrol şi gaze a adus o reacţie puternică negativă pe cotaţia Petrom, cu o scădere chiar de până la 5%, şi o presiune la vânzare. A ştiut Fondul că urmează un astfel de „cadou” pe ultimele zile din 2022?
Deşi, la nivel european, se discută încă din octombrie despre o suprataxare pe fondul facturilor mari la energie şi profiturilor record ale companiilor, Guvernul Ciucă a decis pe ultima sută de metri din 2022 să aducă în discuţie acest proiect. Investitorii au fost luaţi prind surprindere mai ales de nivelul mare de impozitare, de 60%, astfel că au încercat să iasă de la Petrom şi Romgaz punând presiune la vânzare.
Astfel, în cercurile de investitori şi de analişti, s-a adus în discuţie dacă Fondul Proprietatea a ştiut sau nu despre ce a pregătit statul român, întrucât pe 13 decembrie, atunci când toţi se pregăteau de vacanţă, Fondul a luat prin surprindere investitorii, raportând că vrea să vândă restul deţinerii de aproape 3% pe care o mai avea la SNP printr-o tranzacţie fulger.
„Fondul a fost vizionar”, spune un analist. „Însă să nu uităm că şi la Nuclearelectrica a ieşit la 17 lei pe acţiune în 2020, iar acum Nuclearelectrica se tranzacţionează la 43 de lei. Deşi este clar că cele doua operaţiuni sunt diferite ca perioadă şi valoare, exitul de la OMV Petrom a fost bine gândit, poate chiar norocos”.
Fondul Proprietatea a vândut pachetul de 2,8% din Petrom la preţul de 0,43 lei pe unitate, adică la un discount de 7,4% faţă de preţul de tranzacţionare din piaţă, într-o tranzacţie fulger care a avut drept cumpărători fonduri de pensii Pilon II.
Miercuri, acţiunile SNP se tranzacţionau la 0,43 lei pe unitate. Dacă Fondul Proprietatea ar fi aplicat acelaşi discount la preţul de acum al unei acţiuni OMV Petrom, ar fi însemnat un preţ de 0,4 şi o tranzacţie în valoare totală de 713 milioane de lei.
În T3/2022, Fondul şi-a redus uşor participaţia prin vânzarea a aproximativ 40 de milioane de unităţi direct prin intermediul pieţei locale de capital, în urma unor tranzacţii în valoare de aproximativ 20 de milioane de lei, potrivit calculelor efectuate de ZF, bazate pe un preţ mediu de 0,47 lei pe unitate.
Singurul producător local de petrol şi gaze şi-a triplat vânzările la 44 de miliarde de lei în primele nouă luni ale anului, în vreme ce profitul net a urcat de cinci ori la 9,2 miliarde de lei. Doar în T3/2022, grupul a avut vânzări de 19 miliarde de lei şi un rezultat net de 4,5 miliarde de lei.
Acţiunile SNP au pierdut 5,8% în 2022, pe tranzacţii de 3,3 miliarde de lei, arată datele BVB. Prin comparaţie, indicele de referinţă BET este pe minus cu 9% în aceeaşi perioadă. Cu o capitalizare de 27 de miliarde de lei, OMV Petrom este cea mai mare companie de la Bursa de Valori Bucureşti.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro